Nuh Naci Yazgan �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Fak�ltesi Beslenme ve Diyetetik B�l�m Ba�kan� Prof. Dr. Neriman �nan�, bir bardak s�t�n insan� 5 saat tok tuttu�unu s�yleyerek oru� tutanlara sahurda s�t i�meleri tavsiyesinde bulundu. "MUTLAKA SAHURA KALKILMALI" Sa�l�kl� bir oru� i�in mutlaka sahura kalk�lmas� gerekti�ini belirten Prof. �nan�, sahurda mideyi daha ge� terk eden, kan �ekerini �ok h�zl� de�i�tirmeyecek besinlerin tercih edilmesini �nerdi. "SIVI �H�T�YACIMIZI KAR�ILIYOR" �nan�, �unlar� s�yledi: "Protein i�eri�i y�ksek olan besinler midenin bo�alma s�resini uzatarak ac�kmay� geciktirir. S�t hem protein i�eri�i y�ksek olan bir besin olmas� nedeniyle tokluk hissetmemize yard�mc� oluyor hem de s�v� ihtiyac�n�n kar��lanmas�na destek sa�l�yor. "S�T �LK SIRADA G�STER�L�YOR" ABD'li bilim adamlar�, insan b�nyesinin a�l��a olan ihtiyac�n� azaltan besinler aras�nda ilk s�rada s�t� g�stererek, bir bardak s�t�n mide bo�lu�unu hissettirmeden insan� 5 saat boyunca tok tuttu�u belirtiyorlar. S�t�n �ekeri laktoz, a�l�kta kullan�lan glikojen depolar�na destek olarak v�cudun enerji ihtiyac�n�n kar��lanmas�na yard�mc� oluyor. "M�NERAL VE V�TAM�N� KAR�ILIYOR" S�t�n bile�imindeki ya� da midede uzun s�rede kalarak tokluk duygusunun uzun s�rmesini sa�l�yor. Ayr�ca ramazanda s�caklarda terle kaybedilen kalsiyum ba�ta olmak �zere mineral ve vitamin gereksinimini kar��lanmas�na destek oluyor." K�LO ALMAYI �NL�YOR Ramazan sonras� kilo problemleri ya�and���n� hat�rlatan Prof. �nan�, "Ramazanda geleneksel mutfa��m�z incelendi�inde, uzun s�reli a�l�ktan sonra kan �ekerini y�kseltmek amac�yla �erbetli hamur tatl�lar� yer al�yor. Uzun s�reli a�l�k bazal metabolik h�zda yava�lamaya neden olmakta ve genellikle ramazan sonunda kilo al�nmaktad�r. Sahurda i�ilen bir bardak s�t�n d���nda e�er tatl� t�ketilecek ise az �ekerli s�tla�, g�lla� gibi s�tl� tatl�lar�n tercih edilmesi kalsiyum ihtiyac�m�z�n kar��lanmas�na yard�mc� olacak ve daha az enerji alarak ramazan s�resince kilo almam�z� engelleyebilecektir." dedi.
5.6.2016 1 - 21149
|