Di�lerimizi beslenme s�ras�nda ve sonras�nda nas�l koruyabilece�imizi ve a��z sa�l���m�z i�in neler yapmam�z gerekti�i konular� hakk�nda bilgiler verdi. Di� hekimi A.Do�an Bircan ; Kurban Bayram�n�n yakla�t��� �u g�nlerde hastalar�m�z� beslenme ve beslenme sonras�nda yap�lmas� gerekenlerle ilgili uyarmak gerekmektedir. Bayramda t�ketilen etin di� aralar�na g�m�lmesi sonucu k�rdanla temizlemeye �al���r�z. Ancak et par�as�n�n ya da farkl� yiyeceklerin di� aralar�na girdi�i durumlarda k�rdan kullan�lmamal�d�r. Bu tarz durumlarda daha �ok di� ipi tercih edilmelidir. Di� ipiyle ileri-geri ya da a�a��-yukar� hareketlerle art�k malzemenin ��kar�lmas� dahauygundur. Kurban bayram� sonras�nda genelde di� rahats�zl�klar�nda art�� g�zlenmektedir. Bayramda yo�un et t�ketimiyle farkl� di� sorunlar�ndan dolay� di� rahats�zl��� ortaya ��kabiliyor. Bundan dolay� da mutlaka tedavi i�in �zellikle di� eti hastal��� ile u�ra�an bir hekime ba�vurulmal�d�r. Di� rahats�zl��� sonras� hekime ba�vurulmamas� durumunda sa�l�k sorunlar�n�n artabilir. �nlem al�nmad��� durumlarda g�da g�m�lmesi olu�abilir. Bu durum daha ilerleyerek di�in k�k ucuna kadar olan b�lgedeki kemi�i eritebiliyor. Daha sonra di�in sallanmas�na ve d�k�lmesine yol a�abilir. �lerleyen zamanlarda �iddetli a�r�lar da ba�l�yor. Bunun i�in kesinlikle di�e tedavi yap�lmal� ve olu�an yabanc� par�ac�klar hekim taraf�ndan giderilmeli. A��z ve di� sa�l���m�z� nas�l korumal�y�z, nelere dikkat etmeliyiz? �lk olarak a��z ve di� sa�l���n�n korunmas� i�in alt� ayda bir d�zenli di� hekimi kontrollerimizi ihmal etmemeliyiz. Di� ��r�melerinin �nlenmesinde sularda yeterli flor olmas�, d�zenli olarak di�lerin f�r�alanmas�, di� ipi kullan�lmas�, a��r� tatl� ve �ekerli yiyeceklerden olabildi�ince ka��nma bunlar yendi�inde mutlaka di�lerin f�r�alanmas�, di� hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalard�r. Di� eti hastal�klar�n�n �nlenmesinde de di� f�r�alama ve d�zenli di� hekimi kontrolleri �nemlidir. A��r� asitli ve �ekerli yiyecekler mikroorganizmalar�n etkisini art�r�r. Di�ler sert cisimlerle kar��t�r�lmamal�, f�nd�k, ceviz vb. kabuklu yiyecekler di�lerle k�r�lmamal�d�r. Bunlar di� minesinin �atlamas�na ve bakterilerin etkisinin artmas�na neden olur. Di� minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar. A��z sa�l���m�z� koruman�n en �nemli bile�eninin di� f�r�alama oldu�unu biliyoruz. Di�lerimizi nas�l f�r�alamam�z gerekti�ini biliyor muyuz? Di� f�r�as� �slat�lmamal�. Mercimek b�y�kl���nde macun s�k�lmal�. 45 derecelik a��yla di�etinden di�e do�ru dairesel hareketler yaparak di�ler �n y�zlerinden f�r�alanmaya ba�lanmal�d�r. �n di�lerden arka di�lere do�ru t�m di�lerin f�r�alanmas�na dikkat edilmeli. Ayn� �ekilde di�lerin arka y�zleri de f�r�alanmal�d�r. �n di�lerin arka y�zleri f�r�a dikine tutularak temizlenmelidir. Son a�ama olarak da di�lerin �i�neyici y�zleri de ileri geri hareketlerle temizlenmelidir. Bu �ekilde f�r�alama i�lemi sonland�r�lmal�. F�r�alama i�lemini etkin bir �ekilde ger�ekle�tirebilmek i�in hekiminizin sizin i�in �nerdi�i bir sertlikte di� f�r�as� kullanman�z gerekir. Fazla macun kullan�lmas� a��zdaki ferahl��� artt�r�r bu sebeple di�ler tam olarak temizlenmeden f�r�alama i�leminin sonland�r�lmas�na yol a�ar. Bu da etkin bir temizleme sa�lamay� �nler. F�r�alama uygulamas� kesinlikle sa�dan sola yatay y�nde olmamal�d�r. Yatay f�r�alama di� minesini a��nd�rarak, hassasiyeti artt�r�r, di�lerde renk de�i�ikli�ine yol a�ar, di�etlerinin �ekilmesine yol a�ar. �lerlemi� hastalarda kama �eklindeki defektler meydana gelir. Bu deniz dalgalar�n�n zaman i�inde kayay� a��nd�rmas� gibidir. Yani di� f�r�as�, yanl�� kullan�lma durumunda v�cudun en sert dokusu olan di�in minesini zaman i�inde a��nd�rabilir.
6.9.2016 1 - 22899
|