Bal�k t�ketiminin �nceki y�llara nazaran daha fazla yap�lmas� gerekti�ini belirten Prof. Dr. Candan Varl�k ve Prof. Dr. Kamil Bostan, "COVID-19 d�neminde v�cut direncinin artt�r�lmas� ve bol protein al�nmas� gerekiyor" dedi. � Denizlerde bal�k sezonunun a��lmas�yla koronavir�s d�neminde bal�k t�ketimini ele alan �stanbul Ayd�n �niversitesi G�zel Sanatlar Fak�ltesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlar� B�l�m Ba�kan� Prof. Dr. Kamil Bostan ve ��retim �yesi Prof. Dr. Candan Varl�k, "Pandemi s�recinde bal�k t�ketimini artt�rmak gerekiyor. Bunun i�inde bol protein almak ve vitaminli, mineralli besinler t�ketmek gerekiyor. Bal�k yerken zaten vitamin ve mineralli maddeleri so�andan, salatadan al�yorsunuz" diye konu�tu. � "BALIK S�ND�R�M� EN KOLAY Y�YECEKT�R"� Bal���n sindirimi en kolay yiyecek oldu�unu belirten Prof. Dr. Varl�k "Bal�kta ba� doku olmad��� i�in sindirimi kolayd�r. Haftada en az iki �� kez bal�k yenmesi gerekir. �zellikle de geli�mekte olan �ocuklar�n ve gen�lerin yemesi gerekir. Bal�k kalp krizi riskini azalt�r. Kolay sindirildi�inden ise yan�nda yenen besinler insan� tok tutar. Sindirilmesi kolay oldu�undan bal�k yemenin hi�bir zarar� yoktur. Tabii taze oldu�una dikkat etmek �art�yla" ifadelerini kulland�.� BALI�I EN SA�LIKLI HANG� Y�NTEMLE P���R�R�Z?� Bal���n p�f noktalar�ndan birinin de sa�l�kl� pi�irme y�ntemi oldu�unu ifade eden Prof. Dr. Candan Varl�k "Bal��� en sa�l�kl� pi�irilme y�ntemi bu�ulamad�r. �u an tam mevsimi oldu�undan palamut ve hamsi bu�ulama �nerilebilir. Levrek, �inekop ve sar�kanat da bu�ulan�r ama �u an palamut ideal. Bal�klar� �ok yakmadan �zgara da yap�labilir. Bal�k e�er ya�da k�zart�lacaksa kesinlikle eski ya� kullan�lmamal�d�r. K�zartmada b�t�n �r�nler i�in ge�erli olan bir �ey vard�r. O da ya��n �ok k�zg�n olmas�. Bal��� yap��mas�n diye unlamak ise de�erini artt�r�r fakat tad�n� bozabilir. Al�minyum folyoya sar�larak da bal�k pi�irilebilir. B�yle olursa suyu i�inde kal�r veya bir tatl� su bal��� yumurta ve galeta ununa bat�r�larak da pi�irilir. B�yle olursa da lezzeti i�inde kal�r. Baz� bal�klar mevsim itibariyle lezzetsiz olabiliyor. Bu y�zden bu tarz soslamalar lezzet vermesi a��s�ndan faydal� olur" dedi. � BU MEVS�MDE EN �OK HANG� T�R BALIK T�KET�L�R?� Havalar hen�z �ok so�umad��� bu g�nlerde hangi t�r bal�klar�n yenece�i ile ilgili Prof. Dr. Varl�k "Bal�k yeni yeni ya�lanmaya ba�lad��� i�in �u an palamut yenir. Hamsi ve barbun hen�z biraz ya�s�z ve kurudur. Bu bal�klar� yiyebilmek i�in Kas�m'� Aral�k'� beklemek gerekiyor. Fakat istavrit her mevsim yenir. �stavrit bu mevsimde en ucuz, en lezzetli bal�kt�r. Pahal� bal�k lezzetli bal�k demek de�ildir. Bal�k mevsime g�re de�i�kenlik g�sterir. �u anda levrek, hatta mevsimi olmas�na ra�men palamut bile �ok lezzetli de�ildir. Bal���n �nce bir so�u�u yemesi gerekir. Bal�k ya�land�k�a lezzetlenir, hava so�umadan da ya�lanmaz. Bir de bal�klar yumurtadan yeni ��kt�, yani yumurtadaki bal�k ya�l� olmad���ndan bug�nlerde her bal�ktan lezzet beklenemez" diye konu�tu. � TAZE BALIK NASIL ANLA�ILIR?� Prof. Dr. Varl�k, taze bal�kla buzhane bal���n�n nas�l ay�rt edilece�ini ise ��yle anlatt�: "Bal���n �st�ne bast�rd���n�zda bir �ukur olu�uyorsa ve bu �ukur bir s�re �yle kal�yorsa, bal���n g�zleri bulan�ksa ve solunga�lar� matla�m��sa buzhane bal���d�r. Taze bal�k deniz kokar. Marketten donmu� bal�k ald�ysan�z po�etinde s�z�nt� olmamas�na dikkat edin, ��nk� e�er s�z�nt� varsa o bal�k taze de�ildir. E�er marketlerdeki bal�klar usul�ne g�re dondurulmu�sa ve paketlenmi�se o zaman t�ketilebilir. Dondurulmu� �r�n en sa�l�kl� �r�nd�r denebilir. Besin kalitesinde �ok fazla d��me olmaz. ��zd�rme i�ini de do�ru yapmak gerekir. Evde bal��� dondurmak �ok sa�l�kl� de�il ama dondurmak isterseniz i�ini temizleyip, kan�n� al�p dondurabilirsiniz. Besin de�erini kaybetmemesi i�in ald���n�z bal��� bir hafta i�erisinde t�ketmeniz gerekir." � TON BALI�I SA�LIKLI MIDIR? � Konserve �r�nlerin sa�l�ks�z olma ihtimallerinin olmad���n� belirten Prof. Dr. Varl�k "Ton bal�klar� gayet sa�l�kl�d�r.� Sadece raf �mr�ne bakmak gerekir. ��inde bol miktarda ya� vard�r. Bu ya� ay�i�ek ve zeytinya�� olarak ayr�l�r. ��inde neden bu kadar bol miktarda ya� oldu�u da merak edilir. Ya�� �zellikle koyarlar aroma versin bal���n kokusunu als�n diye. Ton bal���n� tavsiye ediyoruz. Zaten bal��a hile yapmak �ok zordur. Yap�l�rsa hemen belli olur" dedi.�
- �stanbul
19.10.2020 - 48759
|