Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzman� ��kran Y�ld�z bahar yorgunlu�uyla ba�a ��kman�n p�f noktalar�n� anlatt�.
|
|
|
|
|
|
Kahvalt�n�zda yumurta ve peynir t�keterek protein al�m�n�z� artt�rma yoluna giderken ak�am yemeklerinde genelde �zgaralar veya sebze yemekleri tercih edin. Sebze yemeklerinin yan�nda yo�urt /ayran tercih ederek tok kalma s�resini uzatabilirsiniz.
Sigara t�ketiyorsan�z C vitamini al�m�n�z� i�meyen birine g�re 2 kat daha fazla olacak �ekilde ayarlamal�s�n�z. C vitamini kivi, maydanoz, portakal, mandalinada bolca bulunmaktad�r. Alkol t�ketimi de yorgunluk ve bitkinli�e neden oldu�undan s�n�rland�rman�z gerekir.
Tam bu�day, �avdar, yulaf ve tam tah�ll� besinlerde bulunan B grubu vitaminler sayesinde mental ve fiziksel olarak daha din� hissedebilirsiniz.
Her ���nde mevsim sebzeleri bulundurarak kan ya�lar�n� d���rebilir ve sindirim sisteminizin sa�l�kl� �al��mas�n� sa�layabilirsiniz.
Kafeinli ve �ekerli i�ecekleri azalt�n. Kahve, �ay, haz�r meyve suyu, asitli i�ecekler ve benzerleri gibi kafeinli i�ecekler yerine bitkisel �aylar� rahatlat�c� etkilerinden de yararlanmak i�in tercih edebilirsiniz.
G�nde 2-2,5 litre su i�meyi ihmal etmeyin. V�cudun susuz kalmas� halsizlik, bitkinlik hatta s�rekli a�l�k hissedilmesine neden olabiliyor. Su t�ketimi zor oluyorsa i�erisine dilimlenmi� elma, limon, nane yapraklar� atabilirsiniz.
Yaban mersini, gojiberry ve siyah �z�m antioksidan kapasitesi nedeniyle �ok iyi bir ara ���n alternatifidir. G�n i�erisinde 1-2 yemek ka���� t�ketmek yeterli olacakt�r.Kefir ve probiyotik yo�urtlar t�ketmek sindirim sisteminizi ve dolay�s�yla ba����kl�k sisteminizi destekler. �zellikle probiyotik yo�urdun yan�na alaca��n�z biraz �i� badem ara ���nde ya� yak�m�n� destekler ve tok tutar.
Renkli sebze ve meyvelerle beslenin. K�rm�z�, ye�il, turuncu, sar� her renk sebze ve meyveler A ve C vitamini a��s�ndan zengin besinlerdir. Ayn� zamanda antioksidanlardan selenyum ve �inkoyu da olduk�a iyi bir �ekilde bar�nd�r�rlar.
G�n i�erisinde enerjinizi y�ksek tutmak i�in ara ���nleri atlamay�n. Ara ���nlerde f�nd�k, ceviz, badem gibi sa�l�kl� ya�l� tohumlar� veya taze-kuru meyvelerle antioksidanlar� almay� ihmal etmeyin.
29.3.2017 - 26465
|
|