Burun ak�nt�s�, hap��r�k, �ks�r�k, halsizlik, ba� ve kas a�r�lar�… Hemen hepimiz so�uk havan�n kendini iyiden iyiye hissettirdi�i �u g�nlerde grip, nezle, bron�it ve sin�zit gibi �st solunum yollar�n�n yol a�t��� bu t�r sorunlardan s�k�a yak�n�yoruz. Hele bir de ba����kl�k sistemimiz zay�fsa bu hastal�klar bizi yorgan d��ek yat�rabiliyor. �ocuklar� okuldan, biz yeti�kinleri de i� ve sosyal hayattan al�koyabilecek kadar �iddetli seyredebilen bu hastal�klardan korunmam�z i�inse enfeksiyona yol a�an vir�s ile bakterilerin zararl� etkilerine kar�� adeta kalkan g�revi �stlenen ba����kl�k sistemimizi g��lendirmemiz �ok �nemli. Bunun en etkili yollar�ndan biri de hi� ku�kusuz ki sa�l�kl� beslenmek.
HAFTADA 2-3 KEZ KURUBAKLAG�L T�KET�N
Ba��rsaklar�m�zda ortalama 100 trilyon faydal� bakteri ve mantar bulunuyor. Ba��rsaklar�m�z�n v�cut savunma sisteminin de ne kadar �nemli oldu�unu bu say�lardan anlayabiliriz.
Dolay�s�yla ba��rsa��m�zda ne kadar fazla iyi bakteri varsa o kadar g��l� bir ba����kl���m�z var demektir. Ba��rsak floran�z�n yap�s�n�n daha sa�l�kl� olmas� i�in probiyotik deste�i alabilirsiniz. Bunun yan� s�ra y�ksek lifli g�dalarla beslenmek gerekiyor. K�� aylar�n�n vazge�ilmezi kuru baklagillerin lif oran� y�ksektir. Bu nedenle haftada 2-3 kez sofran�zda nohut, kuru fasulye, mercimek, kuru b�r�lce gibi kuru baklagillere mutlaka yer verin. Yine y�n�nden zengin olan havu�, roka, tere, maydanoz gibi sebzelerle haz�rlayaca��n�z salatalar da lif bak�m�ndan zengin olduklar� i�in ba����kl�k sisteminizi korumaya yard�mc� olacakt�r.
YETERL� PROTE�N T�KET�N
V�cudunuz so�uk havalara kar�� kendi �s�s�n� koruyabilmek i�in daha fazla karbonhidrat a��rl�kl� besinlere ihtiya� duyabiliyor.
Ancak sadece karbonhidratla beslenmek ve yetersiz protein al�m� sonucunda v�cudunuzun direnci d��ebiliyor. Bu y�zden �ekerli, ya�l� ve hamurlu besinlerden az s�kl�kta ve az porsiyonlarda yemeye dikkat edin. Proteinden zengin k�rm�z� et, bal�k, hindi ve kuru baklagillere haftada 4 g�n ���nlerinizde mutlaka yer verin.
ANT�OKS�DANLARI SOFRANIZDAN EKS�K ETMEY�N
C ve E vitamini v�cudumuzun enfeksiyonlarla sava�mas�na destek olan �ok g��l� antioksidanlar. Bu nedenle antioksidan kapasitesi y�ksek C vitamininden zengin elma, armut, portakal, mandalina, greyfurt gibi meyvelere beslenmenizde d�zenli olarak yer verin. F�nd�k, badem gibi kuruyemi�ler E vitamini y�n�nden zenginler. Bu besinlere g�nl�k beslenmeniz mutlaka 10 adet yer verin. �nemli miktarda potasyum, lif, A ve C vitamini i�eren nar da antioksidan kapasitesi olduk�a zengin bir meyve. Ba����kl�k sisteminizi g��lendiren meyveleri g�nde 3-4 porsiyon t�ketmeye �zen g�sterin.
D V�TAM�N� OLMAZSA OLMAZ!
