Sa�l�k i�in, lif a��s�ndan zengin bir beslenme d�zeninin b�y�k �nem ta��d���n� art�k hepimiz biliyoruz. Peki, lifli ya da di�er ad� ile posal� beslenme nedir? Neden faydal�d�r? Prof. Dr. Banu �ayc�, merak etti�iniz sorular�n yan�tlar�n� verdi…
Lifli besinlerin ortak �zelliklerinin su emmeleri ve �i�meleri oldu�unu s�yleyen Prof. Dr. Banu �ayc�, sa�l�kl� bir diyetin par�as� olarak lif a��s�ndan zengin tam tah�llar� t�ketmenin kalp hastal��� ve kab�zl�k riskini azaltabildi�ini ve kilo kontrol�ne yard�mc� olabilece�ini ifade etti.
Herbalife T�rkiye Beslenme Dan��ma Kurulu �yesi Prof.Dr.Banu �ayc�, beslenme d�zenindeki lif miktar�n�n artmas�n�n, g�dalardan al�nan kalori miktar�n� azaltmaya yard�mc� oldu�unu ve bunun da uzun vadede kilo kontrol� sa�lamay� destekledi�ini s�yledi:
"Yap�lan �al��malar, ba��rsak adenomu (polip) geli�iminin yeterli miktarda lifli beslenmeyle y�zde 25-30 oran�nda engellendi�ini g�stermektedir. Lifler, ba��rsak hareketlerini h�zland�rarak ba��rsakta olu�an kanserojen maddelerin h�zl� bir �ekilde at�l�m�n� sa�lar. Liflerin kabul edilen bir ba�ka faydas� da g�dalarla al�nan ya�lar�n ba��rsaktan emilimini y�zde 30 oran�nda azaltabilece�idir. "
Prof.Dr.Banu �ayc�, lifli g�dalara �rnek olarak tam tah�ll� ekmek, kahverengi pirin�, makarna, yulaf, fasulye, bezelye, mercimek, tah�llar, �ekirdekler, meyve ve sebzeleri g�sterdi.
�kiye ayr�l�yor
Liflerin ��z�nebilen ve ��z�nmeyenler olmak �zere ikiye ayr�ld���n� ifade eden Prof. Dr. �ayc�, bu iki grup lifi ��yle anlatt�:
1. ��z�nebilen lifler: Suda ��z�nd�klerinde jelimsi bir maddeye d�nerler. ��z�nebilen lifler midenin bo�alma s�resini uzatarak �ekerin daha yava� serbest b�rak�l�p �z�msenmesini sa�lar. Ayn� zamanda kandaki kolesterol d�zeyini d���r�rler. En �ok bezelye, havu�, fasulye, narenciye ve arpada bulunur.
2. ��z�nmeyen lifler: Sindirim sisteminde besinlerin hareketini art�rarak kab�zl�k �ikayetini �nlerler. Kepekli un, tam bu�day, f�nd�k, ye�il fasulye, patates, sebzeler ve karnabahar iyi bir lif kayna��d�r.
Baklagiller liften yana �ok zengin
Her hafta en az �� defa fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagillerden t�ketilmesini �neren Prof. Dr. Banu �ayc�, baklagillerde, t�m di�er besinlerden daha �ok lif bulundu�unu hat�rlatt�. Ayr�ca, elma ya da armut gibi kabu�u ile yenen meyvelerin, kabu�u soyulmu� meyvelere k�yasla daha �ok lif i�erdi�inin de alt�n� �izdi.
Ne kadar lif almam�z gerekir?
Ortalama olarak bir insan�n g�nde 25-30 gram lif t�ketmesi gerekti�ini belirten Prof. Dr. Banu �ayc�, bitkisel lif takviyelerinin de g�nl�k lif al�m�n� destekleyece�ini hat�rlatarak, �nerilen miktarda al�namamas� durumunda takviyelerden de yararlan�lmas�n�n �nemine dikkat �ekti.
31.1.2013 - 11941
|