Diyet ve Beslenme Uzman� Gaye Ba�kurt "Kurban etleri dondurucuda -18 derece de 6 ay saklanabilir. Ancak ��zd�rme i�lemi �ok dikkatli yap�lmal�, ��zd�r�len etler tekrar asla dondurulmamal�d�r'' �eklinde uyar�da bulundu.
|
|
|
|
|
|
Bayramlar sevdiklerimizle bir araya geldi�imiz, ikramlar�n yo�un oldu�u �zel g�nlerdir. Kurban Bayram�'nda tatl� t�ketiminin yan� s�ra et t�ketimi de fazla olur.
G�nl�k t�ketilmesi gereken et miktar� bireysel farkl�l�k g�stermekle beraber genel olarak 100-150 g civar�ndad�r. �zel g�nlerde bu miktar�n �ok �zerine ��k�lmas� ba�ta mide rahats�zl�klar� olmak �zere; hiperkolesterol, diyabet, kalp hastal�klar� ve kanda �rik asit d�zeyinin y�kselmesine ba�l� olarak GUT gibi kronik hastal�klara zemin haz�rlar. Ayr�ca bayramlarda t�ketilen tatl�lar ve hamur i�leri de bu hastal�klar�n yan� s�ra artan a��rl�k art���na ba�l� olarak kar�n b�lgesindeki ya�lanma ve beraberinde ins�lin direncine neden olabilir. P���RME Y�NTEM� DE �NEML� T�ketilecek etlerin miktarlar� kadar pi�irme y�ntemleri de �ok �nemlidir. Ete uygulanan pi�irme y�ntemi etin lezzetini ve biyo yararl�l���n� yani etin kalitesini etkiler. Ya�da k�zartmak ya da do�rudan ate� ile temas halinde pi�irme i�lemi besin ��esi kay�plar�na ve sa�l��a zararl� olan serbest radikal dedi�imiz bile�enlerin olu�mas�na neden olacakt�r. Bunun yan� s�ra �zgara ve ha�lama �eklideki pi�irme tekniklerinin tercih edilmesi ise t�ketilen ya� miktar�n� ve besin ��esi kay�plar�n� en aza indirgeyecektir. SA�LIKLI BESLENMEM�ZE YARDIMCI OLACAK T�YOLAR - Kurban bayram�nda g�n�n ilk ���n� olan kahvalt� da kurban eti de�il, yumurta, peynir, ekmek ve zeytin gibi kahvalt�l�k besinler t�ketilmelidir. - Her misafirlikteki her ikram t�ketilmemelidir. - Sakatat ve organ etleri y�ksek miktarda kolesterol i�erdi�inden t�ketim miktar�na dikkat edilmelidir. - Yemeklerde kuyruk ya�� kullan�lmamal�d�r. - �ok tuzlu yap�lan yemeklerden uzak durulmal�d�r. - Bu �zel g�nlerde sebze ve meyve t�ketimi ihmal edilmemelidir.
29.8.2017 - 28647
|
|
|
|