Diyetisyen Tu��e �a�lar, �zellikle k�� aylar�nda zay�flayan ba����kl�k sistemini g��lendirmek i�in meyve t�ketiminin �nemine dikkat �ekiyor.
|
|
|
|
|
|
Meyvelerin zengin bir vitamin ve mineral kayna�� oldu�unu hat�rlatan �a�lar, g�nde 2-3 porsiyon meyve t�ketiminin ba����kl�k sistemini g��l� tutmak i�in yeterli oldu�unun alt�n� �iziyor.
Havalar�n so�umas�yla birlikte �o�u ki�inin ba����kl�k sistemi de iyiden iyiye zay�fl�yor. Vitamin ve minerallerin yetersiz al�m�yla v�cut direnci de azal�yor. DoktorTakvimi.com uzmanlar�ndan Diyetisyen Tu��e �a�lar, "Bu d�nemlerde beslenmemize ekleyece�imiz taze meyveler bizi hastal�klardan korumak i�in �ok iyi bir tercih olacakt�r " diyor. Meyvelerin v�cudumuzda bir�ok �nemli g�revi �stlenen vitamin ve mineraller a��s�ndan zenginli�ine dikkat �eken �a�lar, �unlar� s�yl�yor: "Meyveler i�erdikleri A, C, E vitaminleri folik asit, potasyum, selenyum, mineraller sayesinde g��l� antioksidanlard�r. Ayr�ca kalp ve ba��rsak sa�l���n�n korunmas�, cildin yenilenmesi ve g�zelle�mesi, karaci�er, b�brek gibi temizlenmesi, kolesterol ve tansiyon hastal�klar�n�n d�zenlenmesi gibi bir�ok faydas� da bulunuyor. Meyvelerin en �nemli g�revlerinden birisi de ba����kl�k sistemimizi g��l� tutarak v�cut direncini sa�lamas�d�r. "
Turuncu meyveler C vitamini, k�rm�z� meyveler antioksidanlar a��s�ndan zengin
�zellikle turuncu, sar�, ye�il meyvelerin ba����kl�k sistemimizde �nemli g�revler �stlendi�ini s�yleyen �a�lar, bu g�revleri ��yle anlat�yor:
Gripten koruyucu portakal mandalina greyfurt gibi turuncu meyveler �ok iyi C vitamini kaynaklar�d�r. Ayn� zamanda iyi bir beta karoten kayna�� olan bu meyveleri t�ketmeniz ba����kl�k sisteminizin g��lenmesinde olduk�a etkili olacakt�r. Bir di�er �zelikleri de v�cudun toksin atmas�n� sa�lamalar�d�r. Bu da v�cudun direncini art�r�r.
Sar� meyvelerden olan muz ve ayva da v�cuda zindelik vererek yorgunlu�u azalt�r. ��eri�indeki antioksidanlarca v�cut direncinin g��lenmesinde etkilidir.
Ye�il meyvelere en g�zel �rnek kivi olacakt�r. Portakal ve mandalinadan daha fazla C vitamini i�erek bu meyve v�cut direncinin korunmas�nda olduk�a etkilidir. Ayr�ca di�er ye�il bir meyve olan elma kivi gibi fitokimyasallarca zengindir. Bu meyveler y�ksek miktarda antioksidan i�eri�i sayesinde savunma sistemini g��lendirir.
Nar, �z�m, ahududu, yaban mersini gibi k�rm�z� meyveler de �ok iyi antioksidan kaynaklar�d�r. Bu meyvelerde C vitamini kaynakl� meyveler gibi v�cut direncini sa�layarak hastal�klara kar�� korumada olduk�a etkilidir.
G�NDE 2 PORS�YON MEYVE YETER
Meyve t�ketirken miktara dikkat edilmesi gerekti�ini anlatan DoktorTakvimi.com uzmanlar�ndan Diyetisyen Tu��e �a�lar, �zellikle C vitamini kaynakl� besinlerin fazla t�ketiminin v�cut i�in yarardan �ok zarara neden olabilece�ini hat�rlat�yor. C vitamininin v�cutta depolanmayan bir vitamin oldu�unun alt�n� �izen �a�lar, "G�nl�k al�nmas� gereken C vitamini miktar� yeti�kin bir bireyde ortalama 75 mg'd�r. Hamile, gebe ve sigara kullanan bireylerde bu miktar biraz daha artmaktad�r. Bunu da 100 gram bir kivi yiyerek bile sa�layabilmekteyiz. (100 gr kivi 90 mg C vitamini i�erir) Bu y�zden g�n i�erisinde t�ketece�iniz 2-3 porsiyon meyve ba����kl���n�z� g��l� tutmak i�in yeterli olacakt�r " diyor.
21.11.2018 - 36723
|
|