AK�AM YEME��NDE HAF�F SE�ENEKLER OLSUN Ramazan boyunca, uzun s�re a�l���n ard�ndan, iftarda kalorili ve b�y�k porsiyonlu yemek t�ketimi nedeniyle metabolizma h�z� da yava�lar. Bu nedenle sindirim sistemi rahats�zl�klar� sorunlar�yla kar��la��labilir. Ramazan�n sona ermesi ve bayramla birlikte eski beslenme d�zenine ge�ildi�inde de bu sorunlar�n tekrar etmemesi i�in ak�am yeme�inde hafif besin se�enekleri tercih edilmelidir. �ok ya�l� ve a��r yemeklerden ka��n�lmal�, porsiyon �l��leri minimum d�zeyde tutulmal� ve m�mk�n oldu�unca yemek saati erken olmal�d�r. ARA ���NLERLE BES�N M�KTARINI DENGELEY�N Ramazanda, bir ay boyunca g�nde iki ���n beslenme d�zenine al��an v�cut, bayramla birlikte artan ���n say�lar�na da uyum g�stermeye �al���r. Bu ge�i� d�neminde g�nl�k beslenmeye ara ���nler de ekleyerek, yava�lam�� olan metabolizma h�z� y�kseltilirken ayn� zamanda tek bir ana ���nde fazla miktarda besin t�ketimi de az ve s�k beslenme ile engellenebilir. Ara ���nleri i�erik olarak; meyve, s�t veya s�t �r�nleri, tah�ll� ekmek, peynir ve diyet bisk�vi tarz�nda alternatif besinler olu�turabilir. SU KAYBINIZI GER� KAZANIN Ramazanda, iftar ve sahur aras�nda her ne kadar su t�ketimi do�ru ve yeterli miktarda yap�lsa da uzun ve s�cak g�nlerin etkisi ile s�v� kay�plar� ya�anmaktad�r. Bayramla birlikte g�nl�k su t�ketimine de yeterli �nemi vermek, s�v� kay�plar�n�n giderilmesinde etkili olacakt�r. Susuzluk; yorgunluk, sersemlik, deride kuruma, s�cakl�k hissi ve sindirim sisteminde kab�zl�k gibi problemlere neden olmaktad�r. Bu nedenle g�nl�k su t�ketimi minimum 8-10 su barda�� (1,5-2 lt), toplam s�v� miktar� ise 12-15 su barda�� (2,5-3 lt) olmal�d�r. L�F ��ER�KL� BES�NLERLE S�ND�R�M S�STEM�N� D�ZENLEY�N Bayram tatili rehaveti ve bayram ziyaretlerindeki cazip ikramlar, v�cudun kilo almaya haz�r hale gelmesine de zemin haz�rlar. Bu nedenle bayramla birlikte eski beslenme d�zenine ge�ilirken, lif i�eren besinlerin �zellikle tercih edilmesi �nemlidir. Liften zengin yiyecekler, mide ve ba��rsak sistemine olumlu etkilerinin yan� s�ra tokluk s�resini uzatarak kilo vermeye yard�mc� olur. Bu besinler aras�nda yaz d�neminde �zellikle tercih edilmesi �nerilen �ilek, yakla��k 3-4 gram diyet lifi i�erir. Bu �zelli�i ile k�t� kolesterol� d���rmeye yard�mc� olan �ilek, ayn� zamanda i�erdi�i antioksidanlar sayesinde de romatoid artrit, gut gibi hastal�klarda meydana gelen �ikayetleri azalt�r, idrar s�kt�r�c� bir etki g�sterir. Yaz meyveleri aras�nda nemli bir yeri bulunan �ilek, sa�l�kl� bir tercihtir. A�IR TATLILAR YER�NE ��LEKL� LEZZETLER DENEY�N �ilek; B1, B2, B3, B5, B6 gibi B grubu vitaminlerinin yan� s�ra E vitamini ve K vitamini de i�erir. Kalsiyum, demir, bak�r ve magnezyum gibi minerallerden de zengin olan �ilek, kokusu ve yo�un aromas� ile de hafif tatl�larda kullan�lacak sa�l�kl� bir se�enektir. Bayram ve sonras�nda �erbetli, ya�l� ve k�zart�lm�� tatl�lar yerine; �ilek kompostosu ikram etmek hem serinletici hem de �ifa dolu bir alternatif olabilir. Komposto ile birlikte, evde haz�rlanm�� �ilekli yo�urt ve �ilekli kefir de sa�l�kl� tatl� se�enekleri aras�ndad�r. Serinletici �ilek kompostosu yapmak i�in; 1 lt su 1 kg �ilek 1 tane �ubuk tar��n 1 tatl� ka���� karanfil Taze nane yapra�� Ay�klad���n�z �ilekleri tencereye koyunuz. �ileklerin �zerine 1 lt s�cak suyu d�k�p, orta hararetli ate� �zerinde bir ta��m kaynat�p, hemen indiriniz. ��ine tar��n, karanfil ve taze nane yapraklar�n� at�p a�z�n� kapat�p so�umaya b�rak�n�z. Sonra buzdolab�nda so�utup serin olarak ikram ediniz.
13.6.2018 - 33617
|