D vitamini kemik dokusunun korunmas�n�n yan� s�ra ba����kl�k sisteminin g��lenmesinde de �ok �nemli bir rol �stleniyor. Bu nedenle her y�l d�zenli olarak D vitamini seviyenizi mutlaka kontrol ettirmelisiniz. D vitaminin en iyi kayna�� hi� ku�kusuz ki g�ne� ���nlar�. Ancak k�� mevsiminde g�ne�ten uzak kald���m�z i�in bu aylarda beslenmenizde s�t, bal�k ve yumurta gibi D vitamini i�eren besinleri eksik etmeyin.
SU ��MEY� UNUTMAYIN
Su enfeksiyonlara kar�� v�cudun direncini art�yor ve toksinlerin v�cuttan d��ar� at�lmas�n� sa�l�yor. Mide ve ba��rsaklar�n temizlenmesi i�in birincil �nceli�iniz g�nde 2.5-3 litre su t�ketmek olmal�.
YEMEKLER�N SUYUNA SARIMSAK KATIN
Beslenme ve Diyet Uzman� Ye�im �zcan sar�msa��n antibakteriyel �zelli�i sayesinde ba����kl�k sistemini g��lendirerek v�cudu hastal�klara kar�� korudu�unu belirtiyor. Sar�msa�� genellikle yemeklerimize kavurarak ekliyoruz. Ancak antioksidan �zelli�inden daha fazla yarar sa�lamak i�in sar�msa�� kavurmak yerine do�rudan b�t�n olarak pi�mekte olan yeme�in suyuna katman�zda fayda var.
KAHVALTIDA YULAF T�KET�N
Yulaf, ��inde bulunan beta glukan ve �inko sayesinde ba����kl�k sistemini g��lendiriyor. Zengin lif i�eri�iyle de olduk�a faydal� bir besin olan yulaf� kahvalt�da veya ara ���nde t�ketmenizde fayda var. Yulaf� s�tle pi�irip �zerine C vitamininden zengin kivi eklerseniz v�cut direncinizi iki kat art�rabilirsiniz. art�rabilirsiniz.
PROB�YOT�KLER� UNUTMAYIN
V�cudumuzu zararl� bakterilere kar�� koruyan, enfeksiyonlar�n �nlenmesine yard�mc� olan probiyotikler ayn� zamanda ba����kl�k sistemini de g��lendiriyorlar. Beslenme ve Diyet Uzman� Ye�im �zcan hastal�klardan korunmak i�in k�� aylar�nda �zellikle yo�urt, kefir ve tur�u gibi probiyotiklerden zengin besinlere g�nl�k beslenmenizde mutlaka yer vermeniz gerekti�ine dikkat �ekiyor.
��FALI B�TK� �AYLARINDAN FAYDALANIN
Bitki �aylar� g�nl�k s�v� al�m�n� desteklemesinin yan� s�ra �st solunum yolu enfeksiyonlar�na kar�� da koruyor.
�zellikle ye�il �ay serbest radikallerle sava�an g��l� bir antioksidan olup, ba����kl�k sisteminizi g��lendirmeye yard�m ediyor. Ye�il �ay�n yan� s�ra sizi hastal�klara kar�� koruyacak �ay kar���m�ndan da faydalanabilirsiniz.
Ihlamur (1 po�et),
Papatya (1 po�et),
Karanfil (4-5 adet),
Zencefil (2-3 ince dilim),
Limon (½ )
�lave olarak bir tutam kekik ve dilimledi�iniz bir adet orta boy elmay� da en az bir litre s�v� alabilecek bir demli�e koyun. �zerine 1 litre kaynam�� suyu ilave edin. Demlenmeye b�rak�n. �sterseniz �ay�n�z� demlerken tar��n da il�ve edebilirsiniz. Bitkileri 10-15 dakika bekledikten sonra i�inden alabilirsiniz. Karanfil, elma, limon dilimleri suyun i�inde kalabilir. Bu kar���m� her g�n 3-4 fincan t�ketebilirsiniz.
15.1.2018 - 31139
|