Damar sertli�ine dolay�s� ile kalp krizine kar�� �nlem alman�n yolu do�ru beslenmekten ge�iyor.
Prof Dr Yavuz Baykal, damar sertli�inin �nlenmesinde yard�mc� besinler ve dikkat edilmesi gerekenler hakk�nda bilgi verdi: 'Damarlar�m�z elastik bir yap�da oldu�undan dola�an kan�n de�i�en hacmine kar��l�k kan bas�nc�n�n de�i�iklik g�stermesine m�saade etmez.
Zamanla ortaya ��kan damar sertli�i kalp krizi, beyin damar t�kanmas�, beyin kanamas� ve ayak kangrenleri olgular�n�n en �nemli nedenidir. Damar sertli�inde damar duvar�ndaki esnek yap�lar �ok sert doku ile kaplan�r ve esneklik yok olur. Damar duvar� sertle�mesini, duvardan damar i�ine do�ru b�y�yen yap�lar�n olu�umlar (aterom plaklar�) izler. Bu plaklar�n�n geli�imi sonucu damar bo�lu�unun �ap� daral�r ve ge�en kan miktar� azal�r. Damar sertli�i damarlarda hassas plaklar�n olu�mas�na neden olur ve bu hassas plaklar y�rt�larak kalp krizine yol a�arlar.
Hangi Ya� Sa�l�kl�?
G�nl�k besinlerimizdeki ya�lar farkl� ya� asitlerinin bile�imlerinde olu�ur. Doymu� ya� asitlerinden olan Hindistan cevizi ya�� en fazla damar sertli�ine yol a�an ya�d�r. M�s�r�z� ya��, ay�i�e�i ya�� ve soya ya�� b�y�k miktarlarda linoleik asit i�erir ve daha az damar sertli�i yap�c� �zellik g�sterirler.
Sa�l�kl� Beslenme �ekli
Bol sebze ve meyve yenmelidir. Sebze ve meyvelerin �o�unda yeterli miktarda besin maddesi vard�r, ayn� zamanda kalorileri d���kt�r ve �ok miktarda lif i�erirler. Dolay�s�yla, sebze ve meyveler fazla enerji vermeden yeterli besin sa�larlar. Yap�lan �al��malar sebze-meyve a��rl�kl� diyetin tansiyonu d���rd���n� ve KDH riskini, �zellikle de inme riskini, azaltt���n� g�sterir.
��lenmemi� taneli, bol lif i�eren yiyecekler yenmelidir. Bunlar hem diyetin kalitesini art�r�rlar, hem de kalp damar hastal��� riskini d���r�rler. Lifli diyetler mide bo�almas�n� geciktirerek doygunluk sa�larlar ve kalori miktar�n� d���r�rler. Ayr�ca v�cutta sentezlenen kolesterol miktar�n� d���r�rler.
Haftada en az iki kez bal�k yenmelidir. Bal�k eti, �zellikle de ya�l� bal�k eti, omega-3 �oklu doymam�� (poliansature) ya� asitlerince zengindir. Haftada iki kez bal�k yenmesi eri�kinlerde ani �l�m ve koroner kalp hastal��� nedeniyle �l�m riskini azaltmaktad�r.
Az doymu� ya�lar tercih edilmelidir. G�nl�k enerjinin en fazla %7'si doymu� ya�lardan sa�lanmal�d�r. Kolesterol ise g�nde 300 miligram� ge�memelidir. Bu hedeflere ula�mak i�in ya�s�z et ve sebze, ya�s�z s�t �r�nleri yemek ve diyette margarinleri en aza indirmek gerekir.
�ekerli yiyecek ve i�eceklerden ka��nmal�d�r. Diyetle al�nan toplam enerjinin b�y�k bir k�sm� �ekerli i�eceklerden gelir. �ekerli yiyecek ve i�ecekler fazla kalorileri nedeniyle �i�manl��a yol a�arlar. �ekerli i�ecekler doygunluk vermediklerinden, ki�i daha fazla enerji al�r.
Al�nan tuza dikkat edilmelidir. Fazla tuz al�n��� y�ksek tansiyona yol a�ar. Tuz k�s�tlamas�, tansiyonu normal ki�ilerde y�ksek tansiyon geli�imini �nlerken, y�ksek tansiyonlularda ise tedaviyi kolayla�t�r�r.
Tuz k�s�tlamas� ya�a ba�l� tansiyon y�kselmesini azalt�rken di�er taraftan damar sertli�i ve kalp yetmezli�i riskini d���r�r.
24.9.2010 - 2333
|