Ba�ar�l� bir diyet i�in diren�li ni�asta t�ketilmesini �neren Uzman Diyetisyen K�bra �ahin, diren�li ni�astan�n hangi besinlerde bulundu�unu ve faydalar�n� anlatt�. �ahin, "A�l�k hissini bask�lar ve i�tah �zerinde etkili olarak v�cut a��rl��� denetimi sa�lamas�yla obezite tedavisinde kullan�l�r. Postprandiyal glisemik yan�t� de�i�tirerek, hipoglisemiyi �nler ve hiperglisemiyi azalt�r" dedi. Diren�li ni�asta, diyetlerin �nemli bir unsuru haline geldi. V�cutta sindirilemeyen diren�li ni�asta, diyet lifi kapsam�nda yer ald���n� s�yleyen Beykent �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Y�ksekokulu Beslenme ve Diyetetik B�l�m� ��r. G�r. K�bra �ahin, "Sa�l�kl� insanlar�n ince ba��rsaklar�nda sindirilmeyen ve emilmeyen, ancak kolondaki yerle�ik mikroflora ile kolonda fermente edilen ni�asta veya ni�astal� g�da �r�nlerinin toplam�na diren�li ni�asta denir. V�cutta sindirilemeyen diren�li ni�asta, diyet lifi kapsam�nda yer almaktad�r" dedi. HANG� BES�NLERDE BULUNUR? Diren�li ni�astan�n en fazla fasulye t�rlerinde, en az ise bu�day, pirin�, m�s�r, dar� ve arpa gibi tah�l �r�nlerinde bulundu�unu belirten Uzman Diyetisyen �ahin, diren�li ni�asta a��s�ndan �nemli g�da kaynaklar�n� ��yle s�ralad�: "Tam tah�l ve susam gibi tohumlar ile baklagiller, pi�irilip so�utulmu� pirin�, pi�irilip-so�utulmu� makarna, �i� ve pi�irilip so�utulmu� patates, olgunla�mam�� muz, m�s�r ni�astas�, kahvalt�l�k gevrekler, ekmek ve buharda pi�irme uygulamas� ile �retilen besinlerin de diren�li ni�asta a��s�ndan �nemli g�da kaynaklar�d�r." D�REN�L� N��ASTANIN 4 FAYDASI Ni�astan�n faydalar�n� anlatan �ahin, "A�l�k hissini bask�lar ve i�tah �zerinde etkili olarak v�cut a��rl��� denetimi sa�lamas�yla obezite tedavisinde kullan�l�r. Postprandiyal glisemik yan�t� de�i�tirerek, hipoglisemiyi �nler ve hiperglisemiyi azalt�r. �ns�lin duyarl�l��� ve glukoz yan�t� iyile�tirdi�inden dolay� ins�lin direnci ve Tip 2 DM riskini azalt�r. Kan lipid d�zeyleri �zerinde azalt�c� etki g�sterdi�i i�in kalp-damar hastal�klar� riskini azalt�r. Ba��rsak pH's�n� d���rerek �inko, kalsiyum ve magnezyum emilimi art�rd���, inflamasyon ve ba��rsak hastal�klar� �zerinde olumlu etkilerinin oldu�u, ba��rsak imm�n fonksiyonunu d�zenler ve mikrobiyota aktivitesini d�zenler" diye konu�tu.
29.1.2021 - 50905
|