BA�IRSAK KANSER�NDEN KORUNMADA ETK�L� 10 BES�N ... KEF�R Ba��rsaklar�m�za dost bakteriler i�eren probiyotik besinler; ba��rsak floras�n� d�zenleyerek ba��rsa��n d�zg�n �al��mas�n� sa�l�yor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; i�erdi�i probiyotikler sayesinde ba��rsak sa�l���n�n korunmas�nda �nemli etkiye sahip. S�t �r�nlerine alerjiniz veya intolerans�n�z yoksa her g�n 200 ml (1 su barda��) t�ketmekte fayda var. YO�URT Dost bakteriler a��s�ndan olduk�a zengin bir besin olan yo�urt, i�erdi�i canl� mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini d�zenliyor, kab�zl�k, ishal ve ba����kl�k sistemi hastal�klar� gibi bir�ok hastal��a kar�� koruyucu etki g�steriyor. G�nde 2 kase yo�urt t�ketmeyi ihmal etmeyin. TAHILLAR VE KURU BAKLAG�LLER Tam bu�day ekme�i, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler y�ksek posa (lif) i�eri�i sayesinde ba��rsak hareketlerini artt�rarak, sindirilmi� besin art�klar�n�n kal�n ba��rsaktan ge�i�ini h�zland�r�yor. Toksik ��elerin kal�n ba��rsakta uzun s�re kalmamas� sayesinde burada zararl� bakteri olu�umunun �n�ne ge�iliyor ve sa�l�kl� ba��rsak floras�n�n devaml�l��� sa�lan�yor. Her g�n kompleks yani tam tah�ll� karbonhidrat kaynaklar�, haftada en az iki g�n de kuru baklagil t�ketmeye �zen g�sterin. TUR�U Tur�u i�erdi�i yararl� bakteriler sayesinde ba��rsak floras�n� korurken, y�ksek lif i�eri�i sayesinde d��k�n�n ba��rsaktan ge�i�inin h�zlanmas�n� sa�l�yor ve b�ylece sa�l�kl� bir sindirim sistemine destek oluyor. Ancak her ne kadar probiyotik zengini olsa da y�ksek sodyum i�eri�i sebebiyle tur�u; tansiyon, diyabet, kalp damar hastal�klar�, mide hastal�klar� olan ki�iler taraf�ndan ya kontroll� bir �ekilde t�ketilmeli ya da hastal���n seyrine g�re hi� t�ketilmemeli. BADEM Beslenme ve Diyet Uzman� �zge ��al "2016'da yay�nlanan bir �al��mada badem t�keten �ocuk ve ergenlerde, t�ketmeyenlere oranla ba��rsak bakterilerinde yararl� y�nde bir de�i�im oldu�u bulunmu�tur. Ayr�ca i�erdi�i lifler sayesinde ba��rsak mikrobiyotas� �zerinde olumlu etkileri oldu�u ve yararl� ba��rsak bakterileri i�in besin olu�turarak (prebiyotik) say�ca artt�r�lmas�n� sa�lad��� ortaya konulmu�tur. Sa�l�kl� bir mikrobiyota sa�l�kl� bir ba��rsak demektir. Her g�n 10-12 adet �i� badem t�ketmeyi ihmal etmeyin" diyor. ISPANAK Ispanak gibi koyu ye�il yaprakl� sebzelerin i�inde bulunan �eker �e�idi ba��rsaklar�m�zda bulunan yararl� bakterilerin say�s�n�n artt�r�lmas�na yard�mc� oluyor. Yararl� bakteriler taraf�ndan sal�nan bir enzim, �spanak gibi ye�il yaprakl� sebzelerin i�erisindeki �ekeri, bakterilerin enerji kayna�� olarak kullanmas�n� sa�l�yor. Yani asl�nda v�cudumuza dost olan bakterileri besleyerek say�ca artmas�nda ve ba��rsak floram�z�n d�zenlenmesinde rol oynuyor. ELMA Besleyici �zelli�i y�ksek olan elma, i�erdi�i ��z�n�r lifler sayesinde mide ve ba��rsak hareketlerinin d�zenlenmesinde b�y�k katk� sa�l�yor. Posa i�eri�i y�ksek besinlerle beslenmek ba��rsak floras�n�n sa�l�kl� olarak devaml�l���n� sa�lamak ad�na elzem. Bir elma yakla��k y�zde 20 oran�nda posa i�eri�ine sahip. Her g�n 1 elma t�ketmeyi ihmal etmeyin. MUZ Sa�l�kl� bir ba��rsak floras� i�in, d�zenli �al��an bir sindirim sistemi �art. Kab�zl�k ve ishal, ba��rsak floras�n� bozuyor ve ba��rsaklar�m�zdaki yararl� bakteri say�s�n�n azalarak, emilim bozukluklar�n�n olu�mas�na neden oluyor. Muz i�erdi�i lifler sayesinde sindirim sistemini d�zenleyerek ishal veya kab�zl�k gibi durumlar�n �n�ne ge�iyor. Sindirim sorununuz veya haz�ms�zl�k probleminiz varsa muzun olgun olmas�na dikkat edin. Olgunla�mam�� (d��� ye�il) olan muzlar�n sindirimi zor oldu�u i�in haz�ms�zl�k ve gaz �ikayetini art�rabilir. SOMON Omega 3 v�cuda dost ba��rsak bakterilerinin say�s�n�n artt�r�lmas�na destek oluyor ve b�ylece sa�l�kl� bir ba��rsak floras� olu�turuyor. Haftada iki �� kez omega 3'�n en zengin kaynaklar�ndan biri olan somonu t�ketmeyi ihmal etmeyin. Izgara veya f�r�nda pi�irme y�ntemlerini tercih edin. H�ND�STAN CEV�Z� YA�I Beslenme ve Diyet Uzman� �zge ��al "Son y�llarda yap�lan bilimsel �al��malarda hindistan cevizi ya��n�n, i�erdi�i orta zincirli ya� asitleri sayesinde, uzun zincirli ya� asitlerine g�re sindirim s�ras�nda v�cudu daha az yordu�u ve bunun da sindirimi kolayla�t�r�c� bir etken oldu�u �zerinde durulmaktad�r. Buna ek olarak anti-viral, anti- bakteriyel �zelli�i de bulunmaktad�r. B�ylece zararl� organizmalar�n yok olmas�n� destekleyerek inflamatuar ba��rsak hastal�klar�na kar�� koruyucu oldu�u son y�llarda yap�lan �al��malarda g�sterilmi�tir" diyor.
2.3.2018 1 - 31964
|