D�nya Sa�l�k �rg�t� taraf�ndan pandemi ilan edilmesine neden olan koronavir�s�n (COV�D-19) ba����kl�k sistemi g��l� olmayan bireyler i�in tehlike oldu�u biliniyor. Hen�z ilac� ve a��s� bulunmayan bu hastal�k i�in hijyen tedbirlerine �zen g�stermenin yan� s�ra ba����kl�k sisteminin de g��lendirilmesi gerekiyor. Peki koronavir�se kar�� ba����kl�k sistemi nas�l g��lendirilmeli, hangi besinler t�ketilmeli? �stanbul Medipol �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Fak�ltesi Beslenme ve Diyetetik B�l�m� Ba�kan� Prof. Dr. G�lg�n Ersoy bu noktada pratik tavsiyelerde bulundu. "�E��TL� MEYVE VE SEBZELERDEN EN AZ 5 PORS�YON T�KET�LMEL�"Ersoy konuya ili�kin yapt��� a��klamada ba����kl�k sisteminin desteklenmesinde en �nemli besin ��elerinin i�inde A, B, C ve E vitaminleri ile �inko, karotenler, demir ve selenyum bar�nd�ran besinler oldu�unu s�yledi. ��erdikleri antioksidan maddeler nedeniyle sebze ve meyve t�ketiminin �ok etkili oldu�unu ifade eden Ersoy ��yle dedi: "Ba����kl�k sistemini g��lendiren A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havu�, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yan� s�ra k�� aylar�nda bolca bulunan elma, armut, nar, portakal, kivi, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerin t�ketimi �nemli. Mevsimine uygun en az 5 porsiyon meyve ve sebze t�ketilmesini �nerebiliriz. E vitamini de ba����kl�k sisteminin g��lendirilmesinde etkilidir. So�uk alg�nl��� ve di�er enfeksiyonlara kar�� v�cut direncini art�rmaktad�r. E vitaminin iyi kaynaklar�; ye�il yaprakl� sebzeler, kuru baklagiller ve f�nd�k, ceviz gibi ya�l� tohumlard�r. G�nl�k olarak mevsimine uygun sebze ve meyvenin yan� s�ra, 15-20 adet f�nd�k (30 g) veya 5-6 adet ceviz (30 g) ve haftada 2-3 defa kurubaklagil (mercimek, kuru fasulye, nohut) t�ketilmelidir. D vitamini, ba����kl�k sisteminde antimikrobiyal fonksiyonlar� desteklerken inflamatuvar aktiviteyi azalt�r. G�nde en az 3 ���n beslenilmesi ve ���nlerde besin �e�itlili�inin sa�lanmas� �ok �nemlidir. Ayr�ca basit �eker t�ketiminden ka��narak sa�l�kl� at��t�rmal�klara y�nelmek gerekiyor. Y�ksek ya� i�eren k�zartmalardan ise uzak durulmal�." "G�NDE EN AZ 2 L�TRE SU T�KET�N"T�m v�cut sistemlerinin �al��mas� i�in bol s�v� t�ketilmesi gerekti�ini kaydeden Ersoy, g�nde en az 2 litre su t�ketilmesi gerekti�inin alt�n� �izdi. D�zensiz ve az uyuyan ki�ilerde v�cut direncinin azalaca��na vurgu yapan Ersoy ��yle dedi: "T�m v�cut sistemlerinin �al��mas� i�in su gereklidir. G�nde en az iki litre su i�mek; toksinlerin v�cuttan at�lmas�na, besinlerin h�crelerimize ula�mas�na, bakterilerin ve vir�slerin etkisiz hale gelmesine yard�mc� olur. D�zenli uyku ve dinlenme ise �ok b�y�k �nem ta��yor. ��nk� uyku, yap�m onar�m�n v�cutta en fazla oldu�u zamand�r. Evde 30 dakika kadar egzersiz yapmak stresi azalt�rken; oksijen al�m�n� art�r�r, ba����kl�k sistemini g��lendirir, ayn� zamanda v�cudun stresini azaltan kimyasallar� art�r�r."
24.3.2020 - 43767
|