6 Haziran'da ba�layan Ramazan'�n hem oru� tutma s�resinin uzunlu�u ,hem de s�caklar�n yo�un oldu�u bir d�neme denk gelmesine i�aret eden Prof. Dr. Funda Elmac�o�lu, s�zlerine ��yle devam etti: "Bu nedenle do�ru beslenme ve bol s�v� al�m� daha da �nemli hale gelmektedir. Uzun saatler oru�lu iken v�cudun s�v� dengesinin korunmas� a��s�ndan oru� tutan ki�ilerin s�v� t�ketimi konusunda dikkatli olmas� gerekmektedir. �ftar ve sahurda v�cudun g�n i�indeki s�v� kayb�n� gidermeye yard�mc� olmak �zere suyun yan� s�ra, s�t ve ayran gibi i�eceklerle de s�v� kayb� asgari d�zeyde tutulmal�d�r." S�T VE S�T �R�NLER� TOK TUTUYOR S�t�n bile�imindeki karbonhidrat, protein, ya�, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, B vitaminleri ve daha bir�ok aktif �geyi i�inde dengeli olarak bar�nd�ran tek besin oldu�una dikkat �eken Prof. Dr. Funda Elmac�o�lu, �u bilgileri verdi: "Proteince zengin besinler midenin bo�alma s�resini uzat�r, ac�kmay� geciktirir ve tokluk hissi yarat�r; Bu ba�lamda protein i�eri�i y�ksek olan s�t ve s�t �r�nleri tokluk hissi verirken, ayn� zamanda v�cudun s�v� ihtiyac�n�n kar��lanmas�na destek sa�larlar. �nsan organizmas�nda a�l��� azaltan besinler aras�nda ilk s�rada s�t g�sterilirken beslenme bilimi, bir bardak s�t�n a�l�k duygusu hissettirmeden 5 saat boyunca tok tuttu�una i�aret ederek S�t �ekeri olan laktozun, a�l�kta kullan�lan glikojen depolar�na destek sa�layarak v�cudun enerji ihtiyac�n�n kar��lanmas�na, ayr�ca s�t�n bile�imindeki ya��n da midede uzun s�rede terk etmesi nedeniyle tokluk duygusunun uzun s�rmesinde etkili oldu�unu ifade ediyor . ��eri�inde bulunan kalsiyum ise Ramazan ay�nda mineral ve vitamin gereksinimini kar��lar. �ftarda i�ilen ayran, kefir gibi s�t esasl� i�ecekler, v�cudun ihtiya� duydu�u besin �gelerini sa�layarak, ya�anan mineral kayb�n� kar��larlar. B grubu vitaminleri fazlas�yla i�eren ve kalsiyum a��s�ndan da zengin olan ayran orucunuzu a�arken iyi bir tercihtir." S�t ve s�t �r�nlerinin sahurda t�ketildi�inde daha uzun s�re tok tuttu�una vurgu yapan Prof. Dr. Elmac�o�lu, oru� s�resince olu�abilecek di�er sonu�lar hakk�nda da �unlar� kaydetti: "S�t ve s�t �r�nleri, uzun s�reli a�l�klarda olu�abilecek konsantrasyon bozuklu�unu �nl�yor, daha sakin ve zinde bir g�n ge�irilmesini sa�l�yor. Ayr�ca sindirim sistemini d�zenlerken, kronik hastal�klardan koruyor, kilo kontrol�n� sa�lamaya yard�mc� oluyor ve kan �ekerini dengeliyor. Kemik sa�l���n�n korunmas� i�in Ramazan ay�nda da mutlaka yeterli miktarda s�t i�ilmesi gerekiyor. Ramazan ay�n�n ge�ici bir d�nem oldu�unu d���n�lmemeli, ��nk� g�nl�k olarak kalsiyum ihtiyac�n�z� kar��layamazsan�z kemiklerden �ekilen kalsiyum v�cutta organizman�n gereksinimi i�in kullan�lmaktad�r Bu nedenle kemiklerden kar��lanan kalsiyum daha sonraki y�llarda osteoporoza yakalanma riskini de artmaktad�r. Ramazan ay� s�resince ve di�er d�nemlerde, g�nde en az 2 bardak s�t i�meyi ihmal etmemek gerekiyor."
21.6.2016 - 21407
|