Uzman Diyetisyen �ebnem Kand�ral� Y�ld�r�m, brokolinin bir�ok derde deva oldu�unu s�yledi. Uzman Diyetisyen �ebnem Kand�ral� Y�ld�r�m, "Diyette d�zenli brokoli t�ketimi kanser, diyabet, kalp hastal���, y�ksek tansiyon, y�ksek kolesterol gibi rahats�zl�klar� azaltmaya ve �nlemeye yard�mc�d�r. 1 bardak �i� brokoli g�nl�k C vitamini ihtiyac�n�n y�zde 153'ini, folat ihtiyac�n�n y�zde 14'�n�, A vitamini ihtiyac�n�n y�zde 11'ini ve diyet lifi ihtiyac�n�n da y�zde 9'unu kar��lar" dedi. K vitamininin kan�n p�ht�la�mas� i�in gerekli bir�ok proteinin �al��mas� i�in gerekli oldu�unu kaydeden Uzman Diyetisyen Y�ld�r�m, "C vitamini: V�cudun doku ve kemik yap�s�nda olan kollajenin yap�m� i�in gereklidir. Yaralar�n iyile�mesini sa�lar. �ok g��l� bir antioksidand�r ve serbest radikal hasar�na kar�� v�cudu korur. Lif: Y�ksek lif i�eren diyetler sa�l�kl� bir sindirim sistemi olu�turur. Ayn� zamanda kolesterol�n d���r�lmesine de yard�mc�d�r. Potasyum: Sinirlerin iletimi ve kalbin kas�lma fonksiyonlar� i�in gerekli bir mineral ve elektrolittir. Folat: V�cutta yeni h�crelerin �retimi ve korunmas� i�in gereklidir. Lutein: Ya�a ba�l� makula dejenerasyonu ve katarakt olu�um riskini yava�latabilir. Osteoartiriti �nler: Brokoli i�erdi�i sulforaphen adl� bile�ik sayesinde eklem rahats�zl�klar�na kar�� sava��r. Bu bile�ik iltihaplanmaya neden olan enzimleri yok ederek k�k�rda��n yap�s�n� korur. Cildi UV �����n etkilerine kar�� korur: Brokoli cilt kanserini �nlemeye yard�mc�d�r. Bu �zelli�inden brokoliyi yiyerek de�il cilde do�rudan uygulayarak faydalanabiliriz. Yap�lan �al��malarda ultraviyole radyasyonun zararl� etkileri cilde brokoli ekstresi uyguland���nda azalt�lm��t�r. Diyabetle olu�an kalp hasar�n� �nler: Brokoli t�ketimi kalp kan damarlar�n� koruyucu etki g�steren enzimlerin �retimini sa�lay�p, bu enzimlere zarar veren molek�llerin etkisini azalt�r. Kanser riskini azalt�r: Her ay 3 kez brokoli t�ketimi mesane kanserine yakalanma riskini y�zde 40 azaltmaktad�r" diye konu�tu. Brokoli bitkisinin bile�ikleri v�cudu havadan kaynakl� kirleticilerin etkisinden ar�nd�rd���n� belirten Y�ld�r�m, "Yap�lan bir �al��mada � bardak brokoli filizi i�eren i�ecek t�ketimi y�ksek oranda benzen ve akroleynin v�cuttan at�lmas�n� sa�lam��t�r. Bunlar insanlar i�in kansorejen ve akci�eri tahri� edici maddelerdir. Brokoli i�indeki mirosinaz enzimi kanser olu�um riskini azalt�r. Bu enzim brokolide bulunan k�k�rt i�eren bile�ikleri ( glukosinolatlar ) izotiyosiyanatlara �evirir, bunlarda kanser kar��t� olarak g�rev yaparlar" ifadelerini kulland�. Brokoliden en iyi fayday� almak i�in buharda hafif pi�irilmesi gerekti�ini ifade eden Y�ld�r�m, "Maximum fayda i�in �i� olarak da t�ketilebilir. Brokoliyi a��r� pi�irir veya kaynat�r iseniz besin �gesi kay�plar� y�zde 60'lara kadar ��kacakt�r. Koyu ye�il ve mor brokoliler daha fazla sa�l�k faydas� i�in tercih edilebilir. Brokoli sevmiyorsan�z karnabahar, lahana, kale ( k�v�rc�k lahana ) veya br�ksel lahanas� deneyin. Brokoli saplar� da 1 orta boy havu� ve 1 elma e�li�inde kolay ve besleyici bir i�ecek olarak tercih edilebilir" �eklinde konu�tu. - ERZURUM
11.2.2017 - 25799
|