Halil �brahim Ba�er - �stanbul �niversitesi Su �r�nleri Fak�ltesi Dekan� Prof. Dr. Meri� Albay, sat�n al�rken bal���n baz� �zelliklerine dikkat edilmesi gerekti�ini belirterek, "Bal���n g�zlerinin parlak ve lekesiz, solunga�lar�n�n k�rm�z�-pembe, pullar� ve y�zge�lerinin diri, derisinin gergin olmas�na dikkat etmek gerekir " dedi.
Prof. Dr. Meri� Albay AA muhabirine, 1 Eyl�l'de su �r�nlerinde av yasa��n�n sona erdi�ini, bu nedenle bal�k t�ketiminin artaca��n� s�yledi.
Albay, bal�klar�n protein i�eri�i ile A, D, K ile B grubu vitaminler a��s�ndan zengin oldu�unu vurgulayarak, iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve �inko mineralleri bak�m�ndan da iyi bir kaynak olan bal���n, insan v�cudunda �retilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla v�cuda al�nmas� gereken �oklu doymam�� ya� asitleri ile Eikosapentaenoik Asit (EPA) ve Dokosaheksaenoik Asit (DHA) i�erdi�ini de anlatt�.
Haftada En Az 2 Kez Bal�k T�ketilmeli
EPA ve DHA'n�n kalp-damar, �eker ve kanser gibi hastal�klardan korunmada �nemli etkisi oldu�unu ve bunun sa�lanmas� i�in haftada en az 2 kez bal�k t�ketilmesi gerekti�ini ifade eden Albay, ��yle devam etti:
"�zellikle beyin geli�iminin �ok h�zl� oldu�u 0-3 ya� d�nemi i�in bal�k ayr� bir �nem ta��maktad�r. Biyolojik de�eri y�ksek protein ve esansiyel amino asit kayna�� olan bal�k, i�erdi�i omega-3 �oklu doymam�� ya� asitleri ile beyin geli�imine olumlu katk� sa�lar. Bu nedenle �zellikle gebelikten itibaren anne adaylar�n�n ve 7. aydan itibaren tamamlay�c� beslenmeye ba�layan bebeklerin t�ketti�i bal�k, beyin geli�imini olumlu y�nde etkilemektedir. "
Prof. Dr. Albay, bal���n, yo�urt, ayran gibi s�t �r�nleri ile birlikte t�ketilmesinin zehirlenmeye neden olaca��na dair yanl�� bir kan� bulundu�una de�inerek, her ikisinin de taze olmas� durumunda herhangi bir s�k�nt� ya�anmayaca��n� kaydetti.
"Taze bal�k g�z�nden anla��l�r "
Bal�k sat�n al�rken dikkat edilmesi gerekenler hakk�nda da bilgi veren Albay, �unlar� s�yledi:
"Sat�n al�rken bal���n g�zlerinin parlak ve lekesiz, solunga�lar�n�n k�rm�z�-pembe, pullar� ve y�zge�lerinin diri, derisinin gergin olmas�na dikkat etmek gerekir. Ayr�ca, bal���n sert etli k�sm�na parmak ile bas�ld���nda parma��n b�rakt��� izin hemen d�zelmesi gerekmektedir. Konserve bal�k sat�n al�rken, mutlaka etiket bilgiler okunmal�, son kullanma tarihine, kutuda delik ve hasar olmamas�na dikkat edilmeli. "
Prof. Dr. Albay, bal���n 2 saatten fazla oda s�cakl���nda bekletilmemesi gerekti�inin alt�n� �izerek, "Pullar� ve i�i temizlendikten, y�kan�p, iyice kuruland�ktan sonra pi�irilinceye kadar uygun bir kapta buzdolab� �s�s�nda muhafaza edilmeli " diye konu�tu. - �stanbul
3.9.2013 0 - 13267
|