Sa�l�k Bakanl���, 81 il valili�ine tuz ve �eker kullan�m� ilgili genelge g�nderdi. Bakan Mehmet M�ezzino�lu imzal� genelgede kamu kurum ve kurulu�lar�nda �eker ve tuz kullan�m� ile ilgili d�zenleme yap�lmas� istendi. �ay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, �ay oca�� gibi yerlerde �ay �ekerinin tek �eker olarak ve m�mk�nse hijyen a��s�ndan ambalajl� �ekilde sunulmas� istenen genelgede yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzluklar�n kald�r�lmas� gerekti�i bildirildi. Sa�l�k Bakan� Mehmet M�ezzino�lu, 81 il valili�ine 'Kamu Kurum ve Kurulu�lar�nda �eker ve Tuz Kullan�m� ile �lgili D�zenleme' ba�l�kl� bir genelge g�nderdi. D�nyada en �nemli halk sa�l��� sorunu olarak kabul edilen bula��c� olmayan hastal�klar�n, �lkemizde her ge�en g�n say�s� h�zla artan �l�mlerin ba�l�ca nedenlerinden oldu�u belirtilen genelgede, erken �l�mlere yol a�an ve ki�ilerin ya�am kalitesini olumsuz y�nde etkileyen bula��c� olmayan hastal�klardan �nleyici yakla��mlar�n geli�tirilmesinin zorunlu oldu�u kaydedildi. De�i�tirilebilir temel risk fakt�rlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin �nlenmesinin bula��c� olmayan hastal�klardan korunmada g�ncel stratejilerden birini olu�turdu�u ifade edilen genelgede, "Toplumdaki bireylerin a��r� �eker ve tuz t�ketiminin de yer ald��� beslenme bilgi, tutum ve davran��lar�n� olumlu y�nde de�i�tirecek faaliyetler bu stratejilerin kapsam�ndad�r." denildi. A��r� �eker ve tuz t�ketiminin de�i�tirilebilir bir sa�l�ks�z beslenme sorunu oldu�u hat�rlat�lan genelgede, �u ifadelere yer verildi: "�zellikle olu�umunda a��r� �eker ve tuz t�ketiminin �nemli bir etken oldu�u obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bula��c� olmayan hastal�klar d�nyada �nlenebilir �l�m nedenleri i�erisinde birinci s�rada yer almaktad�r. D�nya Sa�l�k �rg�t�'n�n son yay�nlar�nda bula��c� olmayan hastal�klar�n ve di� ��r�klerinin �nlenmesinde g�nl�k �eker al�m�n�n, g�nl�k kalori ihtiyac�n�n y�zde 5'ine indirilmesi gerekti�ine dikkat �ekilmektedir. Ayr�ca �lkemizde yap�lan bilimsel �al��malarda tuz t�ketiminin D�nya Sa�l�k �rg�t�'n�n �nerdi�i de�erin yakla��k �� kat� kadar oldu�u g�sterilmi�tir." Genelgede, T�rkiye Sa�l�kl� Beslenme ve Hareketli Hayat Program� ve T�rkiye A��r� Tuz T�ketiminin Azalt�lmas� Program� kapsam�nda t�m kamu kurulu� ve kurulu�lar�nda al�nmas� gereken �nlemler �u �ekilde s�raland�: "�ay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, �ay oca�� gibi yerlerde �ay �ekerinin tek �eker olarak ve m�mk�nse hijyen a��s�ndan ambalajl� �ekilde sunulmas�, yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzluklar�n kald�r�lmas�, dileyenlerin tuz almak i�in ayr� bir yerde m�mk�nse 0,5-1 gr'l�k ka��t po�etlerde halinde bulundurulan tuzu alarak kullanmalar�n�n sa�lanmas� �eklinde genelge mevcuttur."
26.1.2015 - 16440
|