K�� aylar�n�n girmesiyle grip ba�ta olmak �zere �e�itli hastal�klara kar�� ba����kl�k sisteminin zay�flad���n� belirten uzmanlar, mutfakta kullan�lan �r�nlerle riskin azalt�laca��n� s�yl�yor.
Doktor Adnan Ba�r�a��k da domates, so�an, �algam, sar�msak, biber, kekik ve ada�ay� gibi �r�nlerin ba����kl�k sistemini kuvvetlendiren �r�nler oldu�unu ifade etti.
"��erdikleri y�ksek A vitaminiyle, havu�, tatl� patates, paz�, turp, bal kaba�� kuvvetli antioksidanlard�r. " diyen Adnan Ba�r�a��k, bu �r�nlerin v�cudun direncini art�rd�klar�n� ayn� zamanda ya�lanmayla da yava�latt���n� aktard�.
Y�ksek doz C vitamini i�eren biber, kuzukula��, ye�il fasulye, lahana ve �ile�in sonbahar-k�� d�neminde en �ok ihtiya� duyulan �r�nler oldu�unu belirten Ba�r�a��k, "�zellikle �ilek antioksidan ve mikroplara kar�� kuvvetli sava���d�r. Portakal �ok C vitamini i�erir ama k�rm�z�biberde portakal�n 2 kat�, maydanozda 3 kat� C vitamini vard�r. " dedi.
Kalp hastalar� nelere ilgi g�stermeli?
Y�ksek doz likopen i�eren k�rm�z� sebzeler ( domates, pancar, biber) kalp hastalar� i�in birebir oldu�unu ifade eden Ba�r�a��k, "Semizotu bitkisel omega 3'd�r. Kan� suland�r�r. Biberiye de evde kalp hastas� olan bir mutfakta olmas� gereken bir �e�nidir. Y�ksek tansiyon hastalar� i�in sar�msak muhte�emdir. Yine y�ksek potasyum i�eren �algam veya suyunu da tavsiye ederim. " �eklinde konu�tu.
Kronik yorgunluk, halsizlik veya da zay�fl�ktan �ikayet edenlerin sar�msak, lahana ve br�ksel lahanas�n� �neren Ba�r�a��k, karn�bahar, bakla, m�s�r, ac� biber, bezelye ve patatesin kilo ald�ran �r�nler oldu�unu vurgulad�.
Karaci�er hastalar�, �ok alkol t�ketenler, karaci�ere dokunan ila�lar� kullananlar i�in de �e�itli �r�nleri �neren Ba�r�a��k, bunlar� ��yle s�ralad�: "Enginer, havu�, so�an, yer elmas�; k�k�n� yedi�imiz t�m sebzeler. "
6.12.2012 - 11733
|