ABD'de her 8 kad�ndan Avrupa'da ise her 10 kad�ndan birinde g�r�len meme kanseri bu rakamlarla kad�nlarda en s�k g�r�len kanser t�r� olarak dikkat �ekerken, son y�llarda kad�nlarda g�r�lme ya�� g�n ge�tik�e d���yor.
|
|
|
|
|
|
Erken tan�n�n meme kanserinde olduk�a �nemli oldu�unu hat�rlatan Anadolu Sa�l�k Merkezi Beslenme ve Diyet Uzman� Tuba �rnek "En s�k rastlanan kanserlerin ��te biri sa�l�kl� beslenme, fiziksel aktivite ve ideal kilonun korunmas� ile �nlenebilir'' a��klamas�nda bulunarak bu tespitin y�llar s�ren bilimsel ara�t�rmalar sonucu Kanser Ara�t�rma Enstit�lerinin g�ncellenmi� raporlar�nda da yer ald���n� s�yledi.
Yap�lan bir�ok �al��mada kanserden korunmak i�in veya kanser tedavisi s�ras�nda hem ya�am kalitesini artt�rmak hem de tedavinin etkinli�ini artt�rmak i�in sa�l�kl� beslenme, uygun fiziksel aktivite ve ideal kiloda kalman�n anahtar rol oynad��� g�steriliyor. Kanserin sa�l�ks�z beslenme ve obeziteyle yak�ndan ili�kisi oldu�una ili�kin ara�t�rmalara de�inen Beslenme ve Diyet Uzman� Tuba �rnek "Menopoz sonras� kad�nlarda her 5 kilo a��rl�k art��� �zellikle meme kanseri riskini y�zde 5 art�r�yor. Bu durumda sa�l�kl� kiloyu koruyabilmek sadece ince g�r�nmek de�il, bir�ok kronik hastal�klar� ve kanseri �nlemek i�in b�y�k �nem ta��yor. D�nya Sa�l�k �rg�t�'n�n en b�y�k eylem plan�nda ise beslenme ile ilgili stratejilerin geli�tirilmesinin aciliyetini vurgulan�yor " diyerek uluslararas� bilimsel raporlarda kanseri �nlemek i�in yay�nlanan beslenme �nerilerini ��yle s�ralad�:
Her g�n en az 5 porsiyon �e�itli, ni�astas�z sebze ve meyve t�ketilmeli.
Her ���n rafine edilmemi�, tam tah�l ve bakliyat t�ketilmeli.
K�rm�z� et t�ketimi haftada 500 gr olarak s�n�rland�r�lmal�. (Haftada 3 porsiyon)
��lenmi� ni�asta �r�nlerinin, �eker ve �ekerli �r�nlerin t�ketimi olduk�a s�n�rlanmal�.
Tuzlu ve tuzla i�lenmi� g�dalar s�n�rland�r�lmal�.
Meme kanseri riskine kar��l�k anneler bebeklerini en az 6 ay emzirmeli.
Her g�n en az 30 dakika aktif y�r�y�� yap�lmal�.
Hayvansal kat� ya�lar yerine bitkisel s�v�ya�lar tercih edilmeli.
T�ts�lenmi�, k�zart�lm�� yiyeceklerden uzak durulmal�.
Do�ru beslenme tedavi s�reci ile yak�ndan ili�kili
D vitamini d�zeylerinin meme kanseri ile yak�n ili�kili oldu�unun alt�n� �izen Anadolu Sa�l�k Merkezi Beslenme ve Diyet Uzman� Tuba �rnek "Kanda D vitamini d�zeyleri mutlaka takip edilmeli. D vitamini besinlerde yeteri kadar bulunmaz, en iyi kayna�� g�ne�tir. Meme kanseri tan�s� konmu� ki�ilerin de beslenme durumu �ok �nemli. Do�ru beslenme tedavi s�recinin seyri ile yak�ndan ili�kili. Hastalar�n b�y�k k�sm� kemoterapi ve radyoterapi g�r�rler ve kilo art��lar�yla kar��la��labilir. Bu da tedaviyi olumsuz etkiler. Sa�l�kl� kilonun korunmas�, sa�l�kl� beslenme, kanseri �nlemek i�in sayd���m�z beslenme ilkeleriyle temelde ayn�d�r " �eklinde konu�tu.
Antioksidanlara dikkat
Tedavi s�ras�nda antioksidan i�eri�i y�ksek besinlerin t�ketiminin tart��mal� oldu�unu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman� Tuba �rnek "Antioksidanlar�n v�cudu g��lendirdi�i gibi kemoterapi ve radyoterapinin etkisini azaltt��� y�n�nde ara�t�rmalar da var. Antioksidanlar� tamamen kesmek de do�ru bulunmuyor. Soya ve �r�nlerinin de fito�strojen olmas� ile ilgili tart��malarda mevcut. Meme kanseri tedavisi s�ras�nda daha �nceleri �nerilmezdi. Fakat yap�lan son �al��malara g�re tam tersi bir sonu� ortaya ��kt�. Tedavinin etkisini olumlu y�nde artt�rd��� tespit edildi. Omega 3 bal�k ya�� ise hem meme kanseri riskini d���r�yor hem de te�his konmu� hastalarda tedaviyi olumlu y�nde etkiliyor. T�m bu sonu�lar herkeste ayn� dozda, ayn� miktarda ayn� etkiyi g�stermeyebilir veya uygun olmayabilir. Doktor ve diyetisyen ekip halinde hastay� de�erlendirerek hastal��a de�il hastaya �zel karar verirler.
Antioksidan besinler; En fazla i�eren grup sebze ve meyvelerdir. Antioksidanlar�n kanseri �nleyici etkileri oldu�una dair �al��malar vard�r. Bunlar�n en ba��nda brokoli, karnabahar, lahana, kabak ve br�ksel lahanas�, domates (likopen), so�an, sar�msak olarak belirtilmektedir.
Lif (posa): Meme kanserini �nlemek i�in �zellikle lif al�m�n�n �nemi b�y�kt�r. Tam tah�ll�, lifli ekmekler, bulgur, karabu�day, yulaf, sebze ve meyveler liften zengindir.
17.10.2017 - 29330
|
|