Bir ay boyunca g�nd�z saatlerinde a�l��a al��an v�cudun normal yeme d�zenine uyum sa�lamas� i�in birka� g�n ge�mesi gerekebilir. E�er Ramazan ay�nda kilo ald�ysan�z, bayram sonras� bu kilolar� bir an �nce verme tela��na kap�l�p, yanl�� y�ntemlerle kilo vermeye �al��may�n. Bir ay gibi uzun bir d�nemde al�nan kilolar� 3 veya 5 g�nde tek besine dayal� h�zla kilo verme �eklinde olan pop�ler diyetlerle vermeye y�nelmeyin.
Bir beslenme ve diyet uzman�na dan��arak size �zel haz�rlanm�� haftada 0,5–1 kilogram verecek �ekilde, her �e�it besin grubunu i�eren sa�l�kl� ve dengeli beslenme plan� uygulay�n.
Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�’nden Diyetisyen Berna Ertu�, bayramda kahvalt�lar�n hafif, ��le yemeklerinin ise ya� oran� d���k, sindirimi kolay yiyeceklerden olu�mas�n�n �nemine de�indi ve sa�l�kl� beslenme hakk�nda bilgi verdi.
Bayram Tatl�s� Olarak Dondurma ve Meyve Tatl�lar�n� Tercih Edin
A��r� �erbetli, ya�l�, k�zart�lm�� tatl�lar yerine s�tl� tatl�lar, meyve tatl�s� veya dondurma tercih edilebilir. �zellikle diyabeti (�eker hastal���) olan ki�ilerin tatland�r�c�yla haz�rlanm�� meyve ve s�tl� tatl�lar� tercih etmesi uygun olacakt�r.
Ak�am Yemeklerini Hafifletin
Ramazan boyunca uzun s�re a�l���n ard�ndan iftarda birden yemek yenildi�i i�in metabolizma h�z�n�n yava�lamas�, sindirim sistemi rahats�zl�klar� gibi sorunlar ortaya ��kabilir. Dolay�s�yla bayramdan sonra g�nl�k beslenmeye ge�ildi�inde bu sorunlar�n tekrar etmemesi i�in ak�am yeme�inde �ok ya�l� yemeklerin yenilmemesine, porsiyon �l��lerin normal olmas�na ve ak�am yeme�inin �ok ge� saatlerde yenilmemesine dikkat edilmelidir.
Ara ���nler Metabolizman�z� H�zland�r�r
Ramazan’da azalan ���n say�lar�n� bayramdan sonra g�nl�k beslenmenize ara ���nler ekleyerek art�rmaya y�nelmek, yava�lam�� olan metabolizma h�z�n�n y�kselmesine yard�mc� olacakt�r. �zellikle ara ���nlerinin i�erik olarak meyve, s�t veya s�t �r�nleri, tah�ll� ekmek, peynir, diyet bisk�visi tarz�nda besinlerden olmas�na dikkat edilmelidir.
S�v� T�ketimini Art�r�n
Ramazan ay� s�resince dikkat etti�imiz s�v� t�ketimine sa�l�kl� ve dengeli beslenmenin temel prensiplerinden oldu�u i�in Ramazan ay�ndan sonrada dikkat edilmesi gerekir. Susuz kalma ki�ilerde yorgunluk, sersemlik, deride kuruma, s�cakl�k hissi ve sindirim sisteminde kab�zl�k gibi problemlere neden olur. Bunun i�in muhakkak g�nl�k su t�ketiminizin minimum 8-10 su barda�� (1,5-2 lt), toplam s�v� miktar�n�n ise 12-15 su barda�� (2,5-3 lt) olmas�na �zen g�sterilmelidir.
- Pop�ler diyetleri uygulamay�n diyet ki�iye �zeldir.
- Kahvalt� yapmadan g�ne ba�lamak metabolizmay� yava�lat�r.
- Yeterli ve dengeli beslenmek i�in ���n atlamay�n.
- Yeterli ve dengeli beslenmek i�in g�nde en az 3 ���n besin t�ketin.
- Az az s�k s�k beslenin, kilo almay�n.
- ���nlerinizin aras� en fazla 3 saat olsun.
- Porsiyon �l��leriniz standart olsun.
- Su t�ketiminiz azsa her ���n�n�zde 2 bardak su i�meyi deneyin.
- G�da etiketlerini okumay� al��kanl�k haline getirin.
- G�nl�k tuz t�ketiminiz 6 gr’� (1 silme tatl� ka����) ge�mesin.
- Etli ve k�ymal� sebze yemeklerini etin ya��yla pi�irin, ya� ilave etmeyin.
- Besinleri k�zartmak yerine �zgarada, f�r�nda pi�irerek veya ha�layarak t�ketin.
- Meyve ve sebzelerinizi t�ketirken kabuklar�n� e�er m�mk�nse soymay�n.
- Yeti�kinlerde g�nl�k s�t ve s�t �r�nleri t�ketimi en az 2,5 su barda�� (500 ml) olmal�.
- G�nde en az 5 porsiyon sebze ya da meyve t�ketin.
6.9.2010 1 - 2124
|