BESLENME ve diyet uzman� Nur Tatl�o�lu, Ramazan ay� i�in sa�l�kl� beslenme �nerilerinde bulundu.�Tatl�o�lu, "�nsan v�cudunun ihtiyac� olan besin gruplar�ndan g�nl�k ne kadar t�ketiyorsak Ramazan'da da ayn� oranda t�ketmeliyiz" dedi.� Beslenme uzman��Nur Tatl�o�lu, Ramazan ay�n�n sa�l�kl� ge�irilebilmesi�i�in yeterli ve dengeli beslenmenin �nem kazand���n� s�yledi.�Tatl�o�lu, "A� kal�nma s�resinin uzunlu�u nedeniyle iftar ve sahur aras�nda 2- 2,5 litre su i�ilmesi gerekmektedir. V�cudun s�v� ihtiyac�n� art�ran �ay ve kahve ile gazl� i�eceklerin t�ketimi minimum d�zeye indirilmelidir. �zellikle bu ayda yanl�� beslenme al��kanl�klar� sonucunda olu�an kan �ekeri reg�lasyonunun bozulmas� (hipoglisemi-hiperglisemi), hipertansiyon- hipotansiyon, mide ve ba��rsak �ikayetleri, uyku d�zeninin bozulmas�, bazal metabolizma h�z�n�n d��mesi sonucunda ortaya ��kan sa�l�k sorunlar�yla y�z y�ze gelmemek i�in yeterli ve dengeli beslenme kurallar�na uymak gerekir" diye konu�tu. Ramazan ay�nda her besin grubunun t�ketilmesine��zen g�sterilmesi gerekti�ini kaydeden Tatl�o�lu, �unlar� s�yledi: "�nsan v�cudunun ihtiyac� olan besin gruplar�ndan g�nl�k ne kadar t�ketiyorsak Ramazan'da da ayn� oranda t�ketmeliyiz. Sahura kalkmamak, erken yiyip, yatmak veya sahura kalk�p, su i�tikten sonra yatmak oru� tutarken yap�lan en b�y�k yanl��lar aras�ndad�r. Bu yanl��lar sonucunda�a� kalma s�resi uzamakta, metabolizma yava�lamakta, g�n i�erisinde halsizlik ve ba� a�r�s� ortaya ��kmaktad�r. Sahurda �ok ya�l� ve gerekti�inden fazla besin t�ketimi artmaktad�r. Metabolizma h�z� yava� oldu�undan�v�cuda al�nan fazla besinin ya�a d�n���m� de daha fazla olur. Ayr�ca i�eri�inde a��r� ya� bulunan a��r besinler t�ketildi�inde mide rahats�zl�klar� g�r�lmektedir." Sahura kalkmadan oru� tutulmamas� gerekti�ini de belirten Tatl�o�lu, "Sahurda hafif, bol lifli, ya� oran� d���k, protein i�eri�i y�ksek, kan �ekerini h�zl� y�kseltmeyen kompleks karbonhidratlardan olu�an ���n haz�rlanmal�d�r. Sahur ���n� kesinlikle atlanmamal�d�r. Tam tah�ll� �r�nler, s�t ve s�t �r�nleri, yumurta, ceviz, kavrulmam�� badem- f�nd�k, kuru meyveler, �ekersiz ho�af veya komposto, taze sebze ve meyve t�ketilmelidir" dedi. - Kayseri
14.5.2018 - 33122
|