HAF�F BAYRAM SOFRALARI KURUN, SA�LIK BULUN Ramazan ay�n�n bitmesiyle beraber normal beslenme d�zenine ge�i�te baz� sa�l�k sorunlar� ya�anabiliyor. Ramazan Bayram�'nda do�ru ve dengeli beslenmenin �nemine dikkat �eken uzmanlara g�re, k�lt�r�m�zde �ok �nemli bir yeri olan bayram sofralar� hafif olmal�. K�zartmalar, ya�l� ve sal�al� yemekler, �erbetli tatl�lar yerine, zeytinya�l� sebze yemekleri, salatalar ve s�tl� tatl�lar tercih edilmeli. NORMAL D�ZENE GE��� KOLAY OLMAYAB�L�R Beslenme ve Diyet Uzman� �zden �rk��, Ramazan ay� boyunca uzun s�ren a�l�k ve susuzluk hissinden sonra, v�cudun tekrar normal beslenme d�zenine ge�mesinin kolay olmayabilece�ini kaydetti. �rk��, ya�anabilecek olas� sorunlar� ��yle s�ralad�: "Yava�layan metabolizma, uzun s�ren a�l�k ve iki ���nle beslenmeye al��m�� bir mide ba��rsak sisteminde; mide bulant�s�, i�tahs�zl�k, gaz sanc�s�, az t�ketilen lifli besinlerden dolay� kab�zl�k ba�l�ca sorunlardand�r. Bunun yan� s�ra metabolik rahats�zl��� olan ki�ilerde al�nan y�ksek kalorili besinler kar��s�nda ani �eker y�kselmeleri, tansiyon problemleri, kalp-damar rahats�zl�klar�na neden olabilmektedir. Ayr�ca v�cudunuza ald���n�z y�ksek kalorili �r�nlerin, v�cudunuzda a��rl�k art��� neden oldu�unu da g�rebilirsiniz." BAYRAM �KRAMLARINA D�KKAT! Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlar�n kabul edilmesi konusunda dikkatli olunmas� gerekti�ini belirten �zden �rk��, "Bayram ziyaretleri; misafir i�in yap�lan tatl�lar, b�rekler, hele ki bir de sunulan ikramlar� geri �eviremiyorsan�z, ciddi sorununuz var demektir. Gidilen her bayram gezmesi, sunulan her tabak �imdiden midenizi doldurdu, ald���n�z kalori mi? Ondan hi� bahsetmiyorum bile" uyar�s�nda bulundu. YAVA� VE �Y� ���NEMEK �NEML� Ramazan sonras�nda normal beslenme d�zenine ge�erken olas� sorunlar�n al�nacak baz� �nlemlerle m�mk�n olabilece�ini ifade eden �zden �rk��, "Yeterli ve dengeli beslenmenin ana kural�d�r. T�m besin gruplar�ndan bir arada yemek, yava� ve iyi �i�nemek, az ve s�k yemek, posa al�m� i�in sebze ve meyveleri mutlaka t�ketmek, ya�� yeterli miktarda ve doymam�� ya�lardan tercih etmektir. G�nl�k en az 1.5-2 lt su i�mek, tah�llardan, kuru baklagillerden ve hayvansal besinlerden protein yetecek miktarda almaya dikkat etmektir" diye konu�tu. 45 DAK�KALIK TEMPOLU Y�R�Y�� YAPIN Beslenme ve Diyet Uzman� �zden �rk��, yava�layan metabolizmay� h�zland�rmak i�inse, ���nlerden en az 1-2 saat sonra 45 dakikal�k tempolu y�r�y�� yap�lmas� gerekti�ini vurgulad�. BAYRAM KAHVALTISI A�IR OLMAMALI Bayram sabah�n�n ve bayram kahvalt�s�n�n k�lt�r�m�zde ayr� bir yeri oldu�unu ifade eden �zden �rk��, kahvalt�n�n en �nemli ���n oldu�unun alt�n� �izdi. �zden �rk��, �unlar� s�yledi: "�yi yap�lm�� bir kahvalt�, ki�iyi hem g�ne haz�rlar hem de g�n i�inde ihtiyac� olacak enerjinin �nemli bir k�sm�n� sa�lar. Bayram sabah� uzun a�l�k sonras� yap�lacak ilk kahvalt�n�n da b�y�k �nemi vard�r. Kalkt���n�zda a� karn�na 1 bardak �l�k limonlu su ve 3 kuru kay�s� alman�z Ramazan sonras� ya�anan �i�kinlik ve kab�zl�k �ikayetlerinin azalmas�na sebep olacakt�r. 30 dk sonra mutlaka kahvalt� edilmelidir. Kahvalt�da b�rek, k�zartma tarz� a��r ve ya�l� g�dalar yerine peynir, zeytin, re�el/pekmez, domates-saltal�k, ha�lanm�� yumurta, tam bu�day ekme�i, �ekersiz �ay ya da bitki �ay� �eklinde yap�lmal�d�r. ��le yeme�inde protein a��rl�kl�, ak�am ise sindirimi kolay, d���k kalorili sebze a��rl�kl� bir menu tercih edilmelidir." ZEYT�NYA�LI YEMEKLER VE S�TL� TATLILAR TERC�H ED�LMEL� Bayram sofralar�nda hafif, az ya�l� ve tok tutan besinler t�ketilmesi gerekti�ini belirten �zden �rk��, "Bayramda kahvalt�lara dikkat edilmelidir. �ncelikle ins�lin sal�n�m�n� az uyaracak, toklu�u peki�tirecek g�dalar tercih edilmelidir. �lk kahvalt�lar kesinlikle k�zartma, hamur i�i ya da tatl� i�ermemeli. Klasik diye tabir edebilece�imiz peynir zeytin yumurta bal ve bol miktarda ye�il sebzeler tercih edilmelidir. Yine g�n i�erisinde klasik T�rk mutfa�� olarak isimlendirebilece�imiz (az ya�l� ve sal�al� olacak �ekilde) zeytinya�l� yemekler, �orbalar, sebze yemekleri tercih edilmeli. Tatl� olarak baklava gibi �erbetli tatl�lar yerine s�tl� tatl�lar�, meyveli dondurmalar� tercih etmek gerekir. T�m bu g�dalar gaz ve �i�kinlik olu�umunu azaltacakt�r" tavsiyesinde bulundu.
12.6.2018 - 33595
|