MED�CANA Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� G�n�l Tuba Ci�erli, bahar�yorgunlu�unu �abuk atlatmay� sa�layan besinler hakk�nda bilgi verdi, kahvalt�da yumurta ve kivi yenmesini tavsiye etti. ?Havalar�n �s�nmas�yla birlikte artan s�rekli uyku iste�i, a�r�lar, halsizlik, depresif ruh hali bahar yorgunlu�unun habercisi olabilir. Bahar yorgunlu�unun etkilerini azaltmak ve bahar�n tad�n� ��karmak i�in yeterli ve dengeli beslenmek gerekti�ini ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� G�n�l Tuba Ci�erli, "Her mevsim ge�i�inde ya�anan adaptasyon s�reci, bahar aylar�nda kendini daha a��r hissettirirken;�ki�ide uyku hali,�a�r�lar, halsizlik, depresif ruh hali ile kendini belli eden bahar yorgunlu�u belirtileri ya�am kalitesini d���r�yor" dedi. Bahar yorgunlu�u ile ba� etmek i�in mevsim boyunca t�ketilmesini �nerdi�i besinler hakk�nda bilgiler veren�Beslenme ve Diyet Uzman� G�n�l Tuba Ci�erli, ��yle konu�tu: "Su, insan ya�am� i�in oksijenden sonra gelen en �nemli ��edir. Su, bir besin maddesi olmas�n�n yan�nda, i�erisinde bulundurdu�u mineral ve bile�iklerle v�cudumuzdaki her t�rl� biyokimyasal reaksiyonlar�n ger�ekle�mesinde inan�lmaz derecede etkin rol oynamaktad�r. Ortalama erkekler i�in yeterli s�v� 3 litre (13 bardak) iken, kad�nlarda 2-2,5 litre (9 bardak) aras�nda de�i�mektedir. Yumurta, anne s�t�nden sonra v�cutta emilen en y�ksek protein �r�nt�s�ne sahip besin ��esidir. �yi ve kaliteli demir deposudur. V�cutta demir eksikli�ine ba�l� yorgunluk, uykusuzluk ve halsizlik gibi semptomlar�n�z varsa bu durumun ortadan kalkmas�na yard�mc� olur.��ilek, su ve posa oran� y�ksek olmas�ndan dolay� tokluk hissini art�r�r ve kan �ekerini h�zl� y�kseltmez. Ayn� zamanda potasyum i�erdi�i i�in bahar yorgunlu�una iyi gelmektedir. V�cut direncini ve ba����kl���n� art�r�c� potansiyel etkiye sahiptir.�Ananas, �zellikle diyet yap�lan d�nemlerde �dem at�c� �zelli�inden dolay� s�kl�kla t�ketilmesi �nerilir. Lifli yap�da oldu�u i�in ba��rsaklar� �al��t�r�r ve uzun s�re tokluk sa�lar. ��erdi�i C vitamini miktar� y�ksektir. Yap�s�nda bulunan B1 vitamini karbonhidratlar�n enerjiye d�n���m�nde rol al�r.� 'AVOKADO, CEV�Z, BADEM, FISTIK T�KET�N' Kahvalt�da kivi ve yumurta t�ketilmesini �neren Ci�erli, s�zlerini ��yle s�rd�rd�: Kivi C vitamini i�eri�i en y�ksek meyveler aras�nda yer al�r. Metabolizmay� h�zland�r�r ve kendinizi daha zinde hissetmenize yard�mc� olur. Demir i�eri�i y�ksek besinlerle t�ketildi�inde v�cudun demir emilimini art�r�r. �rne�in; kahvalt�da yumurta ile birlikte kivi t�ketilebilir.�Avokado, bahar d�neminde v�cudun azalan vitamin ve mineral yap�s�n� d�zenlemek i�in gerekli olan A, B1, B2, B, B6, C, E, K vitaminlerini ve fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve �inko gibi mineralleri i�erir. Avokado, omega-6 ya� asitleri i�erir ve omega-9 ya� asitlerinden zengindir. Kilo vermeye yard�mc� olup ayn� zamanda metabolizmay� h�zland�rarak ya� yak�m�n� art�r�c� potansiyel etkiye sahiptir.�Ceviz, f�nd�k, badem ise i�erdikleri magnezyum, E vitamini ve omega-3 ya� asitleri sayesinde yorgunlu�a kar�� adeta sava�an besinlerdir. �zellikle antioksidan etkisi olan E vitamini ba����kl�k sistemini g��lendirir.�Enginar� unutmamak gerekir, halk aras�nda karaci�er dostu olarak bilinen enginar i�erdi�i A, C, Niasin, potasyum ve posa sayesinde ki�inin zinde olmas�n� sa�lar. Toksinlerin v�cuttan uzakla�mas�n� sa�lar. Bu sayede bahar yorgunlu�una kar�� enerjik hissetmenize yard�mc� olur.�Semizotu, sebzeler aras�nda omega-3 ya� asitlerinden en zengin besindir. Ba����kl�k sistemini g��lendirerek bahar yorgunlu�una iyi gelir. V�cudumuzun demir ve kalsiyum depolar�n�n dolu olmas�na katk� sa�lar. Ayr�ca folik asit ve potasyum a��s�ndan zengin oldu�u i�in yorgunlu�u �nleyip, bahar� daha enerjik ge�irmenizi sa�lar.�Kefir, i�erdi�i probiyotikler sayesinde v�cut ba����kl�k sisteminin g��lenmesine yard�mc� olur ve bu durum bahar yorgunlu�unun daha �abuk atlat�lmas�na olanak sa�lar. Yap�lan bilimsel �al��malara g�re probiyotik besinlerin t�ketilmesi mevsim ge�i�lerine kar�� tolerans� y�kseltir." - Bursa
20.4.2018 - 32767
|