Kad�k�y�ifa Ata�ehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Dyt. Seda Bahtiyar Tatay kusursuz bir v�cuda kavu�man�z� sa�lamak i�in sel�lit hakk�nda bilinmesi gerekenleri ve Anti Sel�lit diyetini anlat�yor.
Sel�lit olu�umunu etkiledi�i d���n�len teoriler �u �ekilde �zetlenebilir:
1. Teori: Deri alt�ndaki yap�n�n �ok farkl� olmas�yla ba�lant�l�d�r. Ya�l� dokuyu ta��yan doku, deri alt�nda farkl� ya� gruplar�nda ve farkl� cinsiyetlerde, �n plana ��kmas�yla ilgili farkl�l�klar g�sterir. Bundan dolay� kad�nlardaki ya� fazlal��� �zellikle kad�nlarda sel�lit olu�umunu erkeklere g�re �n plana ��kar�r.
2. Teori: Kolojen ve konektif (ba� ) dokunun par�alanmas�yla olu�an olu�umdur. E�er bu dokular y�k�l�rsa ya� dokusu �n plana ��kar ve g�r�n�r hale gelir.
3. Teori: Bu b�lgedeki vask�ler (dola��m) sistemin ne kadar etkinlikte bir dola��m sa�lad��� ile ba�lant�l�d�r
4. Teori: Enflamasyon s�re�lerinin sel�liti olu�turabilecek sebeplerden bir tanesi olabilece�i y�n�ndedir. H�cre biyopsileri sonucunda sel�litli h�crelerde kronik enflamasyon g�r�lm��t�r.
B�t�n bunlarla beraber, sel�lit konusundaki teorilerin yenileri de ke�fedilmekte oldu�unu belirten Tatay, beslenmenin bu konuda anahtar rol� oldu�u art�k kabul edilmi� bir ger�ek oldu�unu vurguluyor. “Sel�lit her zaman �ok �i�manl�k ve obezitenin sonucu olamamas�na kar��l�k, ya� dokusundaki azalma her zaman sel�lit dokusunda bir iyile�me g�r�lmesini sa�lam��t�r. Bununla beraber baz� bulgular spesifik g�dalar�n ve g�da destek gruplar�n�n, bu problemi ��zmede, anti -sel�lit diyetlerinin sadece ya� kaybettirici diyetlerden daha etkin olduklar�n� kan�tlam��t�r.”
Ya� Dokusunun Y�k�lmas�n� H�zland�r�c� Yiyecekler
Ya� birikime kar�� en etkili savunma mekanizmalar�ndan bir tanesi v�cudun insulin tepkisini minimize etmektir. Bunun anlam� beslenmedeki toplam karbonhidrat say�s�ndan d���� yapmakt�r. Fakat bundan b�t�n karbonhidratlar� elimine etmek gerekti�i anlam� ��kar�lmamal�d�r. Unutulmamal�d�r ki kompleks karbonhidratlarda y�ksek besleyicili�i ve fitokimyasallar� (meyveler, kuru baklagiller, sebzeler i�erisinde bulunurlar) ile sel�litin ��z�mlenmesi konusunda en b�y�k yard�mc�lar�m�zd�r. Sel�litle ilgili en etkili y�ntemlerden bir tanesi basit �ekeri ve rafine edilmi� karbonhidrat kaynaklar�n� t�ketmemektir. Di�er bir �nemli unsur ise tam bu�daydan yap�lm�� ekmek grubu g�dalar� ve meyveler gibi kompleks karbonhidratlar� t�ketilirken bir protein kayna�� veya sa�l�kl� bir ya� grubu besini ile t�ketilmesine �zen g�sterilmesidir. Bu sayede sindirim yava�layaca��ndan ins�lin salg�s� da s�n�rland�r�lacakt�r. Ger�ekten etkili bir �ekilde ya� yakmak i�in beslenme program�na biraz kahve (kafein), �ay (xanthine) eklemek etkili olacakt�r. G�nde birka� kere ye�il �ay t�ketmek ise catechin - polyphenollerinden dolay� etkili bir metabolizma h�zland�r�c� olacakt�r.
Kolajen Y�k�c� ve Kollajen Yap�c� Yiyecekler
E�er kolajen y�k�m� sizin i�in sel�lit sebebi ise bu y�k�ma bir dur demeniz gerekir. Bu y�k�m� durdurucu veya yava�lat�c� g�dalar da size bu konuda destek olacakt�r.
Soya: �strojenin yapt��� i�lerden bir tanesi de spesifik olarak kolajeni y�kmakt�r. Soya i�erdi�i fito�strojenle �strojeninin g�revini taklit ederek �strojen h�cre resept�rlerine ba�lan�r ve kolajenin y�k�lmas�n� engeller.
Bioflavonoidler: Bu grup kolajeni y�kan iki enzimi bloke ederler. Toz kakao, k�rm�z� �arap, �z�m suyu, �z�m �ekirde�i ektresi, �z�m kabu�u gibi proanthocyanidinlerden zengin g�dalar bu iki enzimi bloke ederek y�k�m� da �nlemi� olurlar. Kolajen y�k�m�n� �nlerken ayn� zamanda kolajen ve yeni ba� doku yap�m�na da destek olmam�z gerekir. Baz� besin maddeleri de bu konuda etkinlik g�stermektedir.
