Obezite;Besinlerle al�nan enerjinin(kalori) harcanan enerjiden fazla olmas� ve fazla enerjinin v�cutta ya� olarak depolanmas�n�nsonucu ortaya ��kan,ya�am kalitesini ve s�resini olumsuz y�nde etkileyen bir hastal�k olarak kabul edilmektedir.
Obezite Hastal��� bir�ok nedene ba�l� oldu�undan bireysel m�cadelenin �tesinde bir�ok sekt�rle vekurumlararas� i�birli�iyle m�cadele edilmesi ka��n�lmazd�r. Bu ama�la Sa�l�k Bakanl��� Temel Sa�l�kHizmetleri Genel M�d�rl���'n�n 13 Ekim 2010 tarih 41372 say�l� yaz�lar� ve 2010/22 say�l� Ba�bakanl�k Genelgesi do�rultusunda "T�rkiye Obezite ile M�cadele Kontrol Program� " haz�rlanarak �lkemizinhedefleri ve ihtiya�lar� do�rultusunda faaliyetlerin startlar� verilmi�tir.
Obezitenin olu�mas�nda ba�l�ca risk fakt�rleri,
A��r� ve yanl�� beslenme al��kanl�klar�,
Fiziksel aktivite yetersizli�i, ya�, cinsiyet e�itim d�zeyi,
Sosyo-k�lt�rel etmenler, gelir durumu,
Hormonal ve metabolik etmenler,
Genetik, psikolojik etmenler,
S�k aral�klarla �ok d���k enerjili diyetler uygulama,
Sigara- alkol kullanma al��kanl���,
Kullan�lan baz� ila�lar (antidepresanlar vb.),
Do�um say�s� ve s�k do�um aral���, anne s�t�n�n yetersiz al�nmas�.
Obezite Riskini Azaltmak ��in Ya�am �ekline Y�nelik �neriler
Yiyecek al��veri�ini tok karn�na yapmak, yenmemesi gereken besinleri sat�n almamak,
Al��veri�e liste haz�rlay�p ��kmak,
Yenmeye haz�r besinleri sat�n almamak,
Sat�n al�rken enerjisi d���k besinleri se�mek (ya�l� peynir yerine ya�s�z peynir se�mek),
Bo� zamanlarda yiyecek at��t�rmak yerine egzersiz yapmak,
S�k aral�klarla azar azar yemek, ���n atlamamak,
G�z �n�nde yiyecek bulundurmamak,
Mutfa�a fazla zaman ay�rmamak, en k�sa s�rede i�i bitirip uzakla�mak,
Yenilmemesi gereken besinleri evde bulundurmamak,
Yemekte k���k, salatada b�y�k tabak kullanmak, servis malzemelerini k���k se�mek,
Tabakta yemek b�rakmaktan �ekinmemek, kalan� ara ���nde yemek,
M�mk�n oldu�unca iyi �i�nemek ve yava� yiyerek lokmalar�n tad�na varmak,
Lokmalar aras�nda �atal� ka���� elinden b�rakmak,
Yemek yerken ba�ka aktiviteler (TV seyretmek, okumak gibi) yapmamak,
Ak�am yeme�inden sonra bir �ey yememek,
�zel g�nlerde d���k kalorili yiyecekleri tercih etmek, e�er fazla yenilirse sonraki ���n� sadece salata ve biraz peynirle ge�i�tirmek,
Herhangi bir sa�l�k problemi yok ise aktiviteyi artt�rmak, k�sa mesafelerde ta��t kullanmamak, asans�re binmemek, h�zl� tempoyla y�r�mek, ev i�lerini kendi kendine yapmaya �al��mak,
Yemek pi�irirken d���k enerjili olmas�na dikkat etmek (etli yemeklere ya� koymamak, yemeklerdeki ya� miktar�n� azaltmak, k�zartma yerine ha�lama, �zgara veya f�r�nda pi�irmek vb),
Kilo verme konusunda kendisine g�venmek, sab�rl� olmak, s�k�nt�lar� yiyerek gidermek yerine ba�ka faaliyetlerde bulunmak (herg�n kitap okumaya vakit ay�rmak gibi).
Halk Sa�l��� M�d�rl��� olarak ilimizde kurumlar�m�za y�nelik Say�n Valimiz Memduh O�uz'un destekleriyle ' S�z Konusu Sa�l���m ve Kurumumsa E�er Her�eye De�er' ismiyle projemize ba�l�yoruz. Projeden amac�m�z Kurumlar�m�zda obez taramas�, e�itim ve fiziksel aktivite konular�nda fark�ndal�k yaratarak amir ve �al��anlar� bilin�lendirmek moral ve motivasyonu artt�rmak.
23.5.2012 - 10878
|