"B�Z�M D�NER�M�ZDE MSG YOK" D�nerin g�nl�k besin ihtiyac�m�z�n hem protein hem de mineral olarak bir�ok ��esini kar��lad���n� belirten �z�r�n, "Hamburger ise i�inde bulundurdu�u �eker, mayonez, ket�ap gibi �r�nlerden dolay� insanlar� �i�iren ger�ek anlamda beslemeyen bir yiyecek t�r�d�r, i�indeki �eker nedeniyle �abuk ac�kt�r�r. D�nerde et, yani protein yiyerek hem ger�ek anlamda doyuyor hem de ihtiya� duydu�umuz besinleri al�yoruz. D�nerimiz lezzetini etin marinasyonunda kulland���m�z yo�urt, so�an suyu, tuz ve karabiberden al�yor, i�inde do�an�n bize vermedi�i hi�bir katk� bulunmuyor.Ne lezzet alg�s�n� art�rmak i�in g�da sanayinde yo�un olarak kullan�lan monosodyum glutamat (MSG) ne de ba�ka bir katk�n�n kullan�m�n� asla uygun bulmuyoruz.Bunlar�n neden olabilece�i hasarlar�n boyutunu bilmek m�mk�n de�il, tabiat�n verdi�inin d���ndakini kullanmamak gere�ine inan�yoruz. "Hamburger �ocuklar�na d�ner yedirmeye geliyoruz" slogan�yla ve s�ra d��� reklamlar�yla t�keticinin akl�nda kal�c� bir yer edinen KasapD�ner markas�n� da b�nyesinde bulunduran Global Restoran Yat�r�mlar� A.�.'nin Genel M�d�r� Bahar �z�r�n, t�keticiyi tavuk d�ner konusunda uyard�. Tavuk etinin s�cakta �ok �abuk bozulan ve bakteri �retebilen bir et t�r� oldu�unun alt�n� �izen �z�r�n, "T�keticiler s�cak yaz g�nlerinde tavuk d�ner yerken iki kere d���nmeli" dedi. "YAZIN TAVUK D�NER YERKEN �K� KERE D���N�N!" �z�r�n, "Tavuk d�ner yaz�n da k���n da tehlikeli ama yaz�n t�ketmek daha tehlikeli, ��nk� tavuk �ok �abuk bakteri �retip bozulabilen bir ettir. Tavuk etindeki bakteriler k�rm�z� etin aksine �l�mc�l sonu�lar do�urabilir. D��ar�da tavuk d�ner yerken insanlar�n iki defa d���nmesi gerekir. 35 derece s�ca��n alt�nda �i�e dizilip b�t�n g�n pi�irilen tavuk d�nerler son derece sa�l�ks�zd�r. Tavuk d�ner so�uk ortamda �retilmeli, �okland�ktan sonra -18 derecede depolan�p so�uk zincir k�r�lmadan sat�� noktas�na sevkedilmelidir. Bu �ekilde kullan�lan tavuk d�nerin d��� pi�erken i� k�s�mlar� hala donuk kald��� i�in bakteri �reme riski ta��maz, ancak taze tak�l�p pi�irilenlerde birka� saat i�inde koku�ma ve bozulma ger�ekle�ir. Tavuk d�nerde di�er bir �nemli kuralkullan�ld��� g�n mutlaka t�ketilmesidir, kalan k�s�m varsa asla ba�ka �ekilde de�erlendirmeye �al��mamal� ve imha edilmelidir. "D�NER �FTAR VE SAHURDA DA YENEB�L�R" D�nerin i�inde bulunan proteinin bizi daha uzun s�re tok tuttu�una dikkat �eken Global Restoran Yat�r�mlar� Genel M�d�r� �z�r�n, "Ramazan ay�nda iftar ve sahurda da �ok rahat d�ner yenebilir, ��nk� d�ner insan� uzun s�re tok tutabilen bir yiyecektir. �stelik ekmek ve pilavla yenmedi�inde kilo da ald�rmaz. Sahurda �rne�in, 150-200 gram kadar d�ner yenebilir. Sade yenmek istenmiyorsa en sa�l�kl�s� lava� ile t�ketmektir. Lava�ta az miktarda un, su ve tuz bulunur. D�r�m d�ner veya porsiyon yan�nda lava� �eklinde t�ketilebilir"a��klamas�nda bulundu. "D�NER�N YASAKLANMASINI ENGELLEMEK ���N HER �EY� YAPACA�IZ!" "Yurt d���nda d�nerin yasaklanmamas� i�in biz elimizden gelen her�eyi yapaca��z" diyen �z�r�n, �unlar� s�yledi: "D�ner bizim en �nemli k�lt�r ihracat� �r�n�m�zd�r. Her d�ner sat�� noktas� fahri turizm el�ili�imizdir. D�nerin yurt d���nda yasaklanmak istenmesinin en b�y�k nedeni d�nerin sat�ld��� �lkelerde b�y�k bir ekonomi olu�turmas� ve bu ekonominin di�erlerini ge�iyor olmas�d�r. D�nere yurt d���nda gerek T�rk gerekse yabanc� m��teriler �ok fazla ra�bet etti�i i�in bu di�er g�da zincirlerini rahats�z ediyor. Di�er bir nedeni de yabanc�lar�n kendi k�lt�rel besinlerini korumaya �al���yor olmalar�d�r. Nas�l ki biz 'hamburger yemeyin d�ner yiyin' diyorsak ayn�s� onlar i�in de ge�erli. Bizim gibi bu i�in i�inde olan insanlar�n d�neri markala�t�rmas� i�in �abalamas� gerekiyor. D�neri korumak i�in yurti�inde ve d���ndaki d�ner �reticileri ve perakendecileri olarak birlikte hareket etmeliyiz. Avrupa'da d�ner �o�unluka tamamen k�ymadan yap�ld��� i�in g�venilirli�i sorgulanabiliyor. Bizim amac�m�z d�nerin ne oldu�unu anlatmak, g�stermek ve de d�neri bir marka yapmak. T�rkiye'de d�neri haketti�i yere getirdik, bunu yurtd���na da yaymak istiyoruz. Amerika'da �ube a�may� bu nedenle �ok �nemsiyoruz, ��nk� bir �r�n�n tan�nmas�, bir markan�n zincir olabilmesi i�in �nce Amerika'da ba�ar�ya ula�mas� gerekti�ine inan�yoruz."
22.6.2016 - 21425
|