Uzman Diyetisyen Nilay Ke�eci, so�uk havalar�n kendini hissettirmesi ile so�uk alg�nl���, grip, bron�it, nezle gibi ba����kl�k sistemimizi k�t� etkileyen hastal�klar�n ya�and���n� belirterek, gribe kar�� besinle 'dur' denilebilece�ini s�yledi.
"Grip, metabolizmam�zda pek �ok soruna yol a�an bir vir�s taraf�ndan bazen geni� �apl�, bazen de salg�nlarla seyreden, daha �ok �ocukluk d�neminde a��r g�r�len ve kuvvetli vakalarda �l�mle bile sonu�lanabilen bir hastal�kt�r " diyen Uzman Diyetisyen Nilay Ke�eci, �o�u insan�n gribi ayakta atlatt���n�, ba����kl�k sistemi d���k olan ki�ilerde ise hastal���n yatarak ve a��r ilerledi�ini belirtti. Ke�eci, gripten korunmak ve v�cuda girmeye �al��an vir�slere kar�� kap�lar� kapatmakta en g��l� deste�in besinlerden gelece�ini ifade ederek �unlar� s�yledi:
Siyah �z�m: Diyet programlar�nda da bulunmas� gereken, v�cuttaki ya� k�tlesinde belirgin azalmalara neden olan siyah �z�m ayn� zamanda g��l� bir C vitamini kayna��d�r. Gripten ve so�uk alg�nl���ndan korunmaya yard�mc� olur ve v�cutta idrar s�kt�r�c� etkisiyle �dem durumunda etkilidir. ��erdi�i meyve asitleri ve lifli yap�s�yla mide ve ba��rsak sisteminin �al��mas�n� d�zenler, antioksidan i�eri�i nedeniyle ya�lanma geciktirici ve hastal�klardan koruyucu etkisi vard�r. Enerji verici ve hastal�klar�n a�r�l� d�nemlerinin azalt�lmas�nda olduk�a etkilidir.
Ye�il biber: Hastal�klardan korunmak ve grip hastal���n� ayakta atlatmak isteyenlerin ba�l�ca besini olan ye�il biber b�y�k oranda C vitamini i�erir. Hem koruyucu hem de tedavi edici etkisi y�ksek olan ye�il biber, �i� olarak ve salatalarda t�ketilebilir.
Maydanoz: Y�ksek C vitamini i�eri�i bulunduran maydanoz, toksinlerin at�lmas�nda, v�cudun savunma sisteminin korunmas�nda ve k�� hastal�klar�ndan kurtulmada olduk�a etkili bir besindir. Maydanozu sofradan eksik etmemek gerekir. Y�ksek �dem ��z�c� �zelli�i ile suyu kaynat�larak i�ilebilir. Diyetlerde zay�flamaya yard�mc� etkisi de bulunan maydanoz, �i� olarak t�ketildi�inde daha iyi oranlarda C vitaminini v�cuda verir, bu da hastal�klara kar�� tedavi edici �zelli�ini artt�r�r.
Brokoli: A, C, D, E, K vitaminleri, demir, kalsiyum, potasyum gibi mineralleri y�ksek oranlarda i�eren brokoli, ha�lanm�� halde t�ketildi�inde hastal�klardan korunmak ve tedavilerde en g��l� sava���m�z olabilir. Diyet s�resince de zay�flat�c� etkisi y�ksek olan brokolinin sofralarda her g�n yer bulmas� �nemlidir. Ba����kl�k sistemimizi g��lendiren ve metabolizmam�zda olumlu etkilere yol a�an brokoli olduk�a zengin bir besin kayna��d�r.
