A vitamininin hastal�klara kar�� ba����kl�k sisteminin olu�umuna yard�mc� oldu�unu belirten Diyetisyen Banu �zbing�l Arslansoyu,
"Bu vitamin, kemik dokusunun ve �reme sisteminin geli�imine yard�mc� oluyor. Bir antioksidan gibi �al��t���ndan �e�itli kanser t�rleri ile ya�lanmaya ba�l� hastal�klara kar��da etki g�sterebiliyor" dedi.
A vitaminin g�rme, b�y�me, �reme, embriyo geli�imi, kan yap�m�, ba����kl�k sistemi ve doku h�cresi farkl�la�mas�nda gerekli oldu�unu s�yleyen Yak�n Do�u �niversitesi Hastanesi Diyetisyeni Banu �zbing�l Arslansoyu, A vitamini hakk�nda �nemli bilgiler verdi. A vitaminin hastal�klara kar�� ba����kl�k sisteminin olu�umunda yard�mc� oldu�una dikkat �eken Diyetisyen Banu �zbing�l Arslansoyu, bu vitaminin ayn� zamanda kemik dokusunun ve �reme sisteminin de geli�imine yard�mc� oldu�unu anlatt�.
"YETERS�Z T�KET�LD���NDE B�BREKLER ZARAR G�R�R"
A vitaminin bir antioksidan gibi �al��t���n� ve dolay�s�yla �e�itli kanser t�rleri ile ya�lanmaya ba�l� hastal�klara kar��da etki g�sterebildi�ini s�yleyen Diyetisyen Banu �zbing�l Arslansoyu ��yle devam etti:
"A vitamini g�zlerinizin karanl�kta normal olarak g�rmesine ve alacakaranl��a al��mas�na yard�m eder. Ba��rsak ve deri gibi epitel doku yap�m�, geli�imi ve korunmas�nda da g�rev al�r. A vitamini yetersiz t�ketildi�i durumlarda ki�ilerin b�breklerinde ve sindirim organlar�nda bozukluklar g�r�lebilir. Solunum ve �reme sistemi ile sindirim sisteminde, a��z, mide, ince ba��rsaklarda ve idrar yollar�ndaki deri ve dokular�n sa�l�kl� kalmas�na yard�mc� olarak enfeksiyonlara kar�� koyan bir vitamindir."
A V�TAM�N�N BULUNDU�U BES�NLER
Diyetisyen Banu �zbing�l Arslansoyu, organizma taraf�ndan iki kaynaktan elde edilebilen A vitaminin, retinol formunun, hayvansal kaynakl� karaci�er, bal�k ya��, s�t, tereya�� ve yumurta gibi besinlerde bulundu�unu, bunun d���nda ise bitkisel besinlerden de elde edilebilece�ini s�yledi. Diyetisyen Banu �zbing�l Arslansoyu,
"A vitaminin �n maddesi bitkilerin ���k enerjisini ve kimyasal enerjiye d�n��t�rmelerine yard�mc� bir �e�it paradigma olan karotenoittir. Karotenoitten kaynakl� besinler k�rm�z� ve sar� portakal ile bir�ok koyu ye�il yaprakl� sebzelerdir. En �ok havu�, k�� kaba�� gibi sar� ve turuncu renkli besinlerde ve ye�il yaprakl� sebzeler ile kay�s�, �eftali ve bunun gibi sar� ve turuncu meyvelerde bulunur" dedi.
A V�TAM�N� NE M�KTARDA T�KET�LMEL�?
G�nl�k g�venilir al�m d�zeyinin 10-13 ya� aras� �ocuklarda 600 mcg, kad�nlarda 700 mcg, erkeklerde ise 900 mcg olmas� gerekti�ini s�yleyen Diyetisyen Banu �zbing�l Arslansoyu, yiyeceklerden yeterli miktarda al�nsa dahi ��lyak hastal���, kistik fibrozis ve bunun gibi hastal�klar�n varl���nda A vitaminin emilimi yeterli miktarda ger�ekle�emeyece�inden eksikli�ine rastlanabilece�ini belirtti.
15.12.2019 - 42037
|