Antioksidanlar� serbest radikallerle hasara u�ram�� h�crelerimizi koruyan maddeler olarak tan�mlan�yor. Serbest radikaller ise v�cudun normal metabolik faaliyetleri s�ras�nda ortaya ��kan ve h�crelere sald�rarak yap�lar�n� bozan karars�z molek�ller olarak tan�mlanmakta.
Antioksidanlar, di�er molek�llerden ald��� elektronlarla DNA’ya zarar veren serbest radikallerin ta��d��� elektri�i, etkisiz hale getirir. Serbest radikallerin verdi�i zararlar, ya�lanma ve kanser geli�imi de dahil olmak �zere pek �ok hastal�kla ili�kilendiriliyor. Antioksidanlar kanseri yava�latabiliyor veya kansere kar�� koruyabiliyor.
Antioksidanlar�n kanseri �nlemedeki rol�n� destekleyen kan�tlar sunan laboratuar �al��malar� bulunmaktad�r. Bunun yan� s�ra, antioksidan takviyelerinin faydal� olmad���n� g�steren klinik �al��malar da bulunmaktad�r. Benzer �ekilde, antioksidanlar�n kemoterapi veya radyasyon tedavisinin (olumlu) etkisini artt�rd���na dair g�r��ler de belirsizli�ini korumaktad�r.
Antioksidan takviyeleri ile ilgili klinik deneyler belirsiz ve tedavi s�ras�ndaki tamamlay�c� etki ve yararlar� halen bir tart��ma konusu iken, MD Anderson B�t�nleyici T�p Program� Direkt�r� Lorenzo Cohen, antioksidanlar�n do�al yollardan al�nmas�n� tavsiye ediyor.
Ara�t�rmalar antioksidan a��s�ndan zengin meyve ve sebzelere dayal� beslenmenin baz� kanser t�rleri riskini d���rebildi�ini g�stermektedir.
Antioksidan a��s�ndan zengin yiyecekler;
Beta-karoten: genellikle turuncu renkteki tatl� patates, havu�, bal kaba�� ve mango gibi yiyeceklerde g�r�l�r. Ispanak, kale, brokkoli, turp, �algam yapraklar� da antioksidan a��s�ndan zengin sebzeler aras�ndad�r.
Selenyum: tuna ve morina bal���nda bulunur.
Vitamin A: �spanak ve kale gibi yaprakl� ye�illiklerle havu� ve kavunda bulunur
Vitamin C: (askorbik asit)- portakal, greyfurt gibi turun�gillerde , ye�il ve k�rm�z� biber, kivi, brokoli ve �ilekte bulunur.
Vitamin E: (alpha-takopherol) bu�day tohumu, ay�i�e�i �ekirde�i, badem, ve pi�mi� domateste ( sal�a, domates p�resi gibi �r�nlerde) bulunur.
Do�al olarak bioaktif antioksidan a��s�ndan zengin olan yiyecekler
Polifenol: soya, ye�il �ay, siyah �ikolata, erik, yaban mersini, siyah ahududu, �ilek, elma, kabuklu yemi�ler (f�nd�k, pekan, �amf�st���)
Glucosinalates: turpgiller familyas�ndan suteresi, brokoli, kapak, karnabahar, Br�ksel lahanas� ve k�v�rc�k lahana
Resveratrol: �z�m, k�z�lc�k, yaban mersini, ve yerf�st���
Lutein: �spanak, kale, kara lahana, brokoli, kivi ve y�ksek derecede lutein bar�nd�ran k�rm�z� �z�m
Likopen: pi�mi� domatesler (sal�a ve domates p�resi gibi �r�nler), karpuz ve kay�s�
19.2.2011 - 5355
|