AKDEN�Z �niversitesi (A�) Antalya Sa�l�k Y�ksekokulu Beslenme ve Diyetetik B�l�m�'nden ��retim g�revlisi uzman diyetisyen H�lya Kamarl�, sa�l�k problemi bulunmayan ki�ilerin, bayram s�resince g�nl�k 100- 150 gram� ge�memek kayd�yla et t�ketmesini �nerdi.
Diyetisyen Kamarl�, Kurban Bayram�'nda et t�ketiminin artt���n�, �i�manl�k, y�ksek tansiyon, kalp- damar, mide ve �eker hastal��� olan ki�ilerin de beslenmelerine dikkat etmesi gerekti�ini s�yledi. Kurban Bayram�nda beslenme d�zeninde b�y�k de�i�iklik meydana geldi�ine dikkat �eken Kamarl�, "K�rm�z� et, toplumumuzda s�k t�ketilen bir besin olmad���ndan bayramda a��r�ya ka�mak, sa�l�k problemlerine yol a�abilir. Bayram s�resince k�rm�z� et t�ketim miktar ve s�kl���ndaki art��a ba�l� olarak g�nl�k almam�z gereken miktardan fazla doymu� ya�, kolesterol ve protein al�r�z. Bu durum �zellikle kalp- damar hastalar�, diyabet, hipertansiyon ve b�brek hastalar� i�in risk olu�turmaktad�r " dedi.
KIRMIZI ET, YA� VE KOLESTEROL DEPOSU
K�rm�z� etin iyi kalitede bir hayvansal protein oldu�unu, demir, magnezyum, �inko ve fosfor gibi mineraller ile A, B1, B6 ve B12 vitamini bak�m�ndan da zengin oldu�unu kaydeden Kamarl�, k�rm�z� etin doymu� ya� ve kolesterol oran�n�n y�ksek oldu�unu s�yledi. Bu nedenle �ok ya�l� k�s�mlar�n t�ketilmemesi ve etin �zerindeki g�r�n�r ya�lar�n �ok iyi temizlenmesi gerekti�ine i�aret eden Kamarl�, sakatatlarda da kolesterol ve ya� miktar� fazla oldu�undan t�ketilmemesini �nerdi.
KURBAN ET� KES�LD�KTEN HEMEN SONRA T�KET�LMEMEL�
Sa�l�k problemi bulunmayanlar�n bayram s�resince g�nl�k 100-150 gram� ge�memek kayd�yla et t�ketmesini �neren Kamarl�, "Kurban Bayram�nda yap�lan yanl��l�klar�n ba��nda etin kesildikten hemen sonra t�ketilmesi gelmektedir. Kurban ilk kesildi�inde '�l�m sertli�i' olarak adland�rd���m�z sertlik olu�ur. Bu sertlik hem etin pi�irilmesinde hem de sindiriminde zorluk yarat�r. Midede �i�kinlik, haz�ms�zl�k gibi s�k�nt�lara neden olaca�� i�in et so�uk ortamda en az 24 saat bekletildikten sonra t�ketilmeli " diye konu�tu.
HA�LAMA, BU�ULAMA, IZGARA TERC�H ED�LMEL�
Etin t�ketilen miktarlar� kadar pi�irilme y�ntemlerinin de �nemine dikkat diyetisyen H�lya Kamarl�, "Et pi�irilirken k�zartma ve kavurma yerine ha�lama, bu�ulama, �zgara ya da f�r�nda pi�irme y�ntemleri tercih edilmeli. Et mangalda pi�irilecekse de direkt ate�e maruz b�rak�lmamal�. Ate�e maruz kalarak k�m�rle�en ette kanserojen madde olu�makta. Ayr�ca etin ate�e yak�n olmas� B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kayb�na yol a�ar. Bu nedenle pi�irilen et ile ate� aras�nda 15 santim mesafe b�rak�lmal� " dedi.
KURBAN ET�N� SEBZEYLE T�KET�N
Etin E ve C vitamini i�ermedi�ini de s�yleyen Kamarl�, bu nedenle mutlaka sebzeyle birlikte pi�irilmesi ya da yan�nda C vitamini y�n�nden zengin taze s�k�lm�� meyve suyu, salata veya sebzeler t�ketilmesini �nerdi. Etle yap�lan yemeklerin kendi ya��yla pi�irilmesini ve ilave ya� eklenmemesi gerekti�ine de�inen diyetisyen Kamarl�, "Kurban Bayram�'n�n geleneksel yeme�i kavurman�n i�ersine pi�irilirken tereya�� ya da kuyruk ya�� eklenmemeli, k�s�k ate�te kendi suyuyla pi�irilmeli " dedi.
ET�N SAKLANMASI
Etin sa�l�kl� �ekilde muhafazas� konusunda da �nerilerde bulunan H�lya Kamarl�, "Et b�y�k par�alar halinde de�il, k�yma ya da ku�ba�� gibi k���k par�alara ayr�larak buzdolab� po�etlerinde tek kullan�ml�k olarak ayr� ayr� po�etlenip -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede daha uzun s�re saklanabilir. Pi�irmek i�in buzluktan ��kar�lan et, oda s�cakl���nda de�il mutlaka buzdolab�n�n alt raflar�nda ��zd�r�lmeli ve hemen pi�irilmelidir. ��zd�r�len et kesinlikle tekrar dondurulmamal� " diye konu�tu.
- Antalya
4.9.2016 1 - 22854
|