Yakla�an Ramazan ay�n�n yaz mevsimine denk gelmesiyle, bir �ok insan iftar�n� tatil mekanlar�nda a�acak. Tatil merkezlerinde uygulanan a��k b�fe uygulamas� ise dikkat edilmezse oru� tutanlar i�in b�y�k risk te�kil ediyor. Memorial �i�li Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�'nden Diyetisyen Ye�im �elik a��k b�fe yemekli i�letmelerde iftar yapacak ki�ilerin dikkat etmesi gereken hususlar konusunda �nemli tavsiyelerde bulundu.
|
|
|
|
|
|
Yeterli ve dengeli beslenmek olmazsa olmazlar�n ba��nda geliyor. Sadece sahurdan ve iftardan olu�an bir beslenme d�zeni; v�cut dengesini bozaca�� gibi, metabolizmay� yava�latacak ve al�nan besinlerin enerji olarak harcanmay�p ya� olarak depolanmas�na neden olacakt�r.
�ftarda s�n�rs�z yiyeceklere kar�� koyabilmek i�in oru� tutanlar�n mutlaka sahur yapmas� gerekir.
Sahur yapmak a� kal�nan s�reyi azaltmas� a��s�ndan �ok �nemlidir. Sahurda t�ketilen besinlere dikkat edilmeli, yava� sindirilen ve besin de�eri y�ksek besinler t�ketilmelidir. Proteinden zengin besinler, midenin bo�alma s�resini uzatt���ndan ac�kmay� geciktirir. Bu nedenle s�t, yumurta, peynir vb. t�ketmeli; glisemik indeksi d���k, bol posal� tam tah�l �r�nleri tercih etmeli ve ya�l� yiyeceklerden ka��nmak gereklidir.
Sahurda dikkat edece�iniz bu gibi etmenlerle kan �ekeri daha yava� y�kselecek ve bu da iftarda daha kontroll� olman�za yard�mc� olacakt�r.
Dikkat edece�iniz bir ka� noktayla Ramazanda da sa�l���n�z� ve kilonuzu koruman�z m�mk�n!
- Yeme�inize �orbayla ba�lay�n.En az 15-20 dk.(daha uzun tutulabilir) bekledikten sonra ana ���ne ge�in. B�ylece hem bo� mideye birden y�klenmeyip de sa�l�k sorunlar�n�n �n�ne ge�er, hem metabolizman�z�n �al��mas�n� sa�lars�n�z
- Salatay� ana men�den �nce tercih edin.Ana yemeklerin fazla t�ketimini �nlemek i�in, �ncelikle salata bar�ndan almaya ba�layabilir ve en son olarak ekmek vb tah�l �r�nlerini alabilirsiniz.
- Yemekler i�in daha k���k tabaklar se�in.B�ylece porsiyon miktar�n� kontrol etmeniz daha kolay olabilir.
- Yemek al�rken �evrenizdekilerin se�tiklerinden etkilenmeyin.Her yemekten almaya �al��maktan �ok, dengeli bir ���n olu�turmaya �al��mal�s�n�z.
- G�nde 1,5-2 litre su t�ketin.V�cut s�v� dengesini ramazan boyunca dengede tutabilmek i�in, su t�ketimini 1,5 litrenin alt�na d���rmemelisiniz.
- Taba��n�za az �e�it, besin de�eri y�ksek yiyecekler al�n.K���k porsiyonlu yemeklerinizi, yava� yava� ve iyi �i�neyerek t�ketmeye �zen g�sterin.
- K�zartma, hamur i�i, �ekerli ve �ok ya�l� besinlerden uzak durun.Pi�irme y�ntemlerinden; f�r�nda pi�irilmi�, �zgara ve ha�lanm�� olan yemekleri tercih ediniz.
- Hazm� kolay yiyecekler se�in.Sindirim sistemini zorlayacak besinlerin; ba��rsaklarda bozulma, mide bulant�s� ve haz�ms�zl��a neden olabilece�ini unutmay�n.
- Asitli ve gazl� i�eceklerden ka��n�n.Ayran, soda gibi t�m g�n artan mineral ve s�v� ihtiyac�m�z� kar��lamada yard�mc� i�ecekler se�melisiniz.
- Yeme�in hemen ard�ndan tatl� t�ketmeyin.Tatl� t�ketecekseniz, yeme�in hemen ard�ndan yemeyin. Ya�l� ve �erbetli tatl�lar yerine, komposto ve s�tl� tatl�lar tercih edin.
- �ftardan sonra k�sa s�reli y�r�y��ler yapmaya �al���n.Ramazanda metabolizma h�z� yava�lad���ndan, iftardan sonra k�sa s�reli y�r�y��ler metabolizmay� h�zland�rmaya yard�mc� olacakt�r.
6.8.2010 0 - 1768
|
|