Kurban Bayram�'na say�l� g�nler kald�. Aile, akraba ve arkada� ziyaretleri derken tatl� t�ketimimize ek olarak et t�ketimimiz de artacak. Ama siz siz olun bayram�n sa�l���n�z� olumsuz etkilemesine izin vermeyin.
�zellikle y�ksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet rahats�zl��� olanlar dikkat. ��nk� yedikleriniz ya� ve kolesterolde ani y�kselmelere neden olabilir. Ayr�ca sa�l�kl� bir bayram i�in etlerin saklanmas�, haz�rlanmas� ve pi�irme y�ntemleri de b�y�k �nem ta��yor.
Medical Park G�ztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzman� Arzu G�kmen Yamanel, kavurma ve k�rm�z� eti ��len, sebze ve kurubaklagil yemeklerini ise ak�am t�ketmek gerekti�ini vurgulad�. Yamanel, etlerin yan�nda pirin� pilav� ve makarna yerine bulgur pilav�n� �nerdi ve �u uyar�larda bulundu:
KES�LEN ETLER� BEKLET�N
K�rm�z� et; iyi kalite hayvansal proteinin yan� s�ra, demir, �inko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri i�eriyor. Ama etler uygun ko�ullarda kesilmezse, do�ru pi�irilmezse, uygun s�cakl�klarda bekletilmezse tenya, �arbon, t�berk�loz gibi hastal�klarla insan sa�l���n� tehdit ediyor. Yap�lan yanl��l�klar�n ba��nda yeni kesilen etlerin hemen pi�irilerek yenmesi geliyor. ��nk� hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimden sonra 24 saat i�inde �l�yor. �zellikle mide ve barsak rahats�zl��� olan ki�ilerin �ok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Yeni kesilmi� hayvanlar�n etlerindeki sertlik sindirimde zorluk yarat�r. Midede �i�kinlik, gaz ve haz�ms�zl�k gibi s�k�nt�lara neden olur. Etleri birka� g�n gereken so�uklukta beklettikten sonra yenmesinde fayda var.
ETL� YEMEKLERE YA� EKLEMEY�N
Ya�l� etlerin doymu� ya� ve kolesterol i�erikleri y�ksektir. G�r�n�r ya�lar� ay�rsan�z bile k�rm�z� ette ortalama y�zde 20 ya� vard�r. Bu nedenle etli yemeklere ya� eklenmemenizde fayda var. �te yandan �zellikle kuyruk ya�� ve i� ya�dan da uzak durulmal�. Unutmamak gerekiyor ki fazla ya� t�ketimi kolon, mide kanseri riskini artt�r�yor. Eti �zgara, ha�lama ya da f�r�nda pi�irmek en do�ru pi�irme �ekillerinden olup k�zartma, kavurma ve mangal gibi y�ntemlerden de ka��nmak gerekiyor. Bayramda �zellikle diyabet, kalp-damar ve b�brek, hipertansiyon gibi kronik hastal��� olanlar�n, ya�l�lar�n ve beslenme tedavisi alanlar�n ���nlerde t�ketmeleri gereken besin miktar�n� a�mamalar� gerekiyor.
2-2.5 L�TRE SU ���N
Bayramda s�v� t�ketimi olduk�a �nemli. G�nde 2-2.5 litre su i�mek gerekiyor. �kram edilen meyve suyu ve gazl� i�ecekler yerine ayran, s�t, �ekersiz kahve veya �ay, �hlamur, rezene �ay�, ye�il �ay veya �ekersiz komposto t�ketilebilirsiniz.
TAR�IN KAN �EKER�N� DENGELER
Bayram�n bir di�er olmazsa olmaz� ise tatl�lar. Bu, tad�na bay�ld���m�z kan �ekerini h�zla y�kselten, enerji i�eri�i y�ksek g�dalar�n t�ketiminde a��r�ya ka��lmamas� gerekiyor. Ama bayramda tatl�y� fazla ka��ranlar i�in g�zel bir tavsiye tatl�lar�n�za veya �ay�n�za ekleyece�iniz tar��n ile g�n i�indeki kan �ekeri dalgalanmalar�n� �nlemeniz m�mk�n.
1.10.2014 - 15459
|