Uzman Diyetisyen �ebnem Kand�ral�, brokolinin bir �ok derde deva oldu�unu s�yledi.
|
|
|
|
|
|
Uzman Diyetisyen �ebnem Kand�ral�, brokolinin bir �ok derde deva oldu�unu s�yledi.
Diyette d�zenli brokoli t�ketiminin kanser, diyabet, kalp hastal���, y�ksek tansiyon, y�ksek kolesterol gibi rahats�zl�klar� azaltmaya ve �nlemeye yard�mc� oldu�unu belirten Uzman Diyetisyen �ebnem Kand�ral�, "1 bardak �i� brokoli g�nl�k C vitamini ihtiyac�n�n %153'ini, folat ihtiyac�n�n %14'�n�, A vitamini ihtiyac�n�n %11'ini ve diyet lifi ihtiyac�n�n da %9'unu kar��lar " dedi.
K vitamininin kan�n p�ht�la�mas� i�in gerekli bir�ok proteinin �al��mas� i�in gerekli oldu�unu anlatan Uzman Diyetisyen �ebnem Kand�ral�, daha sonra �unlar� s�yledi; "C vitamini; V�cudun doku ve kemik yap�s�nda olan kollajenin yap�m� i�in gereklidir. Yaralar�n iyile�mesini sa�lar. �ok g��l� bir antioksidand�r ve serbest radikal hasar�na kar�� v�cudu korur.
Y�ksek lif i�eren diyetler sa�l�kl� bir sindirim sistemi olu�turur. Ayn� zamanda kolesterol�n d���r�lmesine de yard�mc�d�r.
Potasyum; Sinirlerin iletimi ve kalbin kas�lma fonksiyonlar� i�in gerekli bir mineral ve elektrolittir.
Folat; V�cutta yeni h�crelerin �retimi ve korunmas� i�in gereklidir.
Lutein; Ya�a ba�l� makula dejenerasyonu ve katarakt olu�um riskini yava�latabilir.
Osteoartiriti �nler: Brokoli i�erdi�i sulforaphen adl� bile�ik sayesinde eklem rahats�zl�klar�na kar�� sava��r. Bu bile�ik iltihaplanmaya neden olan enzimleri yok ederek k�k�rda��n yap�s�n� korur.
Cildi UV �����n etkilerine kar�� korur: Brokoli cilt kanserini �nlemeye yard�mc�d�r. Bu �zelli�inden brokoliyi yiyerek de�il cilde do�rudan uygulayarak faydalanabiliriz. Yap�lan �al��malarda ultraviyole radyasyonun zararl� etkileri cilde brokoli ekstresi uyguland���nda azalt�lm��t�r.
Diyabetle olu�an kalp hasar�n� �nler: Brokoli t�ketimi kalp kan damarlar�n� koruyucu etki g�steren enzimlerin �retimini sa�lay�p, bu enzimlere zarar veren molek�llerin etkisini azalt�r.
Kanser riskini azalt�r: Her ay 3 kez brokoli t�ketimi mesane kanserine yakalanma riskini %40 azaltmaktad�r.
Brokoli bitkisinin bile�ikleri v�cudu havadan kaynakl� kirleticilerin etkisinden ar�nd�r�r. Yap�lan bir �al��mada ½ bardak brokoli filizi i�eren i�ecek t�ketimi y�ksek oranda benzen ve akroleynin v�cuttan at�lmas�n� sa�lam��t�r. Bunlar insanlar i�in kansorejen ve akci�eri tahri� edici maddelerdir.
Brokoli i�indeki mirosinaz enzimi kanser olu�um riskini azalt�r. Bu enzim brokolide bulunan k�k�rt i�eren bile�ikleri ( glukosinolatlar ) izotiyosiyanatlara �evirir, bunlarda kanser kar��t� olarak g�rev yaparlar. Bu sebzeden en iyi fayday� almak istiyorsan�z buharda hafif pi�irin. Maximum fayda i�in �i� olarakta t�ketilebilir. Brokoliyi a��r� pi�irir veya kaynat�r iseniz besin ��esi kay�plar� % 60'lara kadar ��kacakt�r. Koyu ye�il ve mor brokoliler daha fazla sa�l�k faydas� i�in tercih edilebilir. Brokoli sevmiyorsan�z karnabahar, lahana, kale ( k�v�rc�k lahana ) veya br�ksel lahanas� deneyin.
Brokoli saplar� da 1 orta boy havu� ve 1 elma e�li�inde kolay ve besleyici bir i�ecek olarak tercih edilebilir. "
24.12.2016 - 24884
|
|
|
|