C vitamini: �ok kuvvetli bir antioksidan olan C vitamini, ayn� zamanda g��l� bir kolajen yap�c�d�r. C vitamininden zengin turun�giller, �ilek, brokoli, karnabahar, ye�il biber gibi sebze ve meyveler de kolajen yap�m�nda �nemli rol oynarlar.
Jelatin: Jelatin �zellikle 3 aminoasit a��s�ndan �ok zengin bir i�eri�e sahiptir. Bunlar; proline, hidroksiprolin, glisin. Hidrolize edilmi� jelatin (beslenme deste�i olarak bulunabilir) i�erisindeki oligipeptidler sayesinde kolajen sentezine destek olur.
Dola��m�n D�zenlenmesi / Kan Ak��� / Su Birikiminin Engellenmesi
Bol bol su i�in: su biyokimyasal olaylar�n olu�umunu maksimize eder ve v�cuttan toksin ve at�klar�n at�lmas�na yard�mc� olur. �htiya� kadar i�ilen s�v� normal kan bas�nc�n� sa�lar, kan ak���n� ve, h�cre i�erisinde s�v� oran�n� d�zenler.
Ku�konmaz: Do�al bir �dem s�kt�r�c�d�r. �demi engelleyerek sel�lit olu�umunu da engeller.
Ya�l� bal�k: Ya�l� bal�kta bulunan Omega- 3 damarlar� geni�leterek kan dola��m�n� ve kan ak���n� kolayla�t�r�r.
Sar�msak ve so�an: Kan bas�nc�n�n d��mesine sebep olarak dola��m�n ve kan ak���n�n rahatlamas�n� sa�lar.
Zencefil: Aspirin gibi etki g�stererek kan damarlar�nda plak olu�umunu engeller, daha az yap��kan hale getirir. Ayn� zamanda kan� inceltici etkisinden dolay� dola��m� ve kan ak���n� rahatlat�r. Zencefilin anti- enflamatuar etkisi de kuvvetlidir.
Kereviz: ��erisindeki maddeden dolay� (3-butylphthalide) kan damarlar�n�n kas�lmas�n� �nleyerek dola��m� rahatlat�r.
Muz: ��erisinde bulunan potasyumla (yakla��k 500 miligram / meyve) kan bas�nc�n� d���r�r ve dola��ma yard�mc� olur.
Enflamasyonu Azaltmak i�in
Bal�k ve Keten tohumu: Omega- 3 ve Alfa linolenik asidin anti enlamasyon �zelli�inden dolay� sel�lit i�in t�ketilmelidir.
Antioxidantdan zengin g�dalar: Bu t�r g�dalar�n enflamasyonu kontrol alt�na alma ve tedavi etme konusundaki etkinli�i zaten bilinmektedir. C,E vitaminleri ve beta, karoten, minerallerden �inko, manganez, selenyum, bak�r en bilinen antioksidanlar aras�ndad�r. Antioksidanlardan en fazla �ekilde yararlanmak i�in, antioksidanlardan zengin yiyecekleri multi vitamin tabletlerine tercih edin. Kuru erik, kuru �z�m veya herhangi bir koyu renkli meyve ve sebze bu konuda en b�y�k destek�iniz olabilir. Hint mutfa��nda bolca kullan�lan hint safran� (zerde�al) antioksidan y�n�nden kayda de�er zenginliktedir.
Bioflavonlar: Enflamasyonu engellemede ve tedavi etmede �ok etkili olduklar� gibi kolajen ve elastaz�n da y�k�l�m�n� engellemede �ok etkilidirler. H�cre zar�n� koruyarak, tamirini de yaparlar. Bioflavonlardan zengin g�dalar aras�nda soya, so�an, ye�il fasulye, lahana �e�itleri, elma, turun�giller ve sular�, kuru erik yer almaktad�r.
Ananas: Bulundurdu�u bromelain enzimi sayesinde fazla su at�l�m� destekleyerek, �demleri azalt�r, morarmalar� ve bu b�lgelerdeki a�r�lar�n azalmas�na yard�mc� olur.
�rnek Anti - Sel�lit Diyeti
Kahvalt�
1 tam yumurta (ya�s�z her �ekilde pi�irilmi� olabilir)
1/ 2 su barda�� yulaf ezmesi (M�sli- sade)
1.5 yemek ka���� keten tohumu (���t�lm��)
2 yemek ka���� kuru �z�m
1 su barda�� ya�s�z s�t
Kahve (�ekersiz ve kremas�z)
Ara
1 su barda�� ya�s�z s�t 14 gr (yakla��k �eyrek su barda��) whey proteini ve buz kar���m�
��len Yeme�i
Sebze ve tavuk sote; sebzeler: so�an, sar�msak, zencefil, kereviz, ye�il biber, brokoli, mantar ve 100 gr. Tavuk (derisiz), 2 tatl� ka���� f�st�k ya�� ve bir miktar soya sosu (tuzu azalt�lm��)
3 yemek ka���� esmer pirin� pilav�
1 portakal
Ye�il �ay
Ara
1su barda�� sebze suyu
Kavrulmu� soya fasulyesi (tuzsuz) ½ su barda��
Su
Ak�am
120 gr. somon �zgara
Sebze kavurma; ku�konmaz, brokoli, so�an, sar�msak, domates, limon suyu, hint safran� ve baharatlarla kavrulmu�
1 bardak ananas suyu
Ara
1 bardak kakaolu s�t (1 tatl� ka���� kakao)
17.4.2013 - 12461
|