Bug�ne kadar yap�lan ara�t�rmalar, bal�k yemenin bili�sel sa�l�k �zerinde olumlu etkilerinin oldu�u teorisini destekliyor. Omega ya� asitlerinin, bal�klar�n bili�sel sa�l�k �zerindeki olumlu etkisinin kayna�� oldu�u d���n�l�yor ancak bu bilimsel olarak kan�tlanm�� de�il. Yap�lan son ara�t�rmaya g�re ise, pek �ok farkl� bal�k t�r�nde bulunan parvalbumin proteini, Parkinson hastal���yla ili�kilendirilen baz� protein yap�lar�n�n olu�mas�n� engellemeye yard�mc� oluyor. V�cutta do�al halde bulunan "alfa-sin�klein" adl� proteinin, kal�n yass� �ekilde b�k�lerek amiloyit ad� verilen anormal k�meler olu�turdu�unda, Parkinson hastal���n�n ortaya ��kmas�nda rol oynad��� biliniyor. Hatta bu protein "Parkinson proteini" olarak da an�l�yor. �sve�'teki Chalmers Teknik �niversitesi'nden ara�t�rmac�lar, parvalbumin proteinlerinin, alfa-sin�klein ile birle�erek amiloyit ad� verilen kendi k�mele�mi� gruplar�n� olu�turabildi�ini buldu. Parvalbumin, b�ylece alfa-sin�klein proteinlerinin birle�mesini engelleyerek, hastal���n ortaya ��kmas�na yol a�an anormal amiloyitler olu�turmalar�n� engelliyor. �al��man�n lideri Pernilla Wittung-Stafshede, "Parvalbumin, Parkinson proteinini topluyor ve kendisi k�melenerek, onun k�melenmesini engelliyor" diyor. Parvalbumin proteini pek �ok bal�kta bulunuyor ancak oranlar� y�l�n d�nemlerine g�re farkl�l�k g�sterebiliyor. 'Bal��� �zellikle sonbaharda yiyin' Ara�t�rmac�lardan Nathalie Scheers, "Bal�k, artan metobolik faaliyetlerinden �t�r� normalde yaz sonunda �ok daha besleyicidir. Bal�klar yaz aylar�nda g�ne� g�rd�kten sonra parvalbumin oranlar�nda art�� olur, bu y�zden sonbaharda bal�k t�ketimini art�rmak iyi olabilir" diyor. Wittung-Stafshede bu t�r hastal�klarla m�cadelenin �nemini ise �u s�zlerle anlat�yor: "Bu hastal�klar ya�la birlikte ortaya ��k�yor ve insanlar artan bir �ekilde daha uzun ya��yor. Gelecekte bu hastal�klarda bir patlama ya�anacak ve �rk�t� olan �u ki hen�z bir tedavileri yok. Bu y�zden umut vaadeden her t�rl� �eyin pe�inden gitmek zorunday�z."
26.4.2018 - 32828
|