Demre Devlet Hastanesi Diyetisyeni �smet S���t, her y�l Muharrem ay�nda zengin malzemelerle yap�lan a�urenin sa�l�k i�in �ok faydal� bir tatl� oldu�unu belirtti.
Diyetisyen S���t, a�urenin i�inde bulunan vitaminler, mineraller ve protein nedeniyle �zellikle �ocuklar ve enerjiye ihtiyac� olan ki�iler i�in �nemli bir besin kayna�� oldu�unu, y�lda sadece bir ay de�il, daha s�k yap�larak dengeli bir �ekilde t�ketilmesi gerekti�ini vurgulad�. S���t, i�eri�inde 15 �e�it tah�l, kuru ve ya� meyve, kurubaklagil, ya�l� tohum �e�itleri i�eren a�urenin bu �e�itlili�i sayesinde vitamin ve mineral deposu oldu�unu s�yledi.
�OCUKLARIN GEL���M�NDE �NEML�
�zellikle �ocuklar�n geli�im d�neminde fazla miktarda enerji t�ketti�ine dikkat �eken S���t, bu eksikli�in giderilmesi konusunda y�ksek enerji i�eren ve i�inde tah�l ve �eker oldu�u i�in fazla miktarda kalori olan a�urenin, �ocuklar�n geli�iminde �nemli bir yere sahip oldu�unu ifade etti. S���t, a�urenin enerjiye ihtiyac� olan �ocuklar, geli�me d�nemindeki ve g�nl�k enerji ihtiyac� y�ksek ki�iler i�in �ok iyi ve dengeli bir enerji kayna�� oldu�unu belirterek "�o�umuzun severek yedi�i a�ure pek �ok hastal���n da �nleyicisi konumunda " dedi.
K�LO PROBLEM� OLANLAR D�KKAT
Diyetisyen S���t, y�ksek kalori i�erdi�i i�in kilo problemi, kronik hastal��� olanlar�n a�ureyi doktor ve diyetisyenlerin �nerdi�i �l��de t�ketmesi gerekti�ini s�yledi. 1 kase a�urede 400 kcal kalori bulundu�unu belirten S���t, diyet yapan ve kilo almaya e�imli ki�iler i�in yar�m kase t�ketilmesinin faydal� olaca��n� anlatt�.
FAYDALARI SAYMAKLA B�TM�YOR
S���t, "A�ure yap�l�rken �eker yerine bal veya pekmez konularak yap�l�rsa kalorisi azalt�lm�� olur " �nerisinde bulundu.
A�urenin faydalar�n�n saymakla bitmedi�ini belirten Diyetisyen �smet S���t, ��yle konu�tu: "Bol posa i�erir, baklagil, incir, kuru kay�s� gibi barsak hareketlerini h�zland�ran besinler bulundu�u i�in kab�zl�k, haz�ms�zl�k gibi problemlere iyi gelir.
Hayvansal ya�- kolesterol i�ermez; tamamen tah�l, kurubaklagil ve meyveden haz�rland��� i�in hi�bir �ekilde hayvansal ya�-kolesterol i�ermez. ��eri�ine kat�lan t�m besleyici malzemeler sayesinde a�urede B2, B1, C, A vitamininin yan� s�ra bol miktarda demir, �inko, fosfor, kalsiyum ve sodyum vard�r. ��inde f�nd�k, ceviz gibi ya�l� tohumlar bulunur. F�nd�k, ceviz Q-3 ba�ta olmak �zere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri i�erir. Bu y�zden �zellikle kalp hastal�klar�na yararl� besin ��eleri i�erir.
Bitkisel protein i�erir; nohut, kuru fasulye, bakla, f�nd�k gibi. Bitkisel protein �ocuklar ve ya�l�lar i�in �nemlidir. C vitamini i�erir. ��eri�inde incir, kay�s�, nar ve portakal gibi meyveler oldu�u i�in bol C vitamini ve posa i�erir. Zihin yorgunlu�una, kalp hastal�klar�na, cilt lekelerine iyi gelmekte ve anne s�t�n� art�rmaya da yard�mc� olmaktad�r. "
15.11.2014 - 15746
|