Nisan ay�na girilmesiyle bahar mevsimi kendini iyiden iyiye hissettirirken, Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzman� �zge Akar 'bahar yorgunlu�u'na dikkat �ekti. Bahar yorgunlu�unun nedeninin, havalar�n �s�nmas�yla artan elektrik y�k� ve v�cut metabolizmas�nda ger�ekle�en de�i�imler oldu�unu kaydeden Akar, "Yaz aylar� yakla��rken v�cut �ekline uygun olmayan diyet listeleri kullanmak, kaybedilen vitamin ve minerallerin yerine konmamas�, hareketsiz ya�am bi�imi, a��r� kafein, sigara, alkol ve madde kullan�m� gibi etkenler bahar yorgunlu�unu art�rabiliyor " dedi.
KAHVALTI DESTE��
Fazla karbonhidrat a��rl�kl� beslenmenin v�cutta uyku ve yorgunluk haline sebep olabildi�ini kaydeden �zge Akar, beyaz, rafine edilmi� tah�llar yerine, tam bu�dayl�, �avdarl�, yulafl� ve kepekli, rafine edilmemi� tah�llar�n tercih edilmesi gerekti�ini vurgulad�. Sindirim sisteminin aktive olabilmesi i�in de sabah yap�lacak dengeli bir kahvalt�n�n, metabolizman�n �al��mas�n� sa�layarak sabah yorgunlu�unu atmaya destek olaca��n� belirten Akar, "Kahvalt�da besleyici ancak hafif yiyecekler tercih etmeli, taze meyve suyu veya taze meyveyi kahvalt�dan eksik etmemeliyiz. Di�er ���nlerde de �ok a��r yemekler yerine, sebze, zeytinya�l� a��rl�kl� beslenmeliyiz. K�zarm��, kavrulmu� etler yerine, ha�lama, �zgara etler tercih etmeliyiz " diye konu�tu.
V�TAM�N �HT�YACI ARTIYOR
Baharda v�cudun daha �ok vitamin ve minerale ihtiyac� oldu�unu ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzman� �zge Akar ��yle devam etti:
"�zellikle A,B ve C vitaminlerince zengin sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Ba����kl�k sistemimizin g��lenmesi i�in C vitaminlerince zengin ye�il yaprakl� besinler, k�rm�z� renkli sebze meyveler �ok faydal�d�r. Yeterli potasyum almak, i�inde domates, patates ve kay�s�y� bol t�ketmekte fayda var. Bahar yorgunlu�una etkisi olabilecek bir ba�ka neden ise D vitamini eksikli�idir. D vitaminin en temel kayna�� g�ne� �����d�r. V�cutta D vitamininin en y�ksek oldu�u d�nem Eyl�l ay�, en d���k oldu�u d�nemse Mart ay�d�r. D vitamini eksikli�inde halsizlik, yorgunlu�un yan�nda s�rt ve eklem a�r�lar� g�r�lebilece�i unutulmamal�d�r. "
G�NDE 2,5 L�TRE SU
�zge Akar, canlanmak i�in en �nemli maddelerden birisinin ise fiziksel aktivite oldu�unu s�yledi. Spor olarak a��k havada yap�lan h�zl� tempolu bir y�r�y�� ve sabahlar� yap�lacak 15 dakikal�k egzersizlerin g�ne zinde ba�lamay� sa�layaca��n� belirten Akar, "Olu�an s�cakl�k fark�, nem kayb� ile ciltte kuruma olu�abilir, bu durumda yeterli s�v� al�nmazsa halsizlik, kas kramplar�, barsak tembelli�i ile kendini g�steren bahar yorgunlu�u ile kar��la�abiliriz, ayr�ca v�cut susuz kald��� i�in a�l�k hissimiz de artar. Her g�n 2-2,5 lt su t�ketilmelidir. Lenf dola��m�m�z� d�zene koyup, barsak hareketlerimizi kolayla�t�ran bitki �aylar�n� ihmal etmemeliyiz. Ayr� ayr� demlemek zorunuza gidiyorsa metabolizma uyand�r�c� ve toksinlerden ar�nd�r�c� �ay kar���m�m�z� haz�rlayabilirsiniz " dedi.
D�YET�SYENDEN �AY TAR�F�
Beslenme ve Diyetetik Uzman� �zge Akar, metabolizmay� h�zland�ran �ay�n �u �ekilde haz�rlanabilece�ini s�yledi:
Malzemeler:
1 elma (kabuklu), 1 limon, 1 tane �ubuk tar��n, 5-6 tane karanfil, 3 litre su
Yap�l���:
Elma ve limon y�kan�r, kabuklar�yla d�rde b�l�n�r. Di�er malzemelerle birlikte bir tencereye al�n�r. Su 1.5 lt oluncaya yani yar�ya ininceye kadar kaynat�l�r. Yar�ya indi�ini anlamak i�in �nce 1,5 lt suyu malzemelere ekleyin tenceredeki seviyeye bak�n. Tel s�zge�ten ge�irilerek s�z�l�r. Elma ve limonlar s�zme i�lemi s�ras�nda iyice ezilmeli.
Bu �ay buzdolab�nda iki g�n saklanabiliyor. Yemeklerden bir saat �nce, g�nde �� bardak s�cak veya so�uk olarak i�iliyor.
3.4.2015 0 - 17161
|