Peynirin a��zda olu�an yemek kal�nt�lar�n� �nleme etkisine sahip bir besin oldu�unu biliyor muydunuz?
|
|
|
|
|
|
Kafkas �niversitesi (KA�) M�hendislik Mimarl�k Fak�ltesi G�da M�hendisli�i B�l�m� Ba�kan� Prof. Dr. Mustafa Atasever, "Peynir t�ketimi T�rk k�lt�r�nde �ok yayg�nd�. Yemekten sonra az da olsa t�ketilen peynir asitli bir �r�n oldu�u i�in yemek esnas�nda a��zda olu�an yemek kal�nt�lar�n� �nleme etkisine sahip. Dolay�s�yla di� eti ve a��z sa�l��� bak�m�ndan �nemli " dedi.
Atasever, AA muhabirine yapt��� a��klamada, peynirin �nceki d�nemlerde sofralarda yayg�n olarak yerini ald���n�, bug�n sadece kahvalt�da t�ketildi�ini s�yledi.
Peynirin eskiden ��le ve ak�am yemeklerinde yerini ald���n� an�msatan Atasever, "Peynir t�ketimi T�rk k�lt�r�nde �ok yayg�nd�. Yemekten sonra az da olsa t�ketilen peynir asitli bir �r�n oldu�u i�in yemek esnas�nda a��zda olu�an kal�nt�lar� �nleme etkisine sahip. Dolay�s�yla di� eti ve a��z sa�l��� bak�m�ndan �nemli " diye konu�tu.
Atasever, peynir ve s�t �r�nlerinin kalsiyum kayna�� oldu�unu ifade ederek, �unlar� kaydetti:
"Tabiatta s�t �r�nlerinin d���nda kemik ve di� sa�l���n� direkt etkileyebilecek d�zeyde kalsiyum i�eren ba�ka bir �r�n yok. �nsanlar�n kalsiyum kayna�� olan tek �r�n s�t �r�nleridir. Bu yan�yla da peynir �lkemizde �ok fazla t�ketiliyor. Peynir, a��z ve hem de di� sa�l��� a��s�ndan �nemli bir etkiye sahip. Peynir, a��z kokular�n�n �nlenmesi, a��zdaki mikrobiyel faaliyetlerin �nlenmesi a��s�ndan da �nemli. "
Peynirin i�erisindeki asit �zelli�i dolay�s�yla a��z temizli�inin yan� s�ra di� temizli�i i�in de kullan�labilece�ini anlatan Atasever, "�ocuklar�n peynir t�ketmeye daha �ok ihtiyac� var. Onlar da v�cut s�rekli geli�ti�i i�in belirli bir noktaya kadar etkisi daha fazla. �ocuklar�n belli bir ya�tan sonra peynire daha fazla ihtiyac� var. Peynir kad�nlar da belli bir ya�tan sonra g�r�len kemik erimesinin �nlenmesi bak�m�ndan �nemli " ifadelerini kulland�. - Kars
23.1.2014 - 13683
|
|