Mangal�n temiz olmas�, �zerinde yemek art�klar� bar�nd�rmamas�, g�dalar�n harl� ate� yerine kor �zerinde a��r a��r pi�irilmesi gerekti�ini s�yleyen Dr. Sinan Akkurt, etin yan� s�ra k�s�r, salatalar, s�t ve yumurta i�eren b�rek, pasta gibi yiyeceklerin so�utma kaplar�nda saklanmamas� durumunda zehirlenmeye yol a�t���na dikkat �ekti. Mangal yaparken �ok dikkatli ve titiz olunmas� gerekti�ini vurgulayan Dr. Sinan Akkurt, "Etler alevli k�m�r �zerinde de�il, kor haline gelmi� k�m�r �zerinde pi�irilmezse zehirlenme riski �ok y�ksektir. �ok alevli ate�te pi�irilen etler, hem i�i �i� kalaca��ndan, hem de k�m�r alevi nedeniyle sa�l���m�z� tehdit eder. �zellikle k�m�r�n �zerine damlayan ya�lar�n yanmas� sonucunda ortaya ��kan kimyasallar�n solunmas� ya da yap��t��� etlerin yenmesi kanserojendir." dedi. Yiyeceklerin s�cakta �ok h�zl� bozuldu�una dikkat �eken Dr. Sinan Akkurt, yaln�zca et de�il, k�s�r, b�rek, pasta, salata �e�itleri, sandvi� gibi �r�nlerin de bu a��dan tehlikeli oldu�una, muhakkak so�utucu ya da buzda bekletilmesi, bu m�mk�n de�ilse so�ukken bekletilmeden t�ketilmesi gerekti�ine vurgu yapt�. S�cak hava ve nemin bu gibi besin maddelerinde birka� saat i�inde milyonlarca bakteri olu�turabilece�ini a��klad�. P�KN�K H�JYEN� ���N BUNLARA D�KKAT Bozulan g�dalar�n yan� s�ra �ok fazla �e�idin kar��t�r�l�p yenmesi durumunda da mide sorunlar� ya�anaca��na dikkat �eken Dr. Akkurt, ayr�ca "Plastik yerine cam tabak, bardak tercih etmeli, �zellikle s�cak yiyecek ve i�ecekleri plastik kaplarda tutmamal�y�z. Ellerimizi s�rekli y�kamal�y�z." dedi. Piknik alanlar�ndaki �e�me sular�n�n insan/hayvan d��k�s� ya da at�klar�na kar��m�� olabilece�ini hat�rlatan Dr. Akkurt, i�me suyu olarak kullan�lmasa bile kirli suyla y�kanan sebze meyvelerin de mikrop bula�t�rabilece�ini belirtti. Haz�r sat�lan buzlar�n da bu g�venilir bir kaynaktan temin edilmemi�se kirli sudan yap�lmas� suretiyle ishal, bulant�, kusma �ikayetlerine yol a�abilece�ini dile getirdi. S�cak havada alkol ve yan� s�ra �ay, kahve, kola gibi i�eceklerin v�cudun su kayb�n� h�zland�rd���n� a��klayan Dr. Akkurt, �zellikle g�ne� alt�nda iken susuzluk ve hararetin su ile, uygun so�utma ko�ullar� sa�lanabiliyor ise ayran, maden suyu, kefir, limonata, s�t, buzlu kahve, so�uk bitki �aylar� ile giderilmesini �nerdi. Dr. Akkurt, "�� dilim karpuz sizi hemen rahatlat�r. Kalsiyum ve mineral zengini sodal� ayran uzun s�reli serinlik sa�lar. Kiraz, �eftali, siyah �z�m gibi meyveler harareti keser." �eklinde konu�tu.
14.8.2017 - 28413
|