�zellikle yaz aylar�nda s�v� t�ketimi �ok �nemli. Y�ksek hayvansal protein, tuz ve rafine �eker i�eren g�dalar b�brek ta�� olu�umuna davetiye ��kar�yor. Ta� olu�an bireylerde sonraki be� y�l i�inde bir ba�ka b�brek ta�� olu�turma olas�l��� y�zde 50'lere ula��yor. B�brek ta�lar�ndan korunmak i�in yap�lacak �ey asl�nda �ok basit. G�nde 2,5-3 litre su t�ketmek b�brek sa�l��� i�in b�y�k �nem ta��yor" diyor. L�MONATA DA TERC�H ED�LEB�L�R �zellikle yaz aylar�nda g�nl�k 2,5 - 3 litre aras�nda s�v� t�ketilmesi gerekiyor. En �ok t�ketilmesi gereken s�v�n�n ba��nda 'su' geliyor. Daha �nce s�k b�brek ta�� d���renler do�al limonata da tercih edebiliyor. Diyabet hastas� olmayanlar tatland�rmak ama�l� �ok az miktarda �eker kullanabilir. Limonda bulunan sitrat adl� madde do�al bir ta� olu�umu engelleyicisi olarak g�rev yap�yor. Piyasada ta� olu�umunun �nlenmesi i�in sitrat i�eren ila�lar da bulunuyor. Doktor taraf�ndan ila� �nerilmedi�i takdirde do�al limonataya a��rl�k verilebilir. �drar rengi ne kadar a��ksa o kadar d���k konsantrasyonda mineral i�eriyor ve bu mineraller idrar yollar�nda bir araya gelmeye f�rsat bulmadan at�lm�� oluyor.Bu nedenle ta� hastalar�n�n idrar renklerini dikkatli takip etmeleri ve g�n�n her saatinde ald�klar� s�v�y� iyi ayarlamalar� gerekiyor. B�BREK TA�I EN �OK YAZIN ARTIYOR Fazla miktarda hayvansal g�dalarla beslenme, idrar�n asit y�n�ne kaymas�n� sa�l�yor ve bu da idrarda kristal olu�umuna yol a��yor. Fazla miktarda tuz t�ketilmesi ise b�breklere gelen sodyumun artmas�n� sa�l�yor ve idrarla fazla miktarda kalsiyum at�l�m�na sebep olarak ta� olu�umunu art�r�yor. Yine fruktoz i�eren m�s�r �urubundan yap�lm�� �ekerler d���k oranda magnezyum i�eriyor. Magnezyumun g�dalarla d���k oranda al�nmas� idrarla at�lan kalsiyumun art���na sebep oluyor. Magnezyum �zellikle ye�il yaprakl� bitkilerin yapraklar�nda, f�nd�k ve di�er tohumu yenen g�dalarda bolca bulunuyor. Yaz aylar�nda y�ksek hayvansal protein, tuz, oksalat ve rafine �eker i�eren g�dalar ta� olu�umuna davetiye ��kar�yor.
5.7.2018 1 - 33945
|