�zellikle kilo problemi, y�ksek tansiyon, kalp-damar, mide ve �eker rahats�zl�klar� olanlar�n beslenmelerine �ok dikkat etmeleri gerekiyor. Etin, di�er g�dalara g�re sindirimi zor bir besin olmas�n�n yan�nda, yeni kesilmi� kurbanl�k etlerin bekletilmeden t�ketilmesi, bir de bunlara ek olarak bayram ziyaretlerinde ikram edilen a��r tatl�lar, mide ve tansiyon problemleri ile birlikte h�zl� kilo al�m�na neden olabilir." Diyetisyen G�zel, bayram sonras� i�in de en az 5 g�nl�k �zel bir "Ar�nma K�r�" �neriyor.
Diyetisyen Gonca G�zel, bayram tatili s�ras�nda ve tatil d�n��� kilo sorununun yan� s�ra can s�k�c� sa�l�k sorunlar�yla kar��la�mamak i�in bu d�nemde yenilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerekti�i konusunda uyar�yor. Kronik hastal�klardan en yayg�n olanlar�n�n diyabet, tansiyon ve kalp damar hastal�klar� oldu�unun alt�n� �izen diyetisyen Gonca G�zel, bu hastal�klardan biri veya birka�� birlikte bulunan ki�ilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekti�i i�in, Kurban Bayram�'nda a��r� miktarlarda et t�ketmelerinin sak�ncal� oldu�unu vurguluyor.
Bekletilmeden, uygun ko�ullarda pi�irilmeyen ve a��r� miktarda t�ketilen kurban etlerinin, �zellikle tansiyonun ve �ekerin y�kselmesine neden oldu�unu s�yleyen diyetisyen G�zel; "Doymu� ya�lar�n a��r� miktarda t�ketimi, kalp-damar sa�l��� i�in sak�ncal�d�r ki et, g�dalar aras�nda doymu� ya� oran� a��s�ndan ba�� �eker. Fazla miktarda et t�ketimi kan bas�nc�n� da olumsuz etkileyece�i i�in tansiyonun y�kselmesine neden olabilir." diyor.
Bu nedenle �zellikle mide-ba��rsak hastal��� olan ki�iler kurban etlerini hemen t�ketmemesi, buzdolab�nda bir iki g�n beklettikten sonra, ha�lama veya �zgarada pi�irme y�ntemiyle pi�irerek t�ketmesi gerekiyor. Ya�l� etlerin doymu� ya� ve kolesterol i�eri�i daha y�ksek oldu�u i�in kalp-damar hastal���, diyabet ve y�ksek tansiyonu olan ki�ilerin de Kurban Bayram�'nda ya�s�z veya az ya�l� etleri tercih ederek, bunlar� tuzsuz ve ya�s�z pi�irerek t�ketmeleri �ok �nemli.
Diyetisyen Gonca G�zel etlerin pi�irilmesi konusunda dikkat edilmesi gerekenler konusunda �unlar� s�yl�yor; "Etlerin pi�irilmesinde dikkat edilecek baz� �nemli noktalar var. Etlerin ha�lama, �zgara veya f�r�nda sebzelerle beraber, az ya�l� ya da ya� eklenmeden pi�irilmesi sa�l�kl� olacakt�r.
Etlerde dikkat edilecek bir di�er husus pi�erken yanmamas� ve ate�ten uzak tutularak pi�irilmesidir. Ate�e yak�n pi�en ve yanan etlerde kanserojen maddeler artar ve bu da hastal�klara yol a�ar. Pi�irme y�ntemi ile ilgili di�er nokta da etlerin orta derecedeki �s�yla pi�irilmesidir. �ok y�ksek �s�larda etin d�� y�zeyi yanar, i� y�zeyi pi�mez ve et kurur. Etlerin f�r�nda, sebzelerle kendi ya��nda pi�irilmesi, �s�n�n da e�it da��lmas�na yard�mc� olur.
Gonca G�zel, kurban etlerinin saklanmas� ile ilgili de �nemli uyar�larda bulunuyor; "Kurban etleri, k���k par�alara ayr�larak buzdolab� po�etine sar�lmal� ve buzdolab�n�n buzluk k�sm�nda veya derin dondurucuda saklanmal�d�r. Bu �ekilde haz�rlanan etler, buzlukta -2 derecede birka� hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun s�reyle saklanabilir."
Diyetisyen Gonca G�zel, Bayram sonras� i�in 5 ila 10 g�n kadar uygulanacak bir de "Ar�nma K�r�" �neriyor. Stresin etkilerini bertaraf edip, konsantrasyonu art�ran bu k�r sayesinde yorgunluk ve uygusuzluk problemleri azal�yor, kolesterol, kan �ekeri ve tansiyon dengeleniyor, ba��rsak hareketleri art�p, sindirim sorunlar� b�y�k �l��de ortadan kalk�yor. Cildin g�zelle�mesine destek olan, bel �evresinde incelme sa�layan "Ar�nma K�r�", daha esnek, daha canl� ve daha formda bir v�cuda kavu�man�z� sa�l�yor.
9.11.2010 - 2938
|