Fransa'da yap�lan geni� �apl� bir ara�t�rman�n sonu�lar�, organik besin t�ketenlerin, organik besin t�ketmeyenlere g�re kansere yakalanma riskinin daha d���k oldu�unu ortaya koydu.
|
|
|
|
|
|
Fransa'da yap�lan geni� �apl� bir ara�t�rman�n sonu�lar�, organik besin t�ketenlerin, organik besin t�ketmeyenlere g�re kansere yakalanma riskinin daha d���k oldu�unu ortaya koydu.
Medicaldaily'nin haberine g�re, ayn� zamanda kanser ve organik besin t�ketimi aras�ndaki ba�lant�n�n ne kadar g��l� oldu�unu ara�t�ran ekip, Fransa'da yakla��k 70 bin yeti�kinin beslenme al��kanl�klar�n� inceledi.
Ara�t�rma ekibi insanlar�, beslenme d�zenlerinde organik besin bulundurma s�kl���na g�re s�n�fland�rd�. Bu s�n�fland�rma sadece meyve ve sebze temel al�narak yap�lmad� ayn� zamanda, ya�lar, et, bal�k, t�ketime haz�r besinler, yumurta, tah�l, baklagiller, besin takviyeleri ve di�er �r�nlerde temel al�nd�.
Ara�t�rmalar, yakla��k d�rt-be� y�l sonra yeniden yap�ld� ve genel sonu�lara g�re, organik besinleri en �ok t�ketenler aras�nda kansere yakalanma riskinin y�zde 25 daha az oldu�u anla��ld�.
Belirli �e�it kansere yakalanma riski incelendi�inde ise, Hodgkin d��� lenfoma ve menapoz sonras� g���s kanserine yakalanma riski s�ras�yla y�zde 73 ve y�zde 21 daha az olarak saptand�.
Ara�t�rman�n sonu� b�l�m�nde, tar�m ilac� kal�nt�lar�na daha az maruz kalman�n, organik besin t�ketiminin kanser riskini azaltmas�yla ili�kili olabilece�i belirtilerek, "Bulgular�m�z hen�z do�rulanmasa da, halk� organik besin t�ketimine te�vik etmek kanser �nlemeye kar�� umut vaat eden bir strateji olabilir " denildi.
Medicaldaily'nin haberinde, "Organik besin t�ketenlerin genel olarak da daha sa�l�kl� bir ya�am tarz�na sahip oldu�unu belirtmekte yarar var; ��nk�, bu g�zlemsel bir ara�t�rma ve bulgular hen�z daha ilk a�amada. K�saca organik �r�nlerin do�rudan kanser riskinin azalmas�ndan sorumlu oldu�u hen�z kan�tlanm�� de�il " denildi. - �stanbul
24.10.2018 - 36040
|
|