Ramazan Bayram�'n�n olmazsa olmaz� tatl�lar� Bir ay boyunca uzun a�l�k s�relerinin ard�ndan mideye ani y�klenmelerin �nemsenmedi�i bayram g�nlerinde tatl�lar da �ekerli-�erbetli denilmeden, porsiyonuna dikkat edilmeden diledi�ince t�ketilebiliyor. Hele bir de pandemi s�recinin yol a�t��� stres, endi�e ve kayg� tatl� t�ketiminde hepten ipin ucunun ka�mas�na yol a�abiliyor. Ancak dikkat! Ac�badem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Roksi Menase "Pandemi s�recinden dolay� hareketlerimiz de k�s�tl� oldu�u i�in yedi�imiz tatl�lar� yeterince yakam�yoruz. Dolay�s�yla bu s�re�te kilo art���, diyabet gibi kronik hastal�k risklerinin art��� ka��n�lmaz oluyor. Bu nedenle tatl� t�ketirken mutlaka baz� kurallara dikkat etmemiz, �zellikle �ekerli ve �erbetli, ya�da k�zaran tatl�lardan uzak durmam�z gerekiyor" diyor.
Protein kaynaklar�yla birle�tirin
Tatl� t�ketti�inizde aniden enerjinizin y�kselmesinin sebebi kan �ekerinizin y�kselmesidir. Bu durum 1 saat sonra tam tersine d�ner ve yeniden ac�k�r, yeniden tatl� t�ketmek isteyebilirsiniz. Tokluk s�renizi uzatmak i�in mide bo�al�m�n�z� yava�latacak bir protein kayna�� ile birlikte tatl�n�z� t�ketmeye �zen g�sterin. S�t veya yo�urt tatl�n�z�n yan�nda t�ketebilece�iniz g��l� protein kaynaklar� oldu�undan "yo�urtla tatl� t�ketilir miymi�" �eklinde bir �nyarg�ya kap�lmay�n.
Liften zengin g�dalar t�ketin
Liften zengin g�dalar�n tokluk s�renizi uzat�c� ve kan �ekerinizi dengeleyici �zelli�i vard�r. Tatl� yedi�inizde yan�nda liften zengin ceviz, badem, f�nd�k, kaju gibi kuruyemi�leri t�keterek ani kan �ekeri dalgalanmalar�n� hafifletebilirsiniz. Kuruyemi�leri �i� tercih etmeniz kalp sa�l���n�z� da destekleyecektir.
Tatl� yedi�iniz g�n bunlar� t�ketmeyin
Karbonhidrat kayna�� olan tatl�lar� yedi�iniz zamanlarda farkl� karbonhidrat t�rlerini eleyerek v�cudunuza ald���n�z y�k� azaltabilirsiniz. �rne�in; tatl� yedi�iniz ak�amlarda taze ya da kuru meyve t�ketmeyin. Ayr�ca, tatl� t�ketece�inizi bildi�iniz ���nlerde ana yeme�inizin yan�ndaki di�er karbonhidratlardan ekmek, pide, makarna, pilav, b�rek t�revlerini miktarca azaltarak ���n�n�z� dengeleyebilirsiniz.
Sonras�nda mutlaka y�r�y��e ��k�n
Beslenme ve Diyet Uzman� Roksi Menase "Tatl�lar, karbonhidrat ve �eker i�eri�iyle kalorisi y�ksek besinlerdir. Bu d�nemde size kilo ald�rmalar�n� istemiyorsan�z hareketinizi art�r�n. Haftan�n en az 5 g�n� 30 dakika tempolu y�r�mek bilimsel kaynaklara g�re kilo kontrol�n�z� ve kan �ekerinizi olumlu etkiler. Tam kapanma d�neminde y�r�y�� yapma �ans�n�z yoksa 1 saat ev i�i yapmak veya evde egzersiz yapmak da hareketinizi olduk�a destekleyecektir" diyor.
Probiyotikli g�dalar� ihmal etmeyin
Tatl� t�ketimi ba��rsak floran�zdaki baz� yararl� bakterilerin say�lar�n�n azalmas�na sebep olabilir. Bu yararl� bakteriler ba����kl�k sistemimizi g��lendirir, kab�zl�k, �i�kinlik ve ishal gibi ba��rsak problemlerinin �n�ne ge�er. Ba��rsaklar�n�zdaki yararl� bakterilerin say�s�n� art�rabilmek ve tatl� t�ketiminin yol a�t��� zarar� �nleyebilmek i�in probiyotikten zengin g�dalar olan yo�urt, kefir ve probiyotik ile zenginle�tirilmi� peynirleri beslenmenize ekleyebilirsiniz.
Hafif tatl�lar tercih edin
Bayram denildi�inde akla �erbetli tatl�lar gelir. Baklava, �ekerpare, tulumba tatl�s� her ne kadar iftar zaman� aranan tatlar da olsa �eker i�erikleri ve kalorilerinin y�ksek olmas�yla her g�n t�ketilmemeli. �o�unlukla hafif tatl�lar tercih edin. �rne�in; s�tl� tatl�lar, 3-4 kare bitter �ikolata, hurma ile yap�lan �ekersiz tatl� alternatifleri ve taze meyveler daha masum se�eneklerdir.
Her g�n tatl� yemeyin!
Her g�n tatl� yemekten ka��n�n. Can�n�n�z tatl� istedi�inde a��r�ya ka�madan meyve ile bu ihtiyac�n�z� giderin. B�ylece vitamin, mineral ve antioksidan i�erikleri sayesinde ba����kl�k sistemimize destek olurken, hem v�cudumuza y�kl� bir miktarda �eker almam�� hem de lif i�eri�iyle ba��rsak hareketlili�imizi art�rm�� oluruz.
Porsiyona dikkat edin
Beslenme ve Diyet Uzman� Roksi Menase "Tatl�lar fazla kalori ve �eker i�er i�erdikleri i�in bir porsiyonu ge�memeye �zen g�sterin. �rne�in; 2 adet baklava 330 kalori, 1 porsiyon revani 348 kalori, 4 adet tulumba tatl�s� 341 kalori, 1 porsiyon ayva tatl�s� 426 kalori, 1 porsiyon irmik helvas� 532 kalori, 1 porsiyon s�tla� 268 kalori, 1 porsiyon tavukg��s� 165 kalori, 2 top dondurma 207 kalori, 3 kare bitter �ikolata 115 kalori, 1 porsiyon �ekersiz incirli hurmal� muhallebi 165 kalori" diyor.
10.5.2021 - 53390
|