Taze et, tuz ve �eker t�ketiminin artt��� Kurban Bayram�'nda i�ilen su miktar�na her zamankinden daha �ok dikkat edilmesi gerekti�ini s�yleyen Waternet Sa�l�kl� Ya�am Uzman� Diyetisyen Canan Aksoy, bir porsiyon et kar��l���nda �ocuklar�n bir, yeti�kinlerin ise en az iki bardak su i�mesini �nerdi. Kurban Bayram�'nda kavurma ile ba�lay�p �erbetli tatl�lar ile sonlanan sofralara pek �ok ki�i kar�� koyam�yor ancak bu durum sa�l���m�z� olumsuz y�nde etkiliyor. Ya�l�, tuzlu ve �ekerli besin t�ketiminin artt��� bayram d�nemi i�in �nerilerde bulunan Waternet Sa�l�kl� Ya�am Uzman� Diyetisyen Canan Aksoy, et pi�irme y�ntemleri ve su t�ketimi hakk�nda bilgi verdi. KAVURMALI KAHVALTIYA MEVS�M SEBZELER� EKLEY�N Rutin beslenme d�zenimizde oldu�u gibi, bayram sabah�nda da ideal olan g�ne sa�l�kl� bir kahvalt�yla ba�lamak. Ancak, 'bayram kahvalt�s� kavurmas�z olmaz' diyorsan�z, eti yakmamaya �zen g�stererek �ok iyi pi�irmeniz gerekiyor. "Kavurman�n yan�nda mutlaka domates, salatal�k ve biber gibi mevsim sebzelerine yer verin. Sebzeler hem eti sindirmenize hem de etin i�indeki demirden daha fazla yararlanman�za yard�mc� olur" diyen Canan Aksoy ayr�ca, eti pi�irirken �ok az ya� ve tuz kullan�lmas�n� �neriyor. KIZARTMAYIN, HA�LAYIN! Taze etin so�an, yo�urt veya s�t, zeytinya�� ile bir g�n marine edilerek yumu�at�ld�ktan sonra t�ketilmesi gerekti�ini s�yleyen Aksoy, sa�l�kl� pi�irme y�ntemleriyle ilgili �u bilgileri verdi, "Etleri �zgara, ha�lama yapmak veya sebzelerle pi�irmek en sa�l�kl�s�d�r. K�zart�lm�� etlerin kalorisi artar ve et k�zart�ld��� zaman i�inde bulunan proteinler yap� de�i�tirdi�i i�in faydal� olmaz." SU T�KET�M�N� ARTIRIN, AYRAN T�KET�M�NE D�KKAT ED�N Etin yan�nda t�ketilecek en sa�l�kl� i�ece�in su oldu�unun alt�n� �izen Diyetisyen Canan Aksoy, bir porsiyon et (Yakla��k olarak bir el b�y�kl���) yenildi�inde �ocuklar�n bir, yeti�kinlerin ise iki bardak su i�meleri gerekti�ini ifade etti. Aksoy, etin yan�nda keyifle t�ketilen ayran ve cac�kla ilgili de �nemli bir uyar�da bulundu, "Kans�zl�k problemi olmayanlar etin yan�nda az tuzlu ayran ya da cac�k t�ketebilir, bu problemi ya�ayanlar ise kesinlikle su i�meli. Az �ekerle haz�rlanm�� ev yap�m� komposto veya ho�af da, sa�l�kl� kiloda olanlar taraf�ndan tercih edilebilir." TATLI Y�YENLER Y�R�Y��� G�ZE ALMALI! Ramazan Bayram�'ndan farkl� olarak Kurban Bayram�'nda kalori al�m�n�n hem etten hem de tatl�dan oldu�unu hat�rlatan Canan Aksoy, "Bayram boyunca ziyarete gitti�iniz her yerde tatl� ikram edilece�ini dikkate al�n. Sunulan her tatl�y� bitirmeyin, yaln�zca tad�na bak�n ve yan�nda mutlaka bol su i�in. Tatl� yedikten sonra hareket edin, bir sonraki ziyaretiniz i�in y�r�yerek gidece�iniz bir yer se�in. Olmuyorsa, buldu�unuz ilk f�rsatta y�r�y�n ve merdivenleri kullan�n" diye konu�tu.
30.8.2017 - 28667
|