Ba�ar�l� bir diyet i�in diren�li ni�asta t�ketilebilir

Ba�ar�l� bir diyet i�in diren�li ni�asta t�ketilmesini �neren Uzman Diyetisyen K�bra �ahin, diren�li ni�astan�n hangi besinlerde bulundu�unu ve faydalar�n� anlatt�.

Baþarýlý bir diyet için dirençli niþasta tüketilebilir

Ba�ar�l� bir diyet i�in diren�li ni�asta t�ketilmesini �neren Uzman Diyetisyen K�bra �ahin, diren�li ni�astan�n hangi besinlerde bulundu�unu ve faydalar�n� anlatt�. �ahin, "A�l�k hissini bask�lar ve i�tah �zerinde etkili olarak v�cut a��rl��� denetimi sa�lamas�yla obezite tedavisinde kullan�l�r. Postprandiyal glisemik yan�t� de�i�tirerek, hipoglisemiyi �nler ve hiperglisemiyi azalt�r" dedi.

Diren�li ni�asta, diyetlerin �nemli bir unsuru haline geldi. V�cutta sindirilemeyen diren�li ni�asta, diyet lifi kapsam�nda yer ald���n� s�yleyen Beykent �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Y�ksekokulu Beslenme ve Diyetetik B�l�m� ��r. G�r. K�bra �ahin, "Sa�l�kl� insanlar�n ince ba��rsaklar�nda sindirilmeyen ve emilmeyen, ancak kolondaki yerle�ik mikroflora ile kolonda fermente edilen ni�asta veya ni�astal� g�da �r�nlerinin toplam�na diren�li ni�asta denir. V�cutta sindirilemeyen diren�li ni�asta, diyet lifi kapsam�nda yer almaktad�r" dedi.

HANG� BES�NLERDE BULUNUR?

Diren�li ni�astan�n en fazla fasulye t�rlerinde, en az ise bu�day, pirin�, m�s�r, dar� ve arpa gibi tah�l �r�nlerinde bulundu�unu belirten Uzman Diyetisyen �ahin, diren�li ni�asta a��s�ndan �nemli g�da kaynaklar�n� ��yle s�ralad�:

"Tam tah�l ve susam gibi tohumlar ile baklagiller, pi�irilip so�utulmu� pirin�, pi�irilip-so�utulmu� makarna, �i� ve pi�irilip so�utulmu� patates, olgunla�mam�� muz, m�s�r ni�astas�, kahvalt�l�k gevrekler, ekmek ve buharda pi�irme uygulamas� ile �retilen besinlerin de diren�li ni�asta a��s�ndan �nemli g�da kaynaklar�d�r."

D�REN�L� N��ASTANIN 4 FAYDASI

Ni�astan�n faydalar�n� anlatan �ahin, "A�l�k hissini bask�lar ve i�tah �zerinde etkili olarak v�cut a��rl��� denetimi sa�lamas�yla obezite tedavisinde kullan�l�r. Postprandiyal glisemik yan�t� de�i�tirerek, hipoglisemiyi �nler ve hiperglisemiyi azalt�r. �ns�lin duyarl�l��� ve glukoz yan�t� iyile�tirdi�inden dolay� ins�lin direnci ve Tip 2 DM riskini azalt�r. Kan lipid d�zeyleri �zerinde azalt�c� etki g�sterdi�i i�in kalp-damar hastal�klar� riskini azalt�r. Ba��rsak pH's�n� d���rerek �inko, kalsiyum ve magnezyum emilimi art�rd���, inflamasyon ve ba��rsak hastal�klar� �zerinde olumlu etkilerinin oldu�u, ba��rsak imm�n fonksiyonunu d�zenler ve mikrobiyota aktivitesini d�zenler" diye konu�tu.

29.1.2021 - 50905



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Katarakt Ameliyatý Hakkýnda Bilmeniz Gerekenler
Katarakt Ameliyat� Hakk�nda Bilmeniz Gerekenler
Saðlýk Video Eyvah Ülser Hastasýyým!
Eyvah �lser Hastas�y�m!
Saðlýk Video Mantar Enfeksiyonlarýna Dikkat!
Mantar Enfeksiyonlar�na Dikkat!
Saðlýk Video Yemeklerden Sonra Mideniz Aðrýyorsa Dikkat!
Yemeklerden Sonra Mideniz A�r�yorsa Dikkat!

 

[Hata Bildir]