Ancak bayramda kontrols�z bir bi�imde yenen yemekler ve tatl�lar pek �ok sa�l�k sorunu ile fazla kilolar� da beraberinde getirebiliyor. Ramazan Bayram�'n�n do�ru ikramlarla sa�l�kla atlat�labilece�ini belirten Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� H�lya Tulgar, Ramazan sonras� beslenme plan� konusunda �nemli �nerilerde bulundu. RAMAZAN'DA VERD���N�Z K�LOYU 3 G�NDE GER� ALMAYIN Oru� tutarken ���n say�s�n�n d��mesi ile birlikte yemek yeme al��kanl�klar� da de�i�ir. Ramazan ay�n�n sona ermesiyle bir ay boyunca g�nd�zleri devam eden a�l�k hissinin ortadan kalkaca�� d���ncesiyle insanlar genellikle a��r� t�ketime y�nelmektedir. Ayr�ca Ramazan Bayram�'n�n vazge�ilmezleri aras�nda yer alan �eker, �ikolata ve hamur tatl�lar�n�n a��r� t�ketimi ise sindirim sistemi rahats�zl�klar�n�n nedenidir. Asl�nda bayram, beslenme a��s�ndan bir adaptasyon s�reci olarak de�erlendirilmelidir. Bu s�re�te a��r� yemek, v�cuttaki ya� oran�n� artt�r�r ve ciddi sa�l�k problemlerine yol a�ar. �nsanlar�n �nemli bir k�sm� Ramazan'da kaybettikleri kiloyu 3 g�nl�k bayram s�resince alabilmektedir. BAYRAM KAHVALTINIZDA HAMUR ��� VE �ARK�TER� �R�NLER�NE YER VERMEY�N Bayram sabah� hafif bir kahvalt� ile g�ne ba�lanmal�d�r. Kahvalt�da a�ma, po�a�a, b�rek gibi hamur i�leri, sucuk, salam sosis gibi yiyecekler ile k�zartmalar olmamal�d�r. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatl� ikram� olaca��ndan kahvalt�da re�el, bal gibi tatl� besinlerin bulundurulmamas� yararl� olacakt�r. Bunun yerine; peynir �e�itleri, domates, salatal�k, maydanoz, biber, mevsim ye�illikleri ve yumurta tercih edilmelidir. BAYRAM BOYUNCA SEBZE VE MEYVE A�IRLIKLI BESLEN�N Bayramda v�cudun ihtiyac�ndan fazla besin t�ketmek bulant�, gaz, a�r� ve haz�m sorunlar�na neden olmaktad�r. Bayram s�resince ya�anan ba��rsak sistemi rahats�zl�klar� da kal�c� hale gelebilmektedir. Bu d�nemde a��r� ya�l� ve hayvansal g�dalardan uzak durulmal�d�r. Sindirimi zor olan et ve et �r�nleri ise Ramazan sonras� a��r� hassas olan mideye zarar verebilmektedir. Bayram s�resince ve sonras�nda sa�l�k sorunlar� ya�amamak i�in beslenmenin sebze ve meyve a��rl�kl� olmas�na �zen g�sterilmelidir. BAYRAMDA G�NL�K BESLENME PLANINI DE���T�R�N Bayram s�resince az ve s�k yemek yemeye �zen g�sterilmeli, sa�l�kl� besinler t�ketilmelidir. Besin �e�itlili�i fazla bir olan kahvalt�, zeytinya�l� sebze yemeklerinden olu�an bir ��le yeme�i, hafif �zgara et ve salatadan olu�an hafif bir ak�am yeme�i tercih edilmelidir. Ayr�ca s�t, yo�urt, meyve gibi sa�l�kl� ara ���nler ile olu�turulan g�nl�k beslenme plan�, bayram� ve sonras�n� sa�l�kl� bir �ekilde ge�irmek ve Ramazan sonras� metabolizmay� normale getirmek i�in uygulanmas� gereken en do�ru y�ntemdir. �ERBETL� TATLILAR YER�NE MEYVEL� TATLAR Bayram ikramlar�nda ise a��r�ya ka�mamak gerekir. Ramazan bayram�nda geleneksel ikramlardan olan baklava ��biyet, kaday�f gibi tatl�lar ikram edilmemelidir. Misafirlere ceviz, f�nd�k gibi kuruyemi�ler ile taze meyvelerden yap�lan komposto ve kuru meyvelerden yap�lan ho�af, ayran ya da taze s�k�lm�� meyve sular� servis edilebilir. Bayramda mutlaka tatl� ikram edilmek isteniyorsa meyve tatl�lar� veya s�tl� tatl�lar� tercih edilmelidir.
29.6.2016 - 21506
|