PROF. DR. NEVZAT ARTIK: "G�VENL� GIDA ���N AMBALAJLI �R�NLER� TERC�H ED�N" D�nya Sa�l�k �rg�t� (DS�) taraf�ndan haz�rlanan "G�da Kaynakl� Hastal�klar�n K�resel Y�k�" raporu, de�i�ik etkenler ile bula�m�� ve kirlenmi� g�dalar�n her y�l 600 milyon ki�iyi hasta etti�i, bu nedenle 420 bin hastan�n �ld��� belirlenmi�tir. DS� raporunu de�erlendiren Ankara �niversitesi G�da G�venli�i Enstit�s� M�d�r� Prof. Dr. Nevzat Art�k, a��kta sat�lan g�dalar�n neden oldu�u tehlikelere dikkat �ekti. Ankara �niversitesi G�da G�venli�i Enstit�s� M�d�r� Prof. Dr. Nevzat Art�k, bozulmu�, k�flenmi� bir g�da maddesini t�ketmeyerek g�da zehirlenmesinden korunabilece�imizi belirterek, "Baz� mikroorganizmalar, �r�n� bozmadan da sa�l���m�z� etkileyebiliyor. Bu nedenle muhafaza ko�ullar�, sat�� ko�ullar� ve hijyenin �nemi �zellikle sokakta sat��a sunulan g�dalarda daha da �nem kazan�yor. Sa�l���m�z i�in G�da, Tar�m ve Hayvanc�l�k Bakanl��� taraf�ndan onaylanm��, markas�na g�vendi�imiz, ambalajl� �r�nleri tercih etmeliyiz. Aksi takdirde ciddi sa�l�k sorular� ile kar��la�abiliriz" diye konu�tu.  G�dalar�n etiket okunarak sat�n al�nmas�n�n �nemine de dikkati �eken Prof. Dr. Art�k, "G�da, Tar�m ve Hayvanc�l�k Bakanl���'n�n denetim yapmas�n�n yan�nda, vatanda�lar�n da bilin�li ve dikkatli birer t�ketici ve g�da denet�isi olmalar� �ok �nemli. Ambalajl�, men�eine g�venilen g�dalar� sat�n al�nmaya �zen g�stermeli, ambalajl� �r�nlerin de etiket bilgilerini mutlaka okumal�y�z. Ambalaj �zerindeki bilgiler kontrol edilmeli, ambalaj� bozulmu� ve y�rt�lm�� �r�nleri sat�n almamal�y�z" dedi. DS� RAPORU NE D�YOR? "G�da Kaynakl� Hastal�klar�n K�resel Y�k�" raporuna g�re, bakteri, vir�s ve parazitlerle kirlenen g�dalar, d�nya genelinde her y�l 600 milyon ki�iyi hasta ederken, 420 bin hastan�n da �l�m�ne neden oluyor. Kirlenmi� g�dalardan �zelikle de d�nya n�fusunun y�zde 9'unu olu�turan 5 ya� alt� �ocuklar�n etkilendi�i belirlendi. Kirlenmi� g�dalar�n yol a�t��� hastal�klar en �ok Afrika ve G�neydo�u Asya'da g�r�l�yor. DS�, g�da tedarikinin art�k �lkelerin s�n�rlar�n� da a�t���na ve bu sebeple g�da g�venli�ini sa�lamak i�in h�k�metler, �reticiler ve t�keticiler aras�nda g��l� bir i�birli�inin kurulmas� gerekti�ine dikkat �ekiyor. GIDA ALI�VER��� YAPARKEN NEYE D�KKAT ETMEL�? *T�keticiler olarak g�dan�n etiketinde yazan isme dikkat etmeliyiz. Zira t�ketici sat�n alma niyetini ta��d��� g�daya benzer, ama asl�nda farkl� bir �r�n� al�yor olabilir. *G�dan�n hangi ko�ullarda muhafaza edilmesi gerekti�i ile ilgili uyar�lara dikkat etmeliyiz. *G�da etiketlerinde yer alan son kullanma tarihi, o g�dan�n muhafaza edilmesi gereken s�cakl�k ko�ullar�nda belirlenmektedir. Dolay�s�yla, hem o g�dan�n sat�ld��� ko�ullara dikkat etmeli hem de bu g�day� o ko�ullarda muhafaza etmeliyiz. *��indekiler k�sm�n� mutlaka okumal�y�z. �r�n�n i�eri�i, kullan�lan g�da bile�enlerinin ne oldu�unu ve ayr�ca varsa g�da katk� maddeleri de etiketlerde listelenmektedir.
8.2.2017 1 - 25711
|