Besin Zehirlenmesi Uyar�s�

K�rklareli Sa�l�k M�d�r� Ali Fatih Selvi, k�rm�z� et, tavuk, bal�k, s�t ve �r�nleri gibi kolay bozulabilen riskli besinlerin uygun s�re ve s�cakl�klarda pi�irilmesi, pi�mi� yemekler oda s�cakl���nda 1 saatten fazla bekletilmemesi gerekti�ini bildirdi.

Besin Zehirlenmesi Uyarýsý

K�rklareli Sa�l�k M�d�r� Ali Fatih Selvi, k�rm�z� et, tavuk, bal�k, s�t ve �r�nleri gibi kolay bozulabilen riskli besinlerin uygun s�re ve s�cakl�klarda pi�irilmesi, pi�mi� yemekler oda s�cakl���nda 1 saatten fazla bekletilmemesi gerekti�ini bildirdi.

Selvi, AA muhabirine, besin zehirlenmeleri konusunda a��klamalarda bulundu.

Yemekler g�nl�k olarak haz�rlanmas� gerekti�ini belirten Selvi, artan yemeklerin de bir kereden fazla tekrar �s�tma i�lemi yap�lmamas� gerekti�ini ifade etti.

Pi�irdikten sonra hemen t�ketilmeyecek yemeklerin, h�zla so�utularak yeniden servis edilene kadar buzdolab�nda saklanmas� uyar�s�nda bulunan Selvi, �unlar� kaydetti:

K�rm�z� et, tavuk, bal�k, s�t ve �r�nleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler uygun s�re ve s�cakl�klarda pi�irilmeli, pi�mi� yemekler oda s�cakl���nda 1 saatten fazla bekletilmemelidir"Ya�am�n s�rd�r�lebilmesi ve sa�l���n korunmas� i�in yeterli ve dengeli beslenme gereklidir. Beslenmede g�venli besin t�ketimi de olduk�a �nemlidir. Oysaki, ya�am�m�z�n temel maddesi olan besinler, sat�n almadan t�ketime kadar ge�en a�amalarda hijyenik ko�ullar�n yeterince sa�lanamamas� nedeniyle zararl� hale gelebilmekte ve sa�l���m�z i�in gizli bir tehlike olu�turabilmektedir.

Sa�l���m�z� tehdit eden ve pek �ok besin kaynakl� zehirlenmelerin nedeni olan bakteriler ve onlar�n toksinleri �zellikle s�cakl�klar�n artmas�yla birlikte �remek i�in uygun ortam bulmakta ve yaz aylar�nda besin kaynakl� zehirlenmelerin g�r�lme s�kl���nda art�� olmaktad�r. Yaz aylar�nda, bir yandan �evre ve hijyen ko�ullar�n�n iyi olmad��� durumlarda klasik etkenler yayg�n olarak enfeksiyon olu�turup ishallere neden olarak toplum sa�l���n� ciddi �l��de tehdit ederken, �te yandan sa�l�ks�z besin saklama ortamlar�, besin haz�rlanmas� ve pi�irilmesinde ki hatalar da besin kaynakl� hastal�klar�n yayg�nla�mas�na neden olabilmektedir. �zellikle �i� et, yumurta ve k�mes hayvanlar� gibi besinleri haz�rlad�ktan sonra eller iyice y�kanmal�, bu t�r riskli besinler ile pi�irilmeden t�ketilecek sebze ve meyveleri haz�rlarken ayr� do�rama tahtas� ve b��aklar kullan�lmal�d�r. Her kullan�mdan sonra besinleri haz�rlarken kullan�lan t�m ara� gere�ler ve y�zeyler deterjanl� s�cak su ile y�kan�p iyice durulanmal�d�r. Kullan�lan bezler, tuta�lar ve s�ngerler mikroplar�n bir yerden ba�ka bir yere ta��nmas� i�in en iyi ara�lard�r. Bu nedenle, her kullan�m sonras� bezler dezenfekte edilmeli, �slak ve s�k�l� halde b�rak�lmamal�d�r."

5.9.2017 1 - 28709



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]