Erciyes �niversitesi (ER�) T�p Fak�ltesi Hastaneleri Ba� Diyetisyeni Sunay K�t�k, tamamen bitkisel kaynakl� protein i�eri�ine sahip a�urenin, emziren annelerin yeterli besin �gelerini almas�n� sa�layarak, s�t�n� art�rd���n� s�yledi.
K�t�k, AA muhabirine yapt��� a��klamada, bir�ok faydalar� olan a�urenin �e�itli tah�llar, kuru ve ya� meyveler, kuru baklagiller, ya�l� tohum �e�itleri i�eren zengin vitamin ve mineral i�eri�ine sahip oldu�unu s�yledi.
A�urenin imkanlar dahilinde 7 ile 15 �e�it aras�nda malzeme ile haz�rlanabilece�ine dikkati �eken K�t�k, ba�ta �ocuklar olmak �zere enerji gereksinimi fazla olan bireyler �nemli bir besin kayna�� oldu�unu vurgulad�.
A�ureyi kilo problemi ve kronik hastal��� olan ki�ilerin, diyetisyenlerinin �nerdi�i miktarlarda t�ketmesi gerekti�ini belirten K�t�k, "Tah�l, kurubaklagil ve meyveler ile haz�rlad���m�z a�ure hayvansal ya� ve kolesterol i�ermez. A�urenin i�inde bulunan bu�day zihin yorgunlu�u ve sinir bozukluklar�n� giderir, ayn� zamanda ba��rsaklar�n d�zenli �al��mas�n� sa�lar. Fas�lye, insan v�cudunun ihtiya� duydu�u amino asitler a��s�ndan iyi bir dengeleyicidir. Nohut i�erdi�i potasyum, magnezyum, fosfor ve demir gibi minerallerden zengin iyi bir posa kayna��d�r. Bu nedenle kalp hastalar� i�in yararl� bir tatl� olarak de�erlendirilir " �eklinde konu�tu.
Emziren annelere a�ure �nerisi
A�urenin i�ine kat�lan f�nd�k, ceviz, badem gibi ya�l� tohumlar�n omega-3 ba�ta olmak �zere demir, kalsiyum, E ve B vitaminlerini i�erdi�ine i�aret eden K�t�k, ��yle devam etti:
"Tamamen bitkisel kaynakl� protein i�eri�i olan a�ure, emziren annelerin yeterli besin �gelerini almas�n� ve bu sayede de anne s�t�n�n artmas�n� sa�lamaktad�r. A�urenin kendi i�eri�inde bulunan malzemelerin yan� s�ra �zerini s�slemekte kulland���m�z portakal, nar gibi meyvelerde C vitamini ve antioksidanlar� i�erdi�i i�in kanser �nleyici etkiye de sahiptir. A�urenin 1 porsiyonu besin de�eri a��s�ndan 350-400 kalori enerjiye sahiptir. Y�ksek kaloriye sahip oldu�u i�in dikkatli t�ketilmesi gerekmektedir. " - Kayseri
13.11.2013 - 13402
|