�al��ma, d�zenli ceviz t�ketiminin daha iyi bir sa�l�k durumuyla olduk�a ili�kili oldu�unu g�steriyor. �al��man�n sonucunda elde edilen bulgular, ceviz t�ketiminin mikrobiyota (ba��rsak floras�) kompozisyonunu ve �e�itlili�ini de olumlu etkiledi�ini ortaya koyuyor. 8 hafta boyunca g�nde 43 gr ceviz t�ketiminin sa�l�kl� deneklerdeki lipidleri anlaml� �l��de etkiledi�i daha �nce Dr. Parhofer taraf�ndan g�zlemlenmi�ti. Ba��rsak mikrobiyomunun da de�erlendirildi�i ayn� �al��mada, 134'� kad�n toplamda sa�l�kl� 194 Avrupa k�kenli denekler ald�. Sonu�lar, 8 hafta boyunca g�nde 43 g ceviz al�m�n�n, sa�l�kl� bireylerde probiyotikleri ve butirik asit �reten t�rleri art�rarak ba��rsak mikrobiyomunu anlaml� �l��de olumlu etkiledi�ini g�steriyor. CEV�Z T�KET�M� KALP VE BA�IRSAK SA�LI�I ���N FAYDALI Ac�badem �niversitesi, Beslenme ve Diyetetik B�l�m� Ba�kan� Prof. Dr. Murat Ba�, ceviz ve ba��rsak mikrobiyotas� ili�kisiyle ilgili olarak; "'Mikrobiyom' ad�n� verdi�imiz mikroorganizmalar, bir yandan sindirime yard�mc� olup ihtiyac�m�z olan, fakat v�cudumuz taraf�ndan �retilmeyen besin maddelerini bize sa�larken, di�er yandan bizleri hastal�k yap�c� mikroorganizmalara kar�� koruyorlar. Sa�l�kl� bir mikrobiyotai�in prebiyotikler ve probiyotikler olduk�a �nemlidir. Sert kabuklu yemi�ler ailesinden olan cevizin ba��rsak mikrobiyotas�na olan olumlu etkileri ile ilgili �al��malar heyecan verici sonu�lar i�eriyor. Ceviz, hem yap�s�nda bulunan de�erli ya� asitleri, hem de ince kabu�unda bulunan lif nedeniyle, ba��rsaklarda bulunan yararl� probiyotik bakterilerin geli�imi i�in destek sa�l�yor. Ceviz i�inde bulunan antioksidan polifenol bile�ikler de, prebiyotik etki g�stererek ba��rsak sa�l���na katk� sa�lamaktad�r. G�nde 30 gram ceviz t�ketimi hem kalp sa�l���, hem de ba��rsak sa�l��� a��s�ndan gereklidir" diyor. UYGARLIK HASTALIKLARINA KAR�IN B�TK�SEL KAYNAKLI VE Y�KSEK L�F ��ER�KL� BESLENME Sa�l�kl� bir ya�am i�in bitkisel kaynakl� ve y�ksek lif i�erikli beslenme t�r�n�n �nemini vurgulayan Prof. Dr. Murat Ba�; "G�n�m�z beslenme al��kanl�klar� 'uygarl�k hastal�klar�' olarak bilinen obezite, tip 2 diyabet, kardiyovask�ler ve benzeri kronik hastal�klar d�nyay� tehdit alt�na alm��t�r. �ok say�da �al��ma, Tip 1 diyabet, lupus, ast�m, MS, romatoidartrit, alerji, ��lyak hastal���, �ltihapl� Ba��rsak Hastal��� (IBD) ve Crohn hastal��� gibi hastal�klar ile bozulmu� mikrobiyota aras�nda ili�ki oldu�unu g�stermektedir. Y�ksek ya�l� ve basit karbonhidratlar� i�eren beslenme al��kanl�klar� iyi bakteri t�rlerini azalt�rken, k�t� bakteri t�rlerinin art���na neden olmaktad�r. Ceviz gibi bitkisel kaynaklar�n a��rl�kl� oldu�u, y�ksek lif i�eren beslenme al��kanl�klar� ise; tam tersine iyi bakteri t�rlerinin artmas� ve k�t� bakteri t�rlerinin azalmas� ile sonu�lanmaktad�r.
7.2.2018 1 - 31587
|