Ku�burnu: So�uk alg�nl���nda C vitamini i�eri�inin yan� s�ra, yang� giderici �zelli�i de bulunmaktad�r. Ate�li ve yang�l� yani romatizma, gut gibi hastal�klarda da tedavi edici �zelli�i bulunmaktad�r. �drar art�r�c�d�r ve v�cuttaki �demin bo�almas�nda yard�mc�d�r. Sindirimi kolayla�t�r�r. Safra �ikayetlerinde ve safra ta��nda yararl�d�r. So�uk alg�nl���nda hem koruyucu hem de tedavi edici etkisi bulunmaktad�r. Yap�lan ara�t�rmalar da ku�burnundan yap�lan �z�t�n v�cuttaki ya� oran�nda belirgin �ekilde azaltma yapt��� g�r�lm��t�r. Yani zay�flat�c� etkiye sahiptir ve diyet men�lerinde rahatl�kla yer alabilir.
Portakal: ��erdi�i folik asit nedeniyle �zellikle gebelikte t�ketilmesi gereken portakal, bebeklerin sa�l�kl� d�nyaya gelmesinde b�y�k �nem ta��r. C vitamini i�eri�inin y�ksekli�i grip ve nezleden korur ve tedavi edici �l��de yard�mc� olur. Safra salg� ve tansiyon dengelenmesinde rol oynayan meyve, �zellikle grip gibi hastal�klarda k�rg�nl�k giderici ve �ks�r��� azalt�c� etkiye sahiptir. Sa�l�k i�in olmazsa olmaz besinlerin aras�nda yer al�r.
So�an, sar�msak: So�an so�uk alg�nl���, grip, ast�m ve bron�it gibi hastal�klarda yemeklerin vazge�ilmezi olarak kullan�labilir. Mide �ikayeti olmayan bireyler, salatalarda ve yemeklerin yanlar�nda �i� olarak da t�ketebilir. C vitamini ve mineral i�eri�i y�ksek olan so�an�n, hazm� kolayla�t�r�c� ve mikroplarla sava�an etkisi de vard�r. �ks�r�k tedavisinde, bo�maca ve ast�m gibi �iddetli hastal�klarda da so�andan faydalanabilir. Kalp dostudur ve pek �ok kaynakta antibiyotik etki g�sterdi�ine dair �al��malar mevcuttur. Salg�n hastal�klara ve so�uk alg�nl���na kar�� bir kalkan g�revi g�ren sar�msak, mide ve ba��rsak rahats�zl�klar�nda da yard�mc� besinler aras�nda yer al�r. Gripten koruyan bir etkisi vard�r. Yemeklerin i�erisinde t�ketilebildi�i gibi, yo�urt ya da yemek yan�nda �i� olarak da t�ketilebilir. Sar�msak kan� temizler, mikroplar� �ld�r�r. Gece uykular�nda rahatl�k vericidir. Kanser, kalp ve damar sa�l���nda ba�l�ca besinlerin i�erisinde yer al�r.
Mandalina: Y�ksek C vitamini etkisiyle bedenimizi hastal�klara kar�� korur. K�t� kolesterol d�zeyini d���r�r ve kan ak�m�n� h�zland�r�r. �eker ve kanser �zerinde de olumlu etkileri mevcuttur. Y�ksek oranda potasyum i�erdi�inden tansiyon hastalar�nda da faydal� bir besindir.
Nar: C vitamini a��s�ndan �ok zengin olan nar, hastal�klara kar�� koruyucu, tedavi edici ve cilt �zerinde olduk�a olumlu etkilere sahip olan �nemli bir meyvedir. Kandaki kolesterol� d���r�r ve ba����kl��� kuvvetlendirir. T�m enfeksiyonlara kar�� koruyucu etki yarat�r.
Kivi: �zellikle �ocuklardaki grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonlar�n da birebir yard�mc� etki g�steren kivi, �nemli oranlarda i�erdi�i vitamin ve minerallerle hastal�klara kar�� koruyucu �nemli bir besindir. V�cut direncini artt�ran, kolesterol seviyesini d���ren ve ba����kl�k sisteminde �nemli yer tutan kivi, ak�am yeme�inden yakla��k iki saat sonra yenmeli, ara ���nde bir orta boy ya da iki k���k boy olarak yer almal�d�r. "
16.1.2015 - 16348
|