Mevsimsel ge�i� d�nemleri, baz� ki�ilerde zihinsel ve bedensel sorunlara yol a�abilir. Bahar ay�n�n geli�i kimimize enerji ve canlanma hissi verirken kimimiz de ise halsizlik, yorgunluk hissi, eklem a�r�lar�, uykuya e�ilim, mutsuzluk ve dikkat da��l�m� gibi s�k�nt�lara sebep olabilir. Beslenmemizde yapaca��m�z baz� de�i�ikliklerle bahar yorgunlu�unu �zerimizden rahat�a atabilmemiz m�mk�n. Medical Park Fatih Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Sevil Nas �an bahar beslenmesi konusunda �u tavsiyeleri verdi� MUTLULU�UN SIRRI TAHILDA SAKLI! - Baharda artan stresi azaltmak i�in enerji veren yiyecekler tercih edilmesi gerekir. B grubu vitaminleri i�eri�i y�ksek g�dalar� mutlaka t�ketmeliyiz. Tam tah�ll� ekmekler, kuru baklagiller, ye�il yaprakl� sebzeler, et ve s�t �r�nleri gibi. - Antioksidan vitaminler v�cudumuzun zararl� �evresel etkilere kar�� koruyuculu�unu artt�r. C, E ve A vitamini selenyum, �inko g��l� antioksidan �zelli�ine sahiptir. - C vitamininden zengin besinler: Maydanoz, biber, turun�giller, so�an, kereviz, brokoli, �ilek, kiviyi sayabiliriz. - A vitamininden zengin besinler: Bal�k, yumurta sar�s�, k�rm�z� et, s�t, yo�urt, havu�, kay�s�, tatl� kabak, kavun, �eftali, �spanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu, roka. - E vitamininden zengin besinler: Bitkisel ya�lar, ya�l� tohumlar, ye�il yaprakl� sebzeler, yumurta, kepe�i ayr�lmam�� un. - Selenyumdan zengin besinler: bal�k,deniz �r�nleri, etler, tah�llar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz. So�an, sar�msak, mantar, turp. - �inkodan zengin besinler: Etler, bal�k, s�t, peynir, yumurta, deniz �r�nleri, ya�l� tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tah�l �r�nleri. N�SAN'DA SO�AN, MAYIS'TA DOMATES ZAMANI Nisan ay� i�in �neriler: Bal�k: Kalkan, k�l��, k�rlang��, tekir, barbunya, mercan, kayabal���, midye. Sebze: Taze so�an, taze sar�msak, ku�konmaz, taze kekik, bakla, marul. Meyve: Can erik. MAYIS AYI ���N �NER�LER: Bal�k: Barbunya, �stakoz, levrek, tekir, k�l��, k�rlang��, dilbal���, iskorpit, pavurya, karides. Sebze: Enginar, bakla, mad�mak, semizotu, papatya, ebeg�meci, domates, salatal�k. Meyve: �ilek, ye�il erik, malta eri�i, dut. G�NDE 14 BARDAK SU ���N ���n say�m�z� art�rmak sindirim sistemimizin zorlanmamas� i�in �ok �nemlidir. ���n aralar� 2,5-3 saat arayla olmal�, uzun s�re a� kal�nmamal� ve birden yeme�e y�klenilmemelidir. G�nl�k s�v� t�ketiminin art�r�lmas� baharda de�i�en hormonal ve �evresel etkilerin v�cudumuzda yarataca�� �demi (�i�kinli�i) azaltaca��ndan olduk�a �nemlidir. G�nde ortalama 10-14 bardak kadar su t�ketmeliyiz. A��r� tuz t�ketimi v�cutta su birikimi artt�rarak yorgunluk hissi yaratabilece�inden fazla tuzdan ka��nmal�y�z. Hafif y�r�y�� ve spor hormonal dengeyi sa�lar, metabolizmay� h�zland�rarak �dem atmam�za yard�mc� olur.
12.4.2018 - 32631
|