Prof. Dr. Alper �elik, Kurban Bayram�'nda et t�ketimi konusunda nelere dikkat edilmesi gerekti�i konusunda 'hayati' uyar�larda bulundu�
|
|
|
|
|
|
KALP VE M�DE RAHATSIZLIKLARI
Kurban Bayram�'na saatler kala uzmanlar, et t�ketimi konusunda uyar�yor. Etin fazla t�ketilmesinin sindirim rahats�zl�klar�na bunun da ciddi sa�l�k sorunlar�na neden olaca��na dikkat �eken Prof. Dr. Alper �elik, "Bayramda �dem art���, kalp rahats�zl���, tansiyon y�ksekli�i ve mide problemleri ya�anabilir. Diyabet hastalar� bu d�nemde et ve ya�l� yiyecek t�ketimini artt�rarak sa�l�kl� beslenmeyi bozmakta ve sa�l�klar�n� tehlikeye atmaktad�rlar " dedi.
�ZELL�KLE D�YABET HASTALARI…
Kurban Bayram�nda, etin yan�nda �eker ve �ekerli besin de artt���n� ifade eden �elik, "�zellikle obezite (�i�manl�k), y�ksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabeti (�eker hastal���) olan ki�ilerin beslenmelerine daha �ok dikkat etmeleri gerekmektedir " uyar�s�nda bulundu.
K�MLER DAHA AZ T�KETMEL�?
Ya�l� etlerin doymu� ya� ve kolesterol i�eri�i daha y�ksek oldu�u i�in kalp-damar hastal���, diyabet (�eker hastal���) ve y�ksek tansiyonu olan ki�ilerin Kurban Bayram�nda ya�s�z veya az ya�l� etleri tercih etmeleri gerekti�ini belirten �elik, bu ki�ilerin eti k�s�tl� miktarlarda t�ketmeleri ve a��r�ya ka�mamalar� gerekti�ini s�yledi.
TAZE ET�N S�ND�R�M� ZOR
Etin sindirilmesi zor olan bir besin oldu�unu ifade eden Prof. Dr. Alper �elik, "Yeni kesilmi� hayvanlar�n etlerindeki sertlik, hem pi�irmede hem de sindirimde zorlu�a yol a�ar. Bu nedenle �zellikle mide-ba��rsak hastal��� olan ki�iler kurban etlerini hemen t�ketmemeli, buzdolab�nda birka� g�n beklettikten sonra, ha�lama veya �zgarada pi�irme y�ntemiyle pi�irerek t�ketmeleri sa�l�k a��s�ndan daha do�rudur " tavsiyesinde bulundu. �elik, diyabet hastalar�n�n sakatat ve zengin et t�ketimini k�s�tlamas� gerekti�ini de �zellikle vurgulad�.
ET EN AZ 1 G�N D�NLENS�N
Sa�l�kl� et t�ketiminde sindirim kolayl��� a��s�ndan etin bir g�n dinlendirilerek t�ketilmesi gereklidir diyen Do�. Dr. Alper �elik, "Pi�irme usul� olarak s���� et olarak pi�irilmesi en ideal y�ntem olmakla birlikte �zgara �eklinde servis sunumu tercih nedenleri aras�nda olmal�d�r. Ya�da pi�irilen etler sindirimi zorla�t�rmaktad�r. Unutulmamal�d�r ki, sindirimi zorla�t�ran yiyecekler kalbide zora sokar. K�sacas� a��z tad�nda keyifli bir bayram ge�irmek i�in, diyabet, kalp ve damar hastalar� kurban bayram�nda fazla et t�ketmemeli, sakatat t�ketiminden uzak durmal�, kan �ekerini ve kolesterol�n� y�kseltmemelidir " diye konu�tu.
9.8.2019 1 - 40628
|
|
